Antikorupcijos komisija tirs Uosto direkcijos vadovo konkurso eigą

Svarbu, Uostas ir jūra
Avatar photoMartynas Vainorius
2020-04-22

Seimo Antikorupcijos komisija trečiadienį nusprendė inicijuoti tyrimą dėl konkurso Uosto direkcijos generalinio direktoriaus pareigoms užimti, kurį laimėjo su valdančiąja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga savivaldos rinkimuose Klaipėdoje dalyvavęs Algis Latakas.

Posėdyje nedalyvavus susisiekimo ministrui Jaroslavui Narkevičiui, buvo nuspręsta atidėti klausimo svarstymą ir suformuluoti klausimus ministrui raštu, kartu dar kartą prašant atvykti į kitą posėdį.

Posėdžio metu dėl ryšio problemų nepavyko išklausyti konkurse dalyvavusio JAV gyvenančio Vaido Šukio, kuris savo abejones dėl vykdytų procedūrų jau išdėstė ir viešai.

Antikorupcijos komisijos narė, klaipėdietė parlamentarė konservatorė Agnė Bilotaitė teigė, kad, jos žiniomis, A. Latakas nebuvo praėjęs konkurso organizavimui atrinktos komisijos atrankos, bet vis tiek pateko į kitą etapą ir galiausiai tapo laimėtoju.

Tuo metu jos bendrapartietis Bronislovas Matelis dėstė, kad susisiekimo ministro įsakymu sudaryta atrankos komisija esą buvo tokia, kad didžioji jos dalis ar net visi nariai neturėjo kompetencijos jūrų uosto klausimais.

Posėdyje dalyvavęs Specialiųjų tyrimų tarnybos atstovas informavo, kad jis savo išvados dėl A. Latako tinkamumo pareigoms dar nepateikė.

60 metų A. Latakas yra inžinierius ir verslo konsultantas. Jis su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašu praėjusiuose savivaldos rinkimuose bandė patekti į miesto Tarybą – rinkėjų buvo pakeltas iš 11 į 10 vietą, bet to neužteko, kad taptų deputatu.

Vilniaus inžinerinis statybos institute 1985 m. inžinierius mechaniko specialybė įgijęs vyras 2006 m. ISM (BMI) dar baigė vadybos studijas. Savo privačių ir viešųjų interesų deklaracijoje A. Latakas buvo nurodęs, kad dirba UAB „Adveritum” direktoriaus pavaduotoju, yra UAB „Lieta” akcininkas (jam priklauso 98,5 proc. akcijų).

Vienintelis „Averditum“ akcininkas ir vadovas yra buvęs „Achemos grupės“ prezidentas ir ilgametis viceprezidentas Arūnas Laurinaitis. A. Latakas yra dirbęs koncernui „Achemos grupė“ priklausančios Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos („Klasco“) gamybos direktoriumi.

Susisiekimo ministerija skelbė, kad Uosto direkcijos vadovo konkurse dalyvavo trylika kandidatų. Į šias pareigas A. Latakas galės būti paskirtas po įstatymų numatytos patikros.

Skelbti konkursą minėtoms pareigoms užimti prireikė po to, kai buvęs susisiekimo ministras Rokas Masiulis dar praėjusių metų kovą, tuoj po savivaldos rinkimų,  iš pareigų atleido tuometinį Uosto direkcijos vadovą Arvydą Vaitkų. Jis kaip Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos kandidatas dalyvavo rinkimuose į miesto mero postą, o rinkiminės kampanijos finansiniai rėmėjai buvo uostui įmonių vadovai ir akcininkai. A. Vaitkus, tapęs miesto Tarybos nariu, per teismus bandė sugrįžti į pareigas, tačiau to padaryti jam nepavyko.

Žymos: | | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Iš pietinio uosto per 25 metus tikisi 7 mlrd. eurų naudos

„Atlikta projekto rinkos studija rodo didelį potencialą konteinerių veiklos vystymui ir žaliosios ekonomikos verslams: vandenilio ir jo produktų eksporto terminalui, ...
2024-05-17
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Baigė Naujosios perkėlos krantinių rekonstrukciją

Uosto direkcija skelbia, kad užbaigta naujosios Smiltynės perkėlos naudojamų krantinių rekonstrukcija užtikrins efektyvesnį perkėlimą per marias bei dar didesnį keltų ...
2024-05-15
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Uosto direkcija reiškė nepagrįstas pretenzijas latviams 

Pirmos instancijos teismas patvirtino, kad Uosto direkcija buvo neteisi reikalaudama pinigų dėl neva Latvijos kompanijos BMGS netinkamai vykdytų įsipareigojimų. Teismą ...
2024-05-06
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This