Klaipėdos savivaldybės įmonėms – klausimai apie viešumą

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybės valdomų bendrovių atstovai Kontrolės komiteto nariams antradienį pasiaiškino, kaip perka viešinimo paslaugas, kodėl sutartyse numatytos sumos neretai yra viršijamos.

Per dvejus metus Klaipėdos savivaldybė ir jai pavaldžios bendrovės už viešinimo paslaugas sumokėjo 1,3 mln. eurų

Viešinimo paslaugų auditą atliko Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba, kuri tokį nurodymą gavo iš Kontrolės komiteto. Audito tikslas buvo išsiaiškinti, ar viešinimo paslaugos yra perkamos skaidriai ir teisėtai, ar tokios įsigytos paslaugos nedubliuoja darbuotojų funkcijų.

Auditoriai nustatė, jog 2018-2018 metais Klaipėdos savivaldybė ir jos valdomos bendrovės buvo sudariusios 108 viešinimo paslaugų sutartis, kurių bendra vertė siekė apie 1,3 mln. eurų.

„Įmonėms pateiktos rekomendacijos, visos įmonės su jomis sutiko, geranoriškai reagavo. O dabar laukiame, kol rekomendacijos bus įgyvendintos, nes terminas dar nesibaigė“, – teigė Klaipėdos savivaldybės kontrolierė Daiva Čeporiūtė.

Audito išvadose konstatuojama, jog nemaža dalis sutarčių buvo sudaromos nesilaikant viešųjų pirkimų principų – tinkamai neviešinant skelbimų, dokumentų ir pan.

Išvadose taip pat nurodoma, jog nustatyta daug atvejų, kai viešinimo paslaugų sutartis pasirašoma vienai sumai, o faktiškai sumokama suma yra gerokai didesnė – kai kurias kartais net 75 proc.

„Audito išvados nedžiugina, nes matome nemažai viešųjų pirkimų procedūrų pažeidimų. Todėl atsakyti į klausimus pakvietėme įmonių atstovus. Čia – ne tardymas, mes visi turime pasitarti, kaip skaidrinti viešųjų pirkimų procedūras“, – teigė Kontrolės komiteto pirmininkė Ligita Girskienė.

Nemažai viešųjų pirkimų procedūrų buvo nustatyta bendrovėje Klaipėdos autobusų parkas. Teigiama, kad ji nei skelbimų, nei pasiūlymų, nei kitų dokumentų viešai neskelbė ir neskelbia.

Bendrovės vadovas Vaidas Ramanauskas komiteto nariams aiškino, jog Klaipėdos autobusų parkas nėra perkančioji organizacija, o komercinė bendrovė, todėl jai ir neprivalomos viešųjų pirkimų procedūros.

„Mes viską perkame konkursuose, tik ne per centrinę sistemą. Konkursas vyko ir dėl viešinimo paslaugų, dalyvavo 4 ar 5 įmonės. Kontrolierė mano, kad mes esame perkančioji organizacija, todėl ir nustatė pažeidimų. Dabar esame tokį klausimą, ar mes esame perkančioji organizacija, uždavę teisininkams, jiems pateikėme visus dokumentus, balansus ir laukiame įvertinimo, atsakymo“, – teigė V. Ramanauskas.

Bendrovės Naujasis turgus direktorius Viačeslavas Karmanovas, kuris šiuo metu laikinai vadovauja ir įmonei Senasis turgus, tvirtino, jog bendrovės neturi daug patirties su viešaisiais pirkimais, jų per metus būna vos keli, todėl nėra tikslinga samdyti atitinkamo specialisto.

„Tiek Naujasis turgus, tiek „Senasis turgus“ yra 100 proc. komercinės įmonės, nes nevykdome jokių savivaldos funkcijų, negauname dotacijų. Šiuo metu atitinkame visus kriterijus, kurie yra neperkančiosios organizacijos, todėl svarstau galimybę atsisakyti perkančiosios organizacijos statuso, konsultuojuosi su Viešųjų pirkimų tarnyba. Jei privalome laikytis viešųjų pirkimų procedūrų, mes prarandame konkurencingumą, kuris mūsų sektoriuje yra labai svarbus. Pavyzdžiui, Senajame turguje noriu atnaujinti šaldytuvų vitrinas ir vietoj to, kad užtrukčiau 2 savaites, pagal visas procedūras užtruksiu 10 savaičių. Laikas eina, pajamų nėra“, – aiškino V. Karmanovas.

Komiteto narys Saulius Budinas teiravosi, kas turgus administruojančiose bendrovėse yra atsakingas už sutarčių kontrolę, nes auditoriai nustatė, kad viešinimo paslaugų teikėjams buvo sumokėta gerokai daugiau pinigų nei buvo numatyta sutartyse.

„Visi pinigai buvo sumokėti už atliktus darbus, yra visi aktai. Pastabą dėl sutarčių kontrolės priimu ir pasitaisysime“, – patikino V. Karmanovas.

Bendrovės Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras atstovė Gražina Eimantaitė turėjo atsakyti į L. Girskienės klausimą, „kaip nutinka, kad visus KRATC viešinimo konkursus laimi Arūnas Liubinavičius („RSV projektai“ – V. S). Ar nėra kitų paslaugų teikėjų Klaipėdos apskrityje ar visoje Lietuvoje?“

„Jei skelbiamas atviras konkursas, gali dalyvauti visi norintieji. Jei pirkimas yra mažos vertės ir vyksta apklausos būdu, apklausiami ne mažiau nei trys tiekėjai, kuriuos pasiūlo pirkimo iniciatorius, ir dar du papildomai, kuriuos pasirenka pirkimo vykdytojas. Kodėl laimi A. Liubinavičius, negaliu pasakyti. Jei pasiūlo tinkamiausią kainą, matyt, dėl to ir laimi. Mes viešinimo paslaugas perkame ir atviruose konkursuose, ir per apklausas“, – teigė G. Eimantaitė.

S. Budinas pastebėjo,jog daugiausia sutarčių, kurių vertė buvo viršyta ir sumokėta daugiau, auditoriai nustatė būtent KRATC. G. Eimantaitė aiškino, jog taip nutiko, nes kai kurių paslaugų reikėjo skubiai, todėl jos ir buvo perkamos pagal senas sutartis, o ne ieškoma naujų teikėjų.

„Kad mūsų šitas valandos pasibuvimas nebūtų tik įmonių kvotimas ar kandidatų į Seimo narius pasisakymas. Suformuluokime rekomendaciją savivaldybei pavaldžioms įmonėms, kad visos jos įsidiegtų tvarką dėl sutarčių kontrolės“,- pasiūlė komiteto narė Elida Mantulova.

Kiti Kontrolės komiteto nariai tokiam pasiūlymui pritarė.

4 Comments

  1. Nuomonė

    Tiesiog cirkas, o Budinas klounas. Iš pirmo tas klounas „vadovavo” tam cirkui, sudarė sąlygas susidaryti bardakui, o dabar, pakeitęs kostiumą vaidina, kad piktinasi tuo bardaku. Kaip čia taip galėjo atsitikti? Maža to, jis jau svajoja apie Seimo Holyvudą! Va ten tai taptų žvaigžde! Cinizmo viršūnė.

    Reply
    • Jo

      Tikrai tiesa…nesąmonė kažkokia

    • gal jau nebejuokink

      konservatoriai su Nėniškiu valdo Klaipėdą, pridirbo cirkų, dabar dar ir kaltę bijo prisiimti.

  2. Ny ar ne mafija?

    Ar ne mafija padidalina mūsų mokesčiu mokėtoju pinigus?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Individualūs maisto atliekų rūšiavimo konteineriai paliekami klaipėdiečių kiemuose 

Nuo šio pirmadienio Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) uostamiesčio individualių namų savininkams tiesiai į jų kiemus atveža ir palieka ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This