KUL: politikai ir vėl apsiribojo darbo grupe

Politika, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad penktadienį planuoto, tačiau tik antradienį įvykusio miesto Tarybos frakcijų vadovų susitikimo su meru metu buvo sutarta, jog „siekiant spręsti Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) problemas sudaroma darbo grupė, kuriai bus pavesta išanalizuoti situaciją ir padėti ligoninei išspręsti mikroklimato, vidinės komunikacijos problemas, užtikrinti, kad ir vėl būtų teikiamos visos KUL galimos gydymo paslaugos”.

Tuo metu nepasitikėjimą įstaigos vadovu Vinsu Janušoniu pareiškę valdančiosios daugumos atstovai konservatoriai ir toliau laikosi savo pozicijos bei bandė siekti, kad jis būtų bent laikinai nušalintas nuo pareigų.

Vinsas Janušonis. Martyno Vainoriaus nuotr.

Teigiama, kad darbo grupę sudarys KUL profesinių sąjungų atstovai, Savivaldybės administracijos sveikatos, personalo ir teisės specialistai, miesto tarybos frakcijų atstovai. Žadama, kad taip pat aktyviai dirbs ir ligoninės Stebėtojų taryba. Jį esą analizuos, kaip įgyvendinamas KUL parengtas ir Sveikatos apsaugos ministerijai pateiktas veiksmų planas, kuriame numatyti žingsniai, reikalingi, kad ligoninė vėl galėtų funkcionuoti pilna apimtimi.

Anot pranešimo, ligoninės vadovas Vinsas Janušonis frakcijų pirmininkus informavo, kad nustatyti trūkumai jau pašalinti ir įstaiga yra pasirengusi atkurti veiklą kitą savaitę.

Savivaldybė taip pat kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją prašydama pateikti visas turimas KUL patikrinimų išvadas, nes kol kas gautas tik Nacionalinio visuomenės sveikatos centro patikrinimo aktas, nors viešojoje erdvėje užsimenama ir apie kitokią medžiagą.

„Šiandien svarbiausia, kad būtų užtikrintas sklandus, saugus ligoninės darbas, teikiamos visos įstaigos paslaugos, užtikrinamas dirbančių žmonių saugumas, gera savijauta, tarpusavio supratimas. O norėdami priimti racionalius sprendimus iš šalies, mes turime turėti pilną informaciją ir ją įvertinti objektyviai bei dalykiškai. Pasiūlymų būta visokių, tačiau šiandien apsispręsta kol kas jokių nušalinimų netaikyti. Juolab kad to nedaro ir prokuratūra. Dauguma pirmininkų, tarp jų – ir opozicinių frakcijų, sutarė, kad nežinant visų faktų, tam dabar – ne laikas ir ne vieta”, – pranešime spaudai cituojamas Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Jo vadovaujamos valdančiosios daugumos partneriai – konservatoriai – praėjusį trečiadienį buvo išplatinę pranešimą, kuriame reikalavo V. Janušonį iki š.m. balandžio 15 d. „atsistatydinti kaip praradusį pasitikėjimą ir neužtikrinusį tinkamos personalo ir visuomenės sveikatos apsaugos”.

„Neatsižvelgus į mūsų raginimą, pasiliekame teisę ir pareigą inicijuoti atstatydinimo procedūras teisės aktų nustatyta tvarka”, – buvo rašoma šios frakcijos pareiškime.

Šios frakcijos pirmininkas Aidas Kaveckis sakė, jog ir jis pats, ir visa frakcija tebesilaiko tokios pat pozicijos.

„Ir prieš susitikimą raštu kreipiausi į visus kitus seniūnus. Mano nuomone, Vinsas Janušonis turėtų būti nušalintas ar mėnesiui, ar kuriam nors kitam galimam laikotarpiui ir per jį ligoninei galėtų laikinai vadovauti vienas iš penkių jo pavaduotojų. O sukurta darbo grupė galėtų visokeriopai jam padėti. Nušalinimo reikia ir dėl to, kad ikiteisminį tyrimą pradėjo prokuratūra. Ji juk nesiimtų tirti jei būtų tik kokia šiukšlinė nevietoje padėta. Gaila, bet nebuvau išgirstas, tačiau tai nei mano, nei frakcijos pozicijos nekeičia ir toliau nuosekliai jos laikysimės, nors koalicijos griauti tikrai nėra jokio noro. Bet kuris save gerbiantis vadovas, prasidėjus tyrimui, turėtų atsitraukti ir leisti pareigūnams atlikti savo darbą. Jeigu Vinsas Janušonis iki balandžio 15 dienos nenusišalins pats, mūsų frakcija inicijuos vadovo nušalinimo procedūrą taip, kaip numato įstatymai. Aš čia nematau jokios politikos. Matau tik išsigandusius, susipriešinusius medikus ir yra vienintelis noras padėti tiek jiems, tiek klaipėdiečiams”, – sakė A. Kaveckis.

Anot jo, pasibaigus ikiteisminiam tyrimu būtų galima spręsti dėl galimybės V. Janušoniui toliau eiti pareigas.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija taip pat siūlo Klaipėdos miesto tarybai inicijuoti KUL viešųjų pirkimų, vykdytų nuo 2019 m. pradžios iki šių metų balandžio 15 dienos, auditą.

12 Comments

  1. xxx

    Visose Klaipėdos ligoninėse netvarka, visose… Tik puolama viena! Kas per velnias?

    Reply
  2. To Elmantui

    Pritariu. Geros mintys ir faktai apie KUL direktorių. Taip, jau Sąjūdžio pradžioje prieš 30 m. šimtai medikų KUL susirinkę norėjo jį išmesti… Išsimaldavo .. Įsivaizduojate , iki šiol darbuojasi jis – Vinsas Janušonis. Bet kaip visada : „nėra to blogo kad neišeitų į gerą…” Juk per trumpą paskutinį laikotarpį išrykėšjo V.J. rėmėjai – KU profesoriai, sav. tarybos nariai, pats meras Grubliauskas , kt.. Štai jie stagnatoriai, seno mąstymo. bijantys šiuolaikiško mąstymo ir valdymo… Tačiau blogiausia tai – jie juk trukdo mūsų miesto plėtrai, pokyčiams…
    Kažinkas galėtų klaipėdiečiams padėti visa tai pakeisti ?

    Reply
  3. Elmantas

    Komisijos kūrimas- tai laiko vilkinimas, bus ieškoma priežaščių, kaip pateisinti V. Janušonį. Tai parodo ir komisijos sudėtis. Vienas profsąjungos atstovas iš KUL, Burdulis kuris atstovaus kitai nuomonei, o du profsąjungų atstovai iš KUL- tai V. Janušonio marionetės.
    Nusprendė ieškoti sprendimų dėl psichologinio klimato pagerinimo šioje ligoninėje. Tai nonsensas, niekas nesikeis, nes tai V. Janušonio toks charakteris, o charakteriai nesikeičia. Sovietinei sistemai tokie buvo reikalingi vadovai, kurie vadovauja kumščio politika. Demokratiniame pasaulyje tokie net neprileidžiami vadovauti. Todėl, esant konkursams vadovo vietai užimti, į komisiją privalėtu įtraukti psichologus.
    Kad po šių komisijų V. Janušonis nesikeis- tai aišku kaip dieną. Dar prieš 30m, aktyvaus sąjudžio laikais, kai sovietiniai vadovai buvo verčiami iš postų, Šioje ligoninėje vyko aktyvus kolektyvo susirinkimas aktų salėje, buvo pilna salė. Šio susirinkimo metu priimtas sprendimas nušalinti V. Janušonį nuo vadovo pareigų. Matydamas, kad kėdė slysta, jis nusižemindamas prašė įniciatyvinės grupės nešalinti, nes jo šeimoje įvykusi drama, viskas pasikeis, bus dirbama kitais metodais. Įniciatyvinė grupė pasigailėjos, nevyko su reikalavimu į Vilnių dėl jo nušalinimo. Apie 1,5-2 metus darbas buvo tikrai kitas, jokio smurto iš V. Janušonio pusės. Bet, po to palaipsniui vėl toks smurtinis valdymo metodas grižo, viskas atsistojo į senas vėžes. O įniciatyvinės grupės nariams teko palikti šią ligoninę. Toks autoritarinis valdymo metodas tik gilėjo ir tęsiasi iki šiol. Savivaldybės administracija, taryba lipa ant to paties grėblio. Šis žmogus savo charakterio nekeis. Kaip liaudies patarlėje sakoma ” kuprotą tik grabas ištaisys”.
    Tokios ligoninės kaip KUL negali būti savivaldybės pavaldumo nes: jai išlaikyti, medicinos aparatūra, įranga reikalingos didelės lėšos kurių savivaldybė neturi, taip pat finansinė, medicininė kontrolė savivaldybė nesugeba, ar nenori, ar neturi kompetencijos. Dėl finansavimo stokos, pažiūrėkite kaip ji atrodo, baigia sugriūti, kaip buvo prieš 30-35 metus tokia ir lieka, tik dar skurdžiau atrodo. Palyginkite Jūrininkų ligoninę, kuri yra SAM pavaldumo ir KUL kuri yra savivaldybės pavaldumo- skiriasi kaip diena ir naktis. Vakarų valstybėse yra municipalinės ligoninės, ten jos taip skurdžiai ir atrodo, gydomi neturtingi ligoniai, darbuotojų atlyginimai mažiausi. Tokia ligonine virs ir KUL.
    Kam savivaldybei reikalinga ši ligoninė? Matomai prestižas, finansiniai interesai, nes šioje ligoninėje sukasi dideli pinigai, dešimtimis milijonų.

    Reply
    • To: Elmantas

      Čia, kaip matau, chebra iš Žuvų (pardon Jūrininkų) ligoninės rašo. Kuo situacija Jūrininkuose ir KUL’e skiriasi? Ar beveik 30 metų poste sėdinti dėdulė Sąlyga kažkuo skiriasi nuo dėdulės Janušonio? Nesiskiria nei kiek!
      Visi Jono Sąlygos fintai su naujai pastatyta klinika žmonai, ligoninės milijonai laikytais bankrutavusiuose bankuose… O dar skriaus darbuotojų izoliavimas skyriuje prieš jų valia ir viešųjų ryšių akcija, kaip kompensacija, apie herojišką sesių pasiaukojimą.
      Tik kažko atmatos pilamos išskirtinai ant KUL’o ir aiškinama, kad pastarąjį reikia ministerijai atiduot. Atiduodam, ir kas iš to? Ministerijai pavaldžiose ligoninės vyksta dar didesnis chaosas nei nepavaldžiose, tik jos turi stogą – ministeriją. Pabandyk pasiskųst dėl netvarkos ministerijai pavaldžioje ligoninė. Ką gausi? Špygą gausi…

  4. Algirdas

    Grubliausko ir vėl nesąmonės….pliurpalai…o jau senai turėjo pakeisti…73m…..senukas

    Reply
  5. Simona

    Kam kas neaišku-pasiskaitykit LRT tyrimą. Visi klausimai bus atsakyti

    Reply
  6. Algis

    Iš antraštės suprantu, kad jūs būtumėt patyrę katarsį, jei politikai būtų paėmę beisbolo lazdas ir sudaužę Janušonį. Ech, žurnaliūgos jūs, žurnaliūgos.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Blogai suprantate, bet kaip sakoma, kiekvienas supranta pagal savo sugedimo laipsnį.

  7. Na

    jei kuria darbo grupę, tai reiškia nieko nedarys.

    Reply
  8. Vieni klaustukai?

    Gal kas nors galėtų paaiškinti kodėl savivaldybei reikia turėti KUL savo pavaldume? Kieno čia užgaida ir interesai? Ar trūksta mieste spręstinų klausimų ir problemų? Visos ligoninės pavaldžios SAM, o ši išskirtinė, kodėl??

    Reply
  9. Saulė

    Klaipedos miesto savivaldybė nesugeba susitvarkyti su savo įmonėm, vienus vadovus nulinčiuoja be jokių išvadų, kitus saugo kaip savo akį apstato darbo grupėm. Valdybos ir stebėtojų tarybos neaišku ką daro, kokius sprendžia uždavinius, kokias atsakomybės neša. Aišku tik kad gauna pinigus už formalų pasisėdėjima prie kavutes. Labai gaila kai vadovai be kompetencijų, ambicijų ir noro judėti į priekį.

    Reply
  10. Sigitas

    Tiesiog iš kiauro į kiaura nesąmonių pilstymas t.y. siekiant spręsti Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) problemas sudaroma darbo grupė. Čia ir be tos grupes kūrimo yra aišku t.y. Tas KUL problemas Klaipėdos miesto gyventojų tarnautojams reikėjo spręsti prieš 5-10-15 metu, o ne dabar kai yra kritine padėtis. Taip toliau tokia medicinos įstaigoje butų buvusi jeigu ne butu netikėtai už tikusi , už griuvusi covid 19. Todėl pilna atsakomybe turi prisiimti mero kabinetas ir administracijos kabinetas. Taip kad ant bačkos stojimas ir grazbiliavimo žodžiai čia netinkami.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šeštadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Šeštadienį Lietuvoje patvirtinti šeši nauji COVID-19 atvejai (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėda artėja prie labiausiai COVID-19 sergančių savivaldybių dešimtuko

Penktadienį Lietuvoje patvirtinta 19 naujų koronaviruso atvejų (trys žmonės užsikrėtė antrą kartą). Klaipėdoje, kaip ir ketvirtadienį, susirgo vienas žmogus, užsikrėtęs ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This