Priėmimas į mokyklas: siūlo tikslinti tvarką

Svarbu, Švietimas

Šį mėnesį posėdžiausiančiai Klaipėdos miesto tarybai bus siūloma patikslinti priėmimo į miesto mokyklas tvarkas, kad liktų kuo mažiau neaiškumų dėl registruotais laiškais pateiktų prašymų, kuriems Savivaldybės administracija nusprendė suteikti prioritetą.

Taip pat siūlomu pakeitimu numatoma, kad prašymų registravimo knygoje neliktų grafos „eilės numeris”. Čia būtų tik pildymo data, asmeniškai pateikto prašymo įregistravimo data, registruotu laišku pateikto prašymo įregistravimo (išsiuntimo) data ir kiti asmeniniai duomenys.

Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė mano, kad politikams pritarus tokiam siūlymui, būtų žymiai aiškiau užtvirtina, kad visi iki oficialaus priėmimo starto – vasario 19 dienos – išsiųsti laiškai bus traktuojami vienodai, nesvarbu, kokia jų išsiuntimo ar gavimo data.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Ką nori keisti?

„Atvira Klaipėda” rašė, jog Savivaldybės administracijos specialistams sausio 3-iąją pranešus, kad ateinantiems mokslo metams teikiant prašymus priimti į mokyklas pirmiau eilėje atsidurs atsiųstieji registruotais laiškais, virtualioje erdvėje tarp tėvų kilo šioks toks sąmyšis.  Jį pakurstė mokyklų atstovai, matyt, susidūrę su informacijos stoka. Ir iki šiol socialiniuose tinkluose dalinamasi nuomone, kad geriau prašymą siųsti kuo anksčiau.

Miesto Tarybos komitetams jau pateiktas sprendimo projektas, kuriuo norima koreguoti gruodžio pabaigoje patvirtintą tvarką.

Dabar jau siūloma aiškiai įrašyti, kad „pirmąją prašymų registravimo dieną mokyklose pirmiausia įregistruojami registruotu laišku atsiųsti prašymai, kurių išsiuntimo data (patvirtinta ant voko pašto antspaudu) yra ne vėlesnė ar ta pati kaip pirmoji prašymų priėmimo diena. Vėliau asmeniškai ar registruotais laiškais gauti prašymai mokyklose registruojami tokia pat tvarka.“ Dabar galiojančioje, gruodį patvirtintoje tvarkoje buvo numatyta, kad asmeniškai pateikiami prašymai įregistruojami pateikimo metu, o registruotu laišku – per vieną darbo dieną, bet ne anksčiau nei nustatyta pirmoji pašymų priėmimo data.

Taip pat numatoma, kad prašymų registravimo knygoje nebeliktų grafos „eilės numeris”.

„Kad būtų visiškai aišku”

L. Prižgintienė „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad politikams siūloma pritarti šiems pakeitimams, kad mokykloms būtų aiški registravimo tvarka.

„Taip pat norime, kad neliktų sovietmetį menančio eilės numerio. Jis ir iki šiol labai dažnai klaidindavo žmones. Mokyklose išdalindavo eilės numerius, prašymus pildydavo skirtinguose kabinetuose, prašymų lapuose būdavo vienas numeris, bendrame sąraše jau kitas. Buvo ir atvejis, kai tėvas registravo dvynukus, o pasiėmė tik vieną numerį, tai ir vėl klausimas, kodėl atsirado kitas vaikas. Be to, prašymai priimami iki birželio, tad net ir paskutinę dieną prašymą pateikusių tėvų vaikas, gyvenantis mokyklai priskirtoje teritorijoje, galėdavo atsidurti aukščiau už pirmąją dieną pateiktame prašyme minimą „neteritorinį” vaiką”, – aiškino skyriaus vedėja.

Ji pabrėžė, kad pritarus šiems pakeitimas bus galutinai įtvirtinta, kad visi iki vasario 19 dienos išsiųsti laiškai, nepaisant jų išsiuntimo datos, bus lygiaverčiai.

„Tada jau priėmimo komisija vertins ir žiūrės, ar vaikas gyvena priskirtoje teritorijoje, vertins kitus prioritetus. Jei neužtektų vietų priskirtos teritorijos vaikams, būtų ir numatyti tikrinimai, kurių metų siekiama išsiaiškinti, ar deklaruotoje vietoje iš tiesų gyvenama. Tačiau tokia, ko gero, gali būti tik „Verdenės” progimnazija, nes net ir Simono Dacho progimnazija nėra tokia problemiška”, – sakė L. Prižgintienė.

Pristatydama sprendimo projektą miesto Tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komitetui ji teigė, kad projektas buvo apsvarstytas Švietimo taryboje ir Vakarų Lietuvos tėvų forumas jį įvertino pozityviai.

Tačiau komiteto narė Nina Puteikienė klausė, kaip bus elgiamasi, kai „bus tūkstantis pirmų, o turėsite tik 200 vietų”?

„Komisija subjektyviai spręs“, – sakė politikė.

L. Prižgintienė pabrėžė, kad priėmimo komisijose dirba ir tėvų atstovai.

„Šiemet vietų deficitą šiek tiek turėtų sumažinti ir tai, kad nebebus taikomas prioritetas, broliams, seserims, jei jau besimokantys gyvena ne mokyklai priskirtame mikrorajone”, – sakė tarnautoja.

Ji ir politikams pabrėžė, kad problematiškiausia yra tik „Verdenės” mokykla, bet ir čia esą gali nepatekti tik 15-30 vaikų – tokie skaičiai matomi iš duomenų apie priešmokyklinukus. Skaičius gali būti didesnis jei grįžtų šeimų iš užsienio, tačiau bendras skaičius pirmokų turėtų būti mažesnis nei pernai.

Pasak L. Prižgintienės, pernai buvo tik du skundai dėl priėmimo rezultatų.

Minėtasis komitetas pritarė siūlomiems pakeitimams (iš keturių narių trys balsavo už, susilaikė N. Puteikienė). Galutinį žodį dar turės tarti Taryba.

INFORMACIJA

Pirmumo teisę turi pageidaujantys tęsti mokymąsi pagal aukštesnio lygmens ugdymo programą toje pačioje mokykloje (pagal prašymų įregistravimo datas), mokyklai priskirtoje aptarnavimo teritorijoje gyvenantys našlaičiai; asmenys, turintys specialiųjų ugdymosi poreikių, ir vaikai, kurių broliai ir seserys prašymo pateikimo metu jau mokosi toje mokykloje (pagal prašymų įregistravimo datas;).

Numatoma, kad gali būti organizuojama gyvenamųjų vietų patikra „Mokinių registro, Savivaldybės centralizuotos vaikų priėmimo informacinės sistemos pagrindu ar apklausiant miesto ir kitų savivaldybių seniūnus bei seniūnaičius“. Taip pat gali būti prašoma pateikti patalpų nuomos sutartis, pažymą apie įsigytą nekilnojamąjį turtą, mokėjimo kvitus už suteiktas komunalines ar patalpų išlaikymo paslaugas ir kt. Esant poreikiui mokyklų atstovai kartu su Vaiko teisių apsaugos srities specialistai gali lankytis nurodytoje gyvenamojoje vietoje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Barokinės muzikos magijos nublokšta

Yra Klaipėdos koncertų salės repertuare vienas koncertas, kuris jau šeštą kartą kartojamas klausytojų pageidavimu. Ar atspėsite kuris? Tai – talentingojo ...
2024-02-03
Skaityti daugiau

Mums rašo

Kodėl Klaipėdos dramos teatre - tik vieno žanro spektakliai? Padiskutuokim!

Prieš porą savaičių vienas žavingas jaunuolis tarstelėjo, kad Klaipėdos dramos teatras su tokiu repertuaru toli nenuvažiuos. Kadangi esu teatro fanė, ...
2023-11-09
Skaityti daugiau

Spyglys

Nebelaiko nervai net pozicijai*

Kai jau mainos rūbai margo svieto, tai jau konkrečiai. Ir į anos kadencijos pabaigą nebebuvo galima suprasi, kas mūsų miestelyje ...
2023-10-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This