KUL veiklai gerinti – devynios darbo grupės rekomendacijos (papildyta)

Svarbu, Sveikata

Darbo grupė, turėjusi parengti rekomendacinį priemonių planą, kaip patobulinti Klaipėdos universitetinės ligoninės veiklą, jau baigė savo darbą ir pateikė išsamų devynių priemonių planą. Jis pateiktas Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui ir miesto tarybos nariams.

Mero potvarkiu ši darbo grupė buvo sudaryta balandžio 17 dieną, kai į viešumą viena po kitos ėmė lįsti KUL egzistuojančios problemos, kurias garsiai įvardijo profesinių sąjungų atstovai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Darbo grupės vadovu buvo paskirtas opozicijai priklausantis miesto tarybos narys Arvydas Vaitkus. Darbo grupės gretose taip pat buvo kitų miesto tarybos frakcijų atstovai, Klaipėdos savivaldybės administracijos atsakingi specialistai, KUL profesinių sąjungų atstovai.

Darbo grupė buvo susirinkusi į tris posėdžius, kuriuose išklausė profesinių sąjungų atstovus ligoninės vadovus ir galiausiai parengė priemonių planą, kaip tobulinti įstaigos veiklą.

„Atskirais atvejais viešai buvo interpretuojama, kad darbo grupės funkcija yra nušalinti ligoninės vyriausiąjį gydytoją Vinsą Janušonį. Tačiau tokios užduoties nebuvo, be to, šita grupė neturi jokios teisinės galios tokią funkciją atlikti“, – darbo grupės rezultatus pristatydamas miesto tarybos nariams teigė A. Vaitkus.

Jis pasidžiaugė, jog darbo grupė dirbo labai konstruktyviai ir produktyviai. „Galbūt daugiausia aistrų buvo pirmajame posėdyje, kur visų trijų profesinių sąjungų atstovai išsakė savo nuomones ir matymą. Išsakyta didelė gausa pastabų, jų pagrindu ir suformuotas priemonių planas“, – teigė A. Vaitkus.

Klaipėdos meras V. Grubliauskas darbo grupės pateiktą rekomendacinį priemonių planą įvertino kaip rimtą dokumentą.

„Laukia dar nemažai diskusijų. Tikiu, kas šis rimtas dokumentas įkvėps neišvengiamiems pokyčiams“, – kalbėjo V. Grubliauskas.

Darbo grupė parengtame rekomendaciniame priemonių plane rekomenduoja parengti galimybių studiją, kurios tikslas – optimizuoti Klaipėdos miesto stacionarines paslaugas teikiančių įstaigų darbą ir nubrėžti perspektyvą 30 metų į priekį. Studijos parengime turėtų dalyvauti Sveikatos apsaugos ministerija, Savivaldybė, Klaipėdoje esančių ligoninių vadovai, Klaipėdos universitetas, kiti suinteresuoti medicinos srities atstovai.

„Tikslas — paciento geresnis aptarnavimas, geresnių sąlygų sudarymas medicinos darbuotojams, naudojamų valstybės ir savivaldybės lėšų optimizavimas, geresnės logistikos organizavimas (ligoninių koncentracija vienoje vietoje, sraigtasparniui skirta aikštelė ir t.t.), Klaipėdos universiteto įtraukimas į valdymą“, – rašoma priemonių plane. Jame nurodoma, kad KUL ir Klaipėdos savivaldybės Sveikatos skyrius darbus šios studijos parengimui turėtų pradėti ne vėliau kaip per mėnesį.

Priemonių plane pateikiamos ir rekomendacijos, kaip gerinti KUL vadovų ir personalo bendravimą. „Personalo valdymo klausimais KUL išnagrinėti naudojamų IT programų galimybes panaudoti tinkamai vykdyti informacinę sklaidą. Nustačius, kad nėra šiuo metu tam tinkamos programos, organizuoti fiskalinės personalo valdymo ir informacinės IT sistemos įdiegimą KUL. Tikslas – eliminuoti ginčus kas, kur, kada ir kaip informavo ar ne ligoninės darbuotojus“, – rašoma priemonių plane.

Darbo grupė taip pat siūlo organizuoti personalo valdymo mokymus, sudarant programą pagal KUL darbuotojų, profesinių sąjungų bei Sveikatos skyriaus suformuluotą problematiką ir poreikį. Be to, rekomenduojama peržiūrėti KUL personalo valdymo politiką ir priimti būtinus sprendimus pagerinti situaciją.

Siekiant daugiau viešumo ir skaidrumo, darbo grupė rekomenduoja, jog Sveikatos skyrius ne rečiau kaip kartą per mėnesį informuotų Sveikatos ir socialinių reikalų komitetą apie svarbiausius įvykius KUL, kylančius įvairaus pobūdžio poreikius, personalo valdymo situaciją ir kitus svarbius klausimus.

Be to, rekomenduojama, jog KUL kartu su savivaldybės administracijos atsakingais padaliniais parengtų siūlomus įgyvendinti remonto projektus ar pateiktų jau parengtus ligoninės remontų projektus.

Darbo grupė taip pat rekomenduoja, jog KUL vadovybė kartu su ligoninėje veikiančiomis profesinėmis sąjungomis per mėnesį apsvarstytų visus jų pateiktus pasiūlymus ir apie sprendimus informuotų Klaipėdos valdžią.

Rekomendaciniame priemonių plane taip pat nurodyta, jog KUL turi įsteigti privalomą vidinį informacijos apie pažeidimus teikimo kanalą.

Be to, siūloma savivaldybės administracijai organizuoti nepriklausomą KUL veiklos auditą ir nepriklausomą apsaugą dėl mikroklimato.

Visą darbo grupės parengtą rekomendacinį priemonių planą rasite čia.

Komisijos darbe dalyvavęs miesto Tarybos narys konservatorius Kazys Bagdonas pateikė savo pastabas dėl suformuluotų išvadų. Su jomis galima susipažinti čia. 

Aistros dėl ataskaitos

Kol bus įgyvendinamos darbo grupės pateiktos rekomendacijos, kai kurie miesto tarybos nariai liejo kritiką Klaipėdos universitetinei ligoninei, kai jos vyriausiasis gydytojas V. Janušonis pristatė įstaigos veiklos praėjusių metų veiklos ataskaitą.

„Profesoriau, džiaugiuosi, kad jūsų įstaigos rezultatai geri ir džiuginantys. Bet turime suprasti, kokiais metodais tie rezultatai buvo pasiekti. Naudojant psichologinį smurtą ir spaudimą pasiekti rezultatai yra nieko verti. Buvau daug kartų sakęs ir laikausi tos pačios pozicijos, kad Jūsų veikla pernai pasiekė mobingo piką. Todėl mūsų frakcija niekada nepalaikys šitos ataskaitos. Raginu visus, kuriems ne vis vien medikų darbo aplinka ir sveikata, nepritarti šiai ataskaitai“,  – ir į kolegas, ir į V. Janušonį kreipėsi Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos miesto taryboje vadovas Aidas Kaveckis.

Kitos frakcijos „Už Klaipėdą“ vadovas Vytis Radvila buvo kiek kitokios nuomonės.

„Ligoninėje dirba apie 2000 žmonių. Tokio dydžio kolektyve niekada nebus visi 100 proc. darbuotojų, kurie bus patenkinti. Asmeniškai, ką aš girdžiu, tai yra kelių žmonių, kurie yra nepatenkinti, skundai, bet negirdžiu to likusio daugiau nei 1000 darbuotojų. O ši ligoninė yra geras pavyzdys kitų ligoninių kontekste Klaipėdoje“, – pabrėžė V. Radvila.

Objektyvumo į miesto tarybos narių pasisakymus ir diskusijas bandė įlieti Arvydas Vaitkus, kuris yra ir Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos frakcijos vadovas miesto taryboje.

„Suformuota darbo grupė mėnesį praleido spręsdama didelį kiekį klausimų, tad būtų galima pritarti, jog bendravimo kultūros ir formatas yra probleminiai. Turiu savo asmeninę patirtį iš darbo valstybinėse įstaigose. Man apmaudu, kai iš nuomonių ir nuogirdų daromi galutiniai sprendimai, neįsigilinus ir neįsitikinus. Žinoma, spręstinų dalykų tikrai yra, juos būtina spręsti, tam ir yra pateikti darbo grupės pasiūlymai. Ligoninei tikrai duočiau galimybę ištaisyti klaidas, padaryti tai, kas nebuvo padaryta”, – kalbėjo A. Vaitkus.

Jis įvardijo ir iškalbingą detalę – 2018 metais, kai vyko konkursas užimti KUL vyriausiojo gydytojo pareigas, jame dalyvavo vienintelis V. Janušonis.

6 Comments

  1. Xxx

    Po skandalo dabar dar didesnis bordakas darosi toi kul, jokios komunikacijos viskas pletku lygije, nervas jau ima nezinai kur kas dirbs rytoi.

    Reply
  2. Gytis

    Perspektyva 30 metų į priekį, tai kodėl ne 50, gražesnis skaičius. Gerai kurti darbus, kuriuos dirbs kiti, jokios atsakomybės. Sritis iš fantastinės kūrybos.

    Reply
  3. vyriausioji rinkimu komisija

    9.1 Jei buvote pripažintas kaltu, privalote nurodyti (dėl kiekvieno nuosprendžio atskirai)
    9.1.1 Apkaltinamojo nuosprendžio (sprendimo) data 9.1.2 Apkaltinamojo nuosprendžio (sprendimo) priėmimo valstybė (vieta) 9.1.3 Nuosprendį (sprendimą) priėmusios institucijos pavadinimas 9.1.4 Nusikalstama veikla, už kurią buvote nuteistas (pavadinimas)
    1997 LIETUVA Klaipėdos miesto apylinkės teismas LR baudžiamojo kodekso (1961m. redakcija)214str.2d. ( savavaldžiavimas). Remiantis galiojančiais LR teisės aktais šiuo metu esu neteistas

    Reply
  4. sd

    juokinga kai teisti virejai sedi tarybose. nores…pasodinkit puse konservu ir visi zinos uz ka sedi

    Reply
    • Tikrai

      Tikrai jis atrode nekaip….

  5. Pasaulio Bamba

    “Bet turime suprasti, kokiais metodais tie rezultatai buvo pasiekti. Naudojant psichologinį smurtą ir spaudimą pasiekti rezultatai yra nieko verti.” Čia kalba virėjo išsilavinimą įgijęs ir už savavaldžiavimą teistas buvęs barmenas. Tai kaip? Juokiasi puodas, kad katila juodas!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This