Karą Nėgių gatvėje užbaigs infrastruktūros patobulinimas?

Miestas, Svarbu

Jungtinio Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, švietimo ir sporto bei Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetų posėdžio metu ketvirtadienį buvo nutarta įpareigoti Savivaldybės administraciją per 10 darbo dienų pasirašyti infrastruktūros plėtros sutartį su Melnragėje, Nėgių gatvėje, nuomojame individualiame name įsikūrusiu Mažuoju Klaipėdos licėjumi.

Pagal ją ši privati švietimo įstaiga turėtų šalia esančioje laisvoje valstybinėje žemėje suformuoti vietą automobiliams apsisukti. Tikimasi, kad tai pagaliau turėtų užbaigti nuo rugsėjo šioje vietoje liepsnojantį konfliktą tarp įstaigos, ją lankančių vaikų tėvų ir Nėgių gatvės gyventojų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė politikus informavo, kad Mažais Klaipėdos licėjus pagaliau turi vadinamąjį higienos pasą.

„Savivaldybė niekaip negali įtakoti tokių įstaigų atsiradimo ar neatsiradimo. Gyvenamosiose patalpose joms leidžiama veikti, paskirties nereikia pakeisti. Įstaiga veikia teisėtai, priekaištų dėl ugdymo proceso nėra gauta. Priešgaisrinė įvertino kaip gyvenamąsias patalpas ir pateikė dokumentą, kad neturi jokių priekaištų. Mūsų Statybos skyrius prašė jas vertinti kaip mokymo įstaigą, bet atsakymo kol kas nėra. Konfliktas tas, kad dėl mašinų kyla gyventojų nepasitenkinimas”, – sakė N. Laužikienė.

„Keista, kad tokios mokyklos atsiranda be jokio savivaldybės leidimo ar suderinimo. Turėtų būti reguliavimo būdas, nes miestas dabar nieko negali padaryti. Dar keisčiau, kad vienbutyje name gali veikti, tačiau situacija yra tokia, kokia yra, ir reikia ieškoti išeičių. Mokykla turi išsispręsti eismo schemą taip, kad netrukdytų gyventojams. Yra ir teisinės, ir techninės galimybės. Kol kas tai nepadaryta. Pabraižėme, kaip gali būti, yra kompromisinis variantas, daugmaž tenkinantis abi puses”, – teigė Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Jis kartu akcentavo, jog atlikti skaičiavimai parodė, kad per valandą abiem kryptimis Nėgių gatvėje pravažiavo 68 automobiliai.

„Suprantamas gyventojų noras gyventi ramiau, bet miesto požiūriu tai nėra pati didžiausia problema”, – teigė direktorius.

Posėdyje dalyvavusi Klaipėdos licėjaus vadovė ir steigėja Regina Kontautienė sakė atstovaujanti šiuo metu atostogaujančiam Mažojo Klaipėdos licėjaus direktoriui, nes ši įstaiga esą gimė dėl to, kad nesugebant patenkinti poreikių buvo ieškoma partnerių, kurie ugdytų pagal tokią pačią programą.

Ji akcentavo, kad namas, kuriame dabar yra įsikūręs Mažasis Klaipėdos licėjus, priklauso klaipėdiečiams Gazarianams, tad įstaiga turi gauti leidimus, negali nieko pradėti projektuoti valstybinėje žemėje..

„Esame suinteresuoti tos aikštelės įrengimu”, – teigė ji.

Pasak specialistų, infrastruktūros plėtros sutartis su savivaldybe būtų pagrindas pradėti projektavimo darbus.

R. Kontautienės pavaduotojas ūkinei veiklai Arūnas Antanaitis tikino, kad į savivaldybę jau yra kreiptasi raštu. Pasak R. Kontautienės, kol kas pedagogai ėmėsi iniciatyvos pasitikti vaikus Molo gatvėje ir daugelis esą jau atlydimi iki įstaigos.

Tačiau posėdyje dalyvavusios dvi Nėgių gatvės gyventojos tikino, kad tai yra netiesa.

„Kiek pasistūmėjote nuo gruodį vykusio Saugaus eismo komisijos posėdžio? Vienas raštas? Tai tokiais tempais baigsis ir jūsų penkių metų sutartis. Netiesa, kad vedžioja vaikus – atveda tik koks 10-15 tėvų, kiti imituoja gedimus, įsijungia avarinius signalus, kad galėtų nepaisyti ženklų. Iš mirties taško niekas nepasidomėjo. Čia pajūrio juosta, kiekvienas čia įsigijęs turtą turi teisę, kad nestovinėtų prie jų namų 60 mašinų. Kaip įstaiga įvertino privažiavimo situaciją prieš įsikurianti čia? Šmeižia mus iniciatyvinė grupė, kreipėmės į teisėsaugą, tėvai užgaulioja šlykščiausiais žodžiais, viduriniais pirštais mojuoja”, – dėstė moterys.

Pastaruosius teiginius melu jau vadino R. Kontautienė, o A. Antanaitis minėjo atvejį, kaip vienam vaiką į įstaigą atvežusiam tėvui peiliu buvo pradurta padanga.

„Vyksta tik susirašinėjimas, o ne susėdimas ir kalbėjimas, ko reikia. Per tuos du mėnesius jau buvo galima turėti infrastruktūros susitarimą. Apsisukimas būtų naudingas ir gyventojams. Ir čia yra išeitis”, – pareiškė miesto Tarybos narė Judita Simonavičiūtė.

Tuo metu opozicijos atstovė Nina Puteikienė siūlė kreiptis į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją bei prašyti nutraukti šios įstaigos veiklą, nes Vyriausybės nutarime esą rašoma, jog tokios įstaigos gali būti steigiamos tik jei nepažeidžia trečiųjų šalių interesų.

Galiausiai abu komitetai nutarė įpareigoti Savivaldybės administraciją per 10 darbo dienų pasirašyti infrastruktūros plėtros sutartį su Mažuoju Klaipėdos licėjumi.

18 Comments

  1. To BPN

    Malonu, kai žmogus taip gerai yra įsigilinęs į KET ženklų traktavimą, tai padeda susitelkti ir išdidžiai, be išsisukinejimų ir pykčio susimokant gaunamas baudas, pildyti miesto biudžetą ?.

    Reply
    • Jonas

      Būtų labai gerai, kad baudas mokėtų ” be išsisukinėjimų ir pykčio”. Didžioji dalis tėvų kaip tik ir yra pilni pykčio , mokėdami baudas. O tą pyktį išlieja ant vietinių gyventojų grasinimais, šmežtu, apkalbom, įžūliu elgesiu. Gaila, bet toks jau tas lietuvišjas mentalitetas. Kitose Europos valstybėse, kur yra tikrai ginamas visuomenės interesas, tokia įstaiga niekada negalėtų įsisteigti tam nepritaikytoje vietoje.

  2. BPN

    O aš kviesčiau policiją į Nėgių ir Vėtrų gatvę nuvažiuoti dažniau ir pavažiuoti gatve toliau (ypač savaitgaliais), nes „principingi” ir taip „kelių eismo taisyklių pažeidimams nepakantūs” vietiniai gyventojai ir jų svečiai visai nesibodi patys statyti automobilių gatvėje (kur stovėti ir net sustoti draudžia ženklai) ar ant žaliosios vejos. Jeigu sustojimą išleist ir paimt vaikus traktuojam kaip stovėjimą, tai sustojimas atsidaryti vartams ar šiaip prieš įvažiuojant į kiemą lygiai toks pat kelių eismo taisyklių pažeidimas, nes yra ženklas SUSTOTI draudžiantis. Taigi.

    Reply
  3. Povilui

    O kodėl už bet kur, nelegaliai įsikūrusį privatų UAB miestas turi investuoti ir spręsti jo sukeltas problemas?
    Tai už savus, Povilai, atvažiuokite ir išklokite licėjui
    aikštelę ?. Ši p. Kontautienės vadovaujama „firma” labdarai pirties vantų neriša – ji krauna sau pełną, pasinaudodama valdininkų užtarimu, uždirbdama tik iš tėvų, tiek iš Jūsų, Povilai, gaudama Jūsų sumokėtų mokesčių pinigus kasmėnesinių dotacijų pavidalu.

    Reply
  4. Povilas

    Sužavėjo Puteikienė. Kiek mieste mokymo – ugdymo įstaigų – prie kiekvienos didesnė ar mažesnė privažiavimo problema. Ir vietoje to, kad spręsti privažiavimo problemą – agituoti už naikinimą? O ką pati Puteikienė yra davusi miestui?

    Reply
  5. Gerhard

    Puteikiene teisingai pastebejo!

    Reply
  6. Marija

    Sudarytas geros įstaigos įvaizdis paverčia tėvus desperatiškais dėl ikimokyklinio ugdymo įstaigų pasirinkimo ar kokybės, kad spjaunant į vaikų saugumą grūsti juos į tokias sąlygas. Be to, tėvų ir įstaigos atstovų tarpe išlenda šmeižtas Nėgių g – ės gyventojų atžvilgiu, nes šiuo atveju nepadeda jų prisidengimas vaikų gerove. Ir kaip ji gali būti užtikrinama tokiomis sąlygomis paliekant vaikus visai dienai? A. Antanaičio teiginys, kad vienam vaiką į įstaigą atvežusiam tėvui peiliu buvo pradurta padanga tikėtina, kad taip pat yra melas, nes kitu atveju būtų kreiptasiį policiją ir užfiksuotas įvykis. Šios įstaigos klientai tokių įvykių atžvilgiu tikrai nepėsti, o ir labai įžūlūs. Pati tuo įsitikinau ne kartą.

    Reply
  7. Algis

    Šitas privatus darželis Melnragėje išviso pusę metų veikė nelegaliai, be leidimo – higienos paso, dar ir dotacijas pasirodo gaudavo iš miesto biudžeto!
    Neblogai Kontautienė sukasi! Ir iš tėvų ir iš valstybės, t.y. mūsų mokesčių mokėtojų pinigų! Ir nusispjaut jiems ant tų gyventojų.

    Reply
  8. Regina

    Aš gyvenu Pakruojo g. privataus vaikų darželio PASAKĖLĖ kaiminysteje. Jau kelis metus visi kaimynai kenčia nuo triukšmo, bet kur statomų mašinų, net kiemo tvarkyt einam vakarais arba sekmadienį, kai jis nedirba. Gretimo namo du kaimynai net numirė nuo pastovių nervų ir kivirčų. Kas per įstatymai, kurie leidžia steigti tokius darželius nepritaikytose tam vietose, pažeidžiant žmonių teises? Suprantu ir palaikau Melnragiškius.

    Reply
  9. Gyventojas

    Tai privatus UAB ir ne miestas, o patys verslininkai prieš kurdamiesi turėjo įvertinti, kad apie 150 automobilių eismui ir parkavimui toje gatvėje nėra sąlygų. Tą ir patvirtino vakarykštis posėdis savivaldybėje.

    Reply
  10. analitikas

    ankstyvieji viduramžiai.Laikas kai buvo deginamos raganos ir mokslininkai. Ar tai tie patys melnragiškiai kurie nori išgelbėti Baltijos pajūrį nuo giliavandenio uosto statytojų? Nesinori tikėti ,kad tai tie patys melnragiškiai. Nepatinka man tokie melnragiškiai kuriem mažasis licejus-didžiausias priešas.

    Reply
    • A

      Gyvenu ten. Netrukdo, kad ten tokia įstaiga. Netrukdo, kad daugiau mašinų. Nors ne, trukdo. Kodėl jiems pirmumas viduryje gatvės numesti mašiną, kad patogiai paliktų vaiką. O aš tyliai ramiai vežti vaiko į darželį kitoje vietoje negaliu, nes kelias užbarikaduotas mašinomis????? Darbuotojos ten malonios, važiuodama visad nusišypsau. Bet jūs, išmandrėję tėveliai, kuriems jokios mandagumo taisyklės negalioja- tikrai užknisat. Jau nekalbu apie tai, kad yra įvažiuojama į privatų kiemą sukinėtis. Šitoje situacijoje visiems tiesiog trūksta žmogiškumo. Nėra jokios privilegijos dėl to, kad lankai „prestižinę” įstaigą, kaip ir dėl to kur tu gyveni.

  11. Melnragiskis

    Problemos tame, ksd Negiu gatves gyventojai, isivaizduoja, kad ne tik sklypa nusipirko, bet ir gatve kartu. Bet taip nera.

    Cia yra miesto problema, kad nesugeba isteigti pakankamai ugdymo istaigu.
    Licejus taip pat, utraukes rankini stabdi, galetu viska daryt it tvarkyt greiciau.
    As pats is Melnrages, ir vaika vedu i Liceju. Ir realia situacija matau kasdien.

    Reply
  12. Vietinis Romas

    Šiaip ten jokia gatvė, ten siauras akligatvis, gal kokių 10 namų stovi. Ten nei sustot, nei apsisukti nėra kur. Ir dar draudžiantys ženklai visur. Chebra darosi biznį žmonėms ant galvų!

    Reply
  13. Klausimelis

    Ar Negiu gatves gyventojai privatizavo ta gatve, pirko ir pinigus mokejo? Nepirko ir nemokejo, tai ko elgiasi kaip savo kieme?

    Reply
    • Jonas

      O ar ” Klausimėlis” žino, kad gatvė išklota trinkelėm už gyventojų lėšas? Miestas tam neskyrė nei cento!!!! Ar žino ” Klausimėlis”, kad jau 2019-11-28 savivaldybės posėdyje buvo leista licėjui įsirengti aikštelę? Bet licėjus nieko nedarė!!!! Jiem patogiau kiršinti vaikų tėvus su gyventojais ir tame tarpusavio kare likti tarsi nuošaly. Nes tėvai tai juk pyksta ant gyventojų, o ne ant licėjaus vadovybės, kuri visiškai nesprendžia problemos.

    • Jonui

      Aš irgi gyvenu name, kurio bendrasavininkiai sumokėjo už gatvės nutiesimą, bet negalvoju, kad ji mums ir priklauso. Ir srautai piko metu ten yra dideli, nes važiuojant per šią gatvę galima išvengti 3 šviesoforų. Tik aš suprantu, kad gatvė yra miesto.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Švyturių metus Klaipėdoje pradėjo Baltojo švyturio pasakojimas 

Klaipėdos savivaldybė kartu su kultūros centru Žvejų rūmais šeštadienio vakarą miestiečius kvietė į pajūrį: prie Šiaurinio molo buvo galima klausytis ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This