Apgavystės anatomija

Mums rašo

Melnragės bendruomenė
2020-01-13

Komentarų: 4

Nuo praėjusių metų rugpjūčio nuosavame gyvenamajame name Nėgių g. 5, Klaipėdoje, veiklą pradėjo ikimokyklinio/mokyklinio ugdymo įstaiga (darželis-mokykla) – UAB Mažasis Klaipėdos licėjus.

Mažasis Klaipėdos licėjus įsisteigė ne tik neturėdamas tam leidimo – higienos paso. Jos steigėja žinojo, kad eismo reguliavimas visoje Melnragėje ir Nėgių gatvėje nemumato nei automobilių parkavimo, nei stovėjimo galimybių.

Nuo pat įsisteigimo pradžios tiek namo Nėgių g. 5 savininkas A. Gazarianas, tiek licėjaus atstovė R. Kontautienė, rugsėjį dalyvavusi susitikime su gyventojais, visus tikino, kad vaikai į įstaigą bus vedami iš dviejų oficialių automobilių parkingų, esančių Molo gatvėje. To neįvyko. Taip pat licėjaus direktorius neatsakė į oficialų Melnragės seniūnaitės raštą, kuriama klausiama, kaip jie žada išspręsti šią problemą.

Buvo įžūliai apgauti ir Nėgių, Kopų gatvės gyventojai, kurių ramios, siauros, savo lėšomis išgrįstos gatvelės virto licėjaus, į kurį kasdien atvyksta ir išvyksta 140 lengvųjų ir sunkiasvorių transporto priemonių, automobilių parkavimo vieta. Eismas ypač intensyvus nuo 7.45 iki 10 val. bei nuo 15 iki 18.30 val.

Beje, darželis veikia ir šeštadieniais ir numato veikti ištisus metus. Nuomos sutartis su A. Gazarianu sudaryta 5 metams – reiškia, mažiausiai 5 metus šitą netvarką ir įstatymų nesilaikymą žiemą ir vasarą bus priversti kentėti minėtų gatvių gyventojai?

Verslininkė, ko gero, apgavo ir atvežamų vaikų tėvus – prieš pradedant savo neteisėtą veiklą, tikriausiai nepranešė apie privažiavimo ir parkavimo galimybes. Tad jie dabar nuolat moka baudas.

Maža to – ši neteisėtai veikianti įstaiga turi įžūlumo reikalauti iš savivaldybės pakeisti esamą eismo tvarką į jai palankią – panaikinti draudžiamuosius ženklus Nėgių gatvėje, nors ji nėra pritaikyta tokiam intensyviam eismui bei individualūs namai yra per daug arti gatvės, kas kelia pavojų gyventojams ir licėjaus vaikams, einantiems pasivaikščioti važiuojamąja kelio dalimi.

Galimai buvo apgautos ir valstybės institucijos – Švietimo ministerija, Sveikatos ministerija – ilgametė švietimo ministerijos darbuotoja B. Banevičienė, nes ji įsisteigė savo asmeninį UAB, neturėdama įstaigai būtino higienos paso.

Buvo apgauta ir miesto veterinarijos tarnyba, kuri iki gyventojų pranešimo apie prie namo sumestas licėjaus šiukšles ilgą laiką iš viso nežinojo apie tokios įstaigos egzistavimą bei kokiomis sąlygomis yra maitinami vaikai ir užtikrinamos kitos sanitarinės normos.

UAB Mažasis Klaipėdos licėjus ir toliau nebaudžiamai vykdo šią neteisėtą ugdymo veiklą – neturi leidimo higienos paso, naudojasi tvora aptverta ir taip užgrobta valstybinės žemės teritorija, naudojasi nelegaliai prie Nėgių 5 valstybinėje žemėje suformuota automobiliu stovėjimo aikštele.

Nuo pat įsisteigimo 2019 m. rugsėjį minėto licėjaus vadovų buvo nuolat reikalaujama organizuoti savo klientų automobilių eismą, nenusižengiant Kelių eismo taisyklių reikalavimams ir nepažeidžiant įstatymu numatytų trečiųjų asmenų (Molo, Nėgių, Smilgų, Kopų gatvių gyventojų) gyvenimo kokybės, saugumo ir interesų.

2019 m. lapkritį licėjaus vaikų tėvų iniciatyva buvo suorganizuotas licėjaus atstovų, Melnragės gyventojų ir miesto savivaldos susitikimas. Į pačių organizuotą susitikimą, įvykusį 2019 m. lapkričio 28 d., nei UAB Mažasis Klaipėdos licėjus steigėja B. Banevičienė, nei ankstesniuose neformaliuose susitikimuose licėjui atstovavusi R. Kontautienė neatvyko ir delegavo ugdymo dalies pavaduotoją ir ūkio dalies vedėją, tuo eilinį kartą pademonstruodamos savo požiūrį tiek į savo klientus, uždirbančius jiems pinigus – vaikų tėvus, tiek į Melnragės bendruomenę bei miesto savivaldos tarnautojus.

Šiame susitikime, kuriame be Nėgių ir Kopų gatvės gyventojų dalyvavo Melnragės seniūnaitė, I Melnragės bendruomenės nariai, atsakingai į problemą atsižvelgę miesto savivaldybės visų skyrių atstovai ir net du Klaipėdos vicemerai metu, licėjus buvo griežtai įpareigotas išspręsti savo klientų automobilių eismo ir parkavimo problemą.

Gruodį Klaipėdos miesto savivaldybės saugos eismo komisijos posėdyje licėjaus administracija eilinį kartą buvo įpareigota savarankiškai spręsti vaikų privežimo prie mokymo įstaigos problemą, nenusileidžiant privataus UAB reikalavimui keisti eismo tvarką.

Iki šiol UAB Klaipėdos mažasis licėjus nesiėmė jokių priemonių nei Kelių eismo taisyklių laikymuisi užtikrinti, nei savivaldybės pasiūlytų automobilių parkavimo variantų įgyvendinimui. Taigi, ir toliau yra įžūliai apgaudinėjama ir miesto savivaldybė – nuolat žadant spręsti problemą, bet to nedarant.

Anaiptol – nuo įsikūrimo iki dabar mokinių ir darželinukų skaičius išaugo iki 68, atitinkamai padidėjo transporto srautų ir parkavimo problema.

Apgaudinėjama ir Klaipėdos kelių policija: vairuotojai manipuliuoja Kelių eismo taisyklėmis – stovi neleistinose vietose, įsijungę šviesas ir avarinius ženklus, parkuoja automobilius valstybinėje žemėje nelegaliai prie Nėgių 5 suformuotoje aikštelėje. Gyventojams bandant fotografuoti pažeidimus, kaip numato įstatymas, dalis vairuotojų įžūliai įžeidinėja ir grasina susidorojimu. Visa tai vyksta ne tik licėjaus vaikų akivaizdoje, bet matant ir jų veiksmus palaikant įmonės direktoriui bei darbuotojams, tuo tik didinant konfliktą. Yra tai patvirtinantys vaizdo įrašai.

Situacija kurioziška: apgaunamos net priešgaisrinės apsaugos tarnybos, nes pagal įstatymą šiame sename mediniame 3 aukštų name veikiančiai mokymo įstaigai, kurioje kasdien būna apie 100 žmonių, iš kurių 68 mažamečiai, galinčios pritaikyti tik reikalavimus, skirtus vienbučiam gyvenamajam namui, kaip jis yra teisiškai registruotas, t. y. įsirengti kelis dūmų detektorius!

Per laikotarpį nuo licėjaus įsikūrimo iki pat dabar buvo parašyta visa eilė raštų atsakingoms miesto ir Vyriausybės įstaigoms – iš vienų nesulaukta jokios reakcijos, apeliuojant į nekompetenciją, kitos pripažįsta situacijos neteisėtumą, bet argumentuojant įstatymų spragomis, nesiima arba neturi teisinių galimybių spręsti susidariusių problemų, viską palikdami vietos gyventojams.

Pažymėtinas Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) Klaipėdos skyriaus darbuotojų netoleruotinas elgesys – absoliučiai nereaguojama į Melnragės seniūnaitės ir gyventojų skundus apie licėjaus naudojamą galimai užgrobtą ir aptvertą tvora valstybinę žemę bei šalia suformuotą nelegalų parkingą, jie buvo apskųsti aukštesnėms instancijoms. Tuo pagrindu Seimo kontrolieriaus bei Žemės ūkio ministerijos raštais licėjus buvo įpareigotas laikytis įstatymų.

Tada galimai kerštaudami už skundus NŽT Klaipėdos skyriaus darbuotojai skubos tvarka ima nagrinėti ne licėjaus naudojamų valstybinių žemių klausimą, bet pačios pareiškėjos – Nėgių g. gyventojos gyvenamąją aplinką su intencija ją nubausti dėl tariamo 19 metų puoselėjamo gerbūvio (pušelių, vejos ir dekoratyvinių akmenų) trukdymo Nėgių gatvės eismui.

Kitaip kaip piktnaudžiavimo valdžia, siekiant kitų, nei įstatyme ar kitame teisės akte numatytų tikslų, NŽT Klaipėdos skyriaus tarnautojų veiksmų įvardinti negalima. Atsižvelgiant į labai nemalonų ir priešišką susitikimą tete-a-tete su NŽT Klaipėdos skyriaus tarnautojais, jų veiksmus galima įvardinti kaip sąmoningą susidorojimą su teisybės ieškančiais piliečiais.

Viso, kas išvardinta, kontekste aiškiai matyti, kad nesąžiningų verslininkų sąmoningai pažeidžiant LR įstatymus įkurta ir veikianti UAB suponuoja visą grandinę iš to sekančių teisinių nusižengimų, kurių įkaitais tapo ir vietos gyventojai, ir savivaldos institucijos.

Visa ši situacija gali tarnauti chrestomatiniam vadovėliui „Kaip visus apgauti be jokių pasekmių ir dar pasidaryti pinigų“.

Autorių nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos pozicija.

4 Comments

  1. Irma

    O kai gyventojai palieka siuksles ir poto fotografuoja kaltindami darzeli, cia teiseta????

    Reply
  2. Svajojanti apie atsakingą miesto plėtrą, gerbiant žmones

    Piniguočiai tiek naglai įsigalėję mieste daryti ką nori Klaipėdoje. Įdomu, kokio Grigeo toms tikrintojų įstaigoms reikia, kad ne tik subines, bet ir smegenis klausimų tvarkymui pajudintų. Žinoma, turtuolių rajonai Klaipėdos pajūryje masiškai auga, nors strategiškai niekur nepristatomi, o plėtra akivaizdi , tai gi jiems reikia ir patogių turtuolių mokymo įstaigų išskirtinėmis sąlygomis.

    Reply
  3. Irma

    O kai gyventojai specialiai siuksles palieka salia darzelio noredami susidoroti su licejum tai cia “teiseta “????

    Reply
  4. Andrius

    Na ir betvarkė visur, kur tik pirštu dursi.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas

Švyturių metus Klaipėdoje pradėjo Baltojo švyturio pasakojimas 

Klaipėdos savivaldybė kartu su kultūros centru Žvejų rūmais šeštadienio vakarą miestiečius kvietė į pajūrį: prie Šiaurinio molo buvo galima klausytis ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kultūra

Melnragės paplūdimyje - paroda-instaliacija

Balandžio 12 d., penktadienį, 17.17 val. pirmosios Melnragės paplūdimyje, netoli Šiaurinio molo, atidaroma fotografės Arūnės Baronaitės fotografijų paroda–instaliacija „POLIMERAS“. Meninio ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Pareigūnai nustatė nepilnametį, galimai išterliojusį daug paplūdimio įrangos

Klaipėdos pareigūnai, atliekantys ikiteisminį tyrimą dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo, nustatė nepilnametį įtariamąjį, galėjusį grafičiais išteplioti daug paplūdimio įrangos Melnragėje. ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This