Informacijos vadyba ir kt.

Nuomonės

Linas Poška
2020-03-18

Komentarų: 8

Aurelijus Veryga apkaltino Klaipėdos merą politikavimu ir nepakankamu įsitraukimu į „bendrą kovą”.

Visi jie – nudistai

Only when the tide goes out do you discover who has been swimming naked – tik atslūgus potvyniui pamatome tuos, kurie maudėsi nuogi.

COVID-19 atveju (imkime valdymo vertikalę mūsų Klaipėdai) nuogas maudėsi PSO vadas Tedrosas sunkiai ištariama pavarde, LR SA ministras A. Veryga ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Tiesą sakant, visame valdymo sprendimus priimančiųjų pasaulyje, visose šalyse visoje Žemėje tai buvo – nudistų paplūdimys, į kurį su glaudėmis niekas tiesiog nebuvo įleistas.

Tad reikšti pretenzijas, kad kažkas čia kažko laiku nenupirko, nepastatė ar nepagamino – tai reikšti pretenzijas bendrajai gyvenimo neteisybei.

Kitaip yra su informacijos vadyba.

Prieš bangą, ne su ja

Valdžios komunikacija tokiais atvejais turi būti kontrciklinė, o ne prociklinė. Ministras, deja, ilgai vykdė prociklinę.

Sausio ir vasario mėnesiais, kai jokios panikos šalyje nė pėdsakų nebuvo, ragino nekelti panikos. Jo paklausę žmonės priėmė sau ir populiacijai grėsmę didinančius kelionių sprendimus.

O jeigu ministras tada būtų paniką sukėlęs ir dar paskiepijęs visus nuo gripo – ne 5 tūkstančiai būtų slidinėję Italijoje, o pora tūkstančių mažiau; mažiau būtų ir abejonių dėl karščiuojančiųjų diagnozės.

Trumpai tariant, ministras tada privalėjo kelti paniką, kad lietuviai pakeistų savo elgesį. Sutinku, kad jam tai būtų buvę moraliai sunku. Iš jo šaipytųsi, jam tektų atlaikyti įtarinėjimus dirbant gripo vakcinų firmai, FB ekspertai jį ištisą mėnesį maltų į miltus ir net nuosava partija nustotų kviesti į frakcijos posėdžius.

Profesorius Veryga mediciną išmano, jam tiesiog neužteko tada tam drąsos.

Нет, игемон, он не был многословен на этот раз. Единственное, что он сказал, это что в числе человеческих пороков одним из самых главных он считает трусость.

Pandemija vis tiek būtų atėjusi, tačiau galėjome laimėti pasiruošimui šiek tiek laiko.

Tai būtų buvęs atsakingas elgesys, ir šiandien mes turėtume kur kas didesnį pasitikėjimą ministru. O pasitikėjimas priimančiuoju sprendimus šiuo atveju yra būtinas.

Mero raiška kol kas racionali

Klaipėdos mero raiška dabar racionali, nes kol kas, manau, dar yra kontrciklinė. Aš matau jo pastangas ne šiaip įvaryti klaipėdiečiams baimės, tačiau kartu tą baimės energiją nukreipti pozityvia linkme: pasiekti, kad žmonės keistų savo elgesį.

Užkrečiamumo rodiklis priklauso ne tik nuo pačio viruso savybių, tačiau ir nuo mūsų elgesio.

Ne kruopas sandėliuokite, o įpročius keiskite! Kitaip jūsų vaikai galės Lėbartuose pastatyti gražų kruopų maišelio formos paminklą ir jame iškalti: „Neprireikė”.

Taigi, nors estetiškai tas vaizdas, kaip V. Grubliauskas su A. Veryga lodosi per tvorą, ir nėra patrauklus, – kol kas nėra blogai, kad jiedu lodosi.

Optimizmui laikas privalomai ateis

Negalime žinoti, kada šis mero alarmizmas savo ruožtu taps procikliniu ir raišką taps būtina keisti.

Turiu vilties, kad meras išliks jautrus ir pats pajus lūžio tašką. Informacijos jam suplaukia daug.

Kt.

Būtų negerai, jeigu dabar naująja liga susirgtų A. Veryga ar V. Grubliauskas. Pasaulio patirtis rodo, kad politikai priklauso padidintos rizikos grupei. Jie pirmiausia privalo keisti savo elgseną ir įtikinti savo aplinką elgesį keisti taip pat. Nes kiekvienas tokio susirgimo atvejis – smūgis visuomenės dvasiai: „Jeigu jau net tie didponiai nesugeba apsisaugoti, turėdami visas priemones ir galimybes…”

Mere, ministre, jūsų pareiga – greta kitų suprantamai svarbių – dabar išlikti sveikiems.

P.S. Iš pasaulio ateina ir santykinai optimistinių žinių apie kovą su ta liga, bet šiandien nuo jūsų dar jas slėpsiu. Dar man reikia pažiūrėti, kaip laikotės saugaus elgesio rekomendacijų, ar jau metėte rūkyti, ar atliekate kvėpavimo pratimus.

8 Comments

  1. i

    Pagal antraste ir straipsnio turini,galima butu galvoti,kad ji rases zurnalistas tuo metu buvo stipriai padaugines alchoholio arba ne tuo uzsiima gyvenime.

    Reply
  2. i

    Pagal antraste ir straipsnio turini,galima butu galvoti,kad ji rases zurnalistas tuo metu buvo stipriai padaugines alchoholio arba ne tuo uzsiima gyvenime.

    Reply
  3. dekinga

    o man kaip niekad pasirode, kad Klaipedos Meras kaunasi uz mus visus, bando spartinti veiksmus, kurie stringa valstybes istaigose… negi dabar vieta ir laikas izvelgti kazkokias samokslo teorijas..

    Reply
  4. Algirdas Grublys

    Šį kartą Linai,nesutinku ! Mero pasirinkta informacijos sklaidos taktika per pastarąsias keletą dienų yra nekorektiška ir neinformatyvi. Tik šiandien pasirodė pirmieji pokyčiai į gerą.

    Reply
  5. Dominykas

    Nesuprantu kodėl patyręs žurnalistas-straipsnio autorius „suplakė” į vieną du : Grubliauską ir Verygą. Vienas vadovauja dideliam kaimui su 150000 gyv., o kitas visai Lietuvai su beveik 3 ml. Pridėjus jam ir klajojančius po pasaulį ir maldaujančius greičiau parvežti į Tėvynę.. Aiškiai ryškėja kad meras visai nesugeba koordinuoti, vadovauti rimtesniems miesto reikalams. Ot, džiazo festivaliui, tai jo…. Kaip buvo su smarve mieste? vis tiko gyrėsi , gyrėsi, kad visur kreipėsi ir į prokuratūrą… Bet kas smarvės šaltinius suvaldė? L. Girskienė ir dar kelios drąsios pilietiškos moterys. O su Grigeo nuodingomis marioms nuotekomis? Per savo tris kadencijas net nesugebėjo pasidomėti kas darosi tame Celiulozės kartono kombinate -Grigeo. Meras demonstruoja savo akiplėšiškumą , nepagrįstą kritika sv. ministrui. Nejaugi iš 31 tarybos nario kuris nors vieną kartą jo nepaklaus – „kur vedi Klaipėdą?”

    Reply
    • Linas

      Na, dėl to „didelio kaimo”… Jis didesnis šiuo atveju nei rašote. Pirmuosius atvejus juk čia vežė čia iš Kretingos, Rietavo, Telšių. Klaipėdos sveikatos apsaugos sistemai reikės aptarnauti apie 400 000. Grįžtančiųjų srautas irgi eina per mus.

    • Bučkis

      Dominykui 🙂 per marlę :))) sveikiausias supratimas .

  6. Nu net gėda

    Jo mūsų nulėpausis pats pirmas šaukia nuo bačkos, puola pasirodyt pirmesnis, puola pasirodyt geresnois, nu apgailėtiną merą turi Klaipėda, kada šitas mūsų parazitas paleis miestą, jo nebekiršins ir baigs savo sovietinę politiką ‘Skaldyk ir valdyk”

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Klaipėda artėja prie labiausiai COVID-19 sergančių savivaldybių dešimtuko

Penktadienį Lietuvoje patvirtinta 19 naujų koronaviruso atvejų (trys žmonės užsikrėtė antrą kartą). Klaipėdoje, kaip ir ketvirtadienį, susirgo vienas žmogus, užsikrėtęs ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This