Kodėl meras leidžia sau nevykdyti tarybos nario pareigų?

Politikų tribūna

Alina Velykienė, Klaipėdos miesto tarybos narė
2021-03-18

Komentarų: 19

Vadovaujantis Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos reglamentu, kiekvienais metais Klaipėdos miesto tarybos nariai pateikia ataskaitą apie savo veiklą. Nors ataskaitos forma nėra apibrėžta, tarybos narys yra laisvas informaciją apie savo veiklą pateikti jam priimtina forma. Visos tarybos narių ataskaitos yra skelbiamos Klaipėdos miesto savivaldybės puslapyje. 30 tarybos narių pateikė ataskaitas, o meras ne.

Vytautas Grubliauskas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pagal Klaipėdos miesto tarybos nariui iki nurodyto termino nepateikus veiklos ataskaitos, jo elgesys yra svarstomas Etikos komisijoje.

Susidaro paradoksali situacija: Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas kaip eilinis tarybos narys gauna per mėnesį iki 300 eurų išmoką savo, kaip tarybos nario veiklai susijusioms kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto, biuro patalpų nuomos išlaidoms, kiek jų nesuteikia ar tiesiogiai neapmoka savivaldybės administracija. Už 2020 metus, paskelbtoje tarybos narių išmokų ataskaitoje mero pavardė yra tarp lyderių, kaip daugiausiai panaudojusių šias lėšas.

Stebina ir tai, kad merui suteikta Rotušė, asmeninis automobilis su vairuotoju, telefono išlaidos, taip pat darbe esantis internetas yra apmokamas Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos. Kitų išlaidų kaip ir nėra, nebent asmeninio, atsiprašau Asociacijos „Klaipėdos džiazo festivalis” automobilis, kuriuo meras naudojasi savo, matyt kaip eilinio tarybos nario funkcijoms atlikti. Nebent to automobilio kuro, draudimo sąnaudos? Gal…. nežinoma, nes mes nei tarybos nariai, nei miestiečiai to nežinome.

Kyla klausimas kodėl meras sau leidžia nevykdyti prievolės atsiskaityti už tai, ką jis daro kaip eilinis tarybos narys? Nors meras reglamento nustatyta tvarka ne rečiau kaip kartą per metus atsiskaito savivaldybės tarybai ir bendruomenei už savo veiklą, taip pat rengia ir pateikia rinkėjams ir savivaldybės bendruomenei savivaldybės veiklos ataskaitą, ataskaitos apie tai, kur išleidžia savo, kaip tarybos nario išmoką jis nepateikia. Taip pat jis leidžia sau neatsiskaityti kaip visi tarybos nariai iki kovo 15 dienos.

Taip pat stebina įžūlumas nevykdyti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos nurodymo deklaruoti savo interesus naujajame Privačių interesų registre. Tarybos sekretoriatas dar vasario mėnesio pradžioje išplatino raštą, kuriuo buvome įpareigoti visi tarybos nariai, administracijos darbuotojai deklaruoti viešus ir privačius interesus naujoje sistemoje. Meras vėl šio nurodymo neįvykdė ir interesų nedeklaravo.

Tarybos narys privalo laikytis Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintų principų ir nuostatų, kitų įstatymų ir teisės aktų reikalavimų, vengti interesų konflikto. Todėl kviečiu merą pateikti Klaipėdos miesto bendruomenei ataskaitą apie savo, kaip eilinio tarybos nario veiklą, arba būti sąžiningu prieš visuomenę, atsisakyti tarybos nariui skirtų kanceliarinių išmokų, nes mano įsitikinimu, visos Jūsų veiklos išlaidos yra apmokamos, priedo dar Jūs turite ir Mero fondą, kuriame kiekvienais metais Jums skiriama 23 000 Eur. O gal tiesiog nebeimkite tarybos nariui skirtų išmokų, juk ankstesni merai to tiesiog nedarė?

19 Comments

  1. Velykienė yra melagė

    Iš tarybos reglamento
    20.3. Meras ne rečiau kaip kartą per metus atsiskaito Tarybai ir bendruomenei už savo veiklą, taip pat rengia ir pateikia rinkėjams ir Savivaldybės bendruomenei Savivaldybės veiklos ataskaitą. Savivaldybės ir mero veiklos ataskaitos pateikiamos raštu, pristatomos Tarybai ir paskelbiamos Savivaldybės interneto svetainėje. Savivaldybės ir mero veiklos ataskaitos pateikiamos ne vėliau nei iki einamųjų metų gegužės 1 d., o paskutiniais Tarybos kadencijos metais – ne vėliau nei paskutinį Tarybos posėdį.
    Papunkčio pakeitimai:
    Nr. T2-79, 2019-04-12, paskelbta TAR 2019-04-18, i. k. 2019-06429

    Reply
    • Anonimas

      Meras už savo darbą gauna atlyginimą ir atsiskaito, bet kodėl ima tarybos nario išmoką ir už ją neasiskaito, tai čia klausimas….

  2. Rinkėjo balsas

    Vieną kartą prieš Velykas
    Atsitiko toks dalykas
    Velykienė sudurniavo
    ir į pievas nuvažiavo!

    Pyko,raukės, burbuliavo
    Gero posto ji negavo
    Juokės vyrai ir vaikai
    Jai su galva negerai!

    Savo reikalus išmanė
    Asmeninį biznį varė
    Vyras josios LEZ’e triūsė
    Bet Alinai nepapapūsi!

    Dramas darė,skundus raitė
    Užribio ji karalaitė
    Triukšmas, riksmas, pezalai
    Jos politiniai kerai.

    Vytautėlis gero būdo
    Opozicija pikta
    Jis ataskaitą pristatė
    Plojo,džiaugės Klaipėda!

    Reply
  3. Sapiega

    Nesilabinėkit prie mero. Jis geras, buvo, tiesiog neatlaikė išbandymo valdžia. Savo baisiu nepasitikėjimu atstūmė draugus, ypač labiausiai kompetetingus. Tai dabar tenka vaizduoti, kad pats viska supranta. Gaunasi graudus vaizdas.

    Reply
    • Įrodyk gėrį

      Kur yra jo gėris? Miesto pinigų įsisavinimas į šeimos biudžetą? Tik nevykėlisi taip ekgiasi

  4. Valio gybliauskui/lukašenkai

    Nu kur tau šitas nevykėlis pinigų vergas neims pinigų iš miesto, vien ko vertas šeimos džiazo festivalio jau dešimtmečius trunkantis rėmimas miesto pinigais. Apgailėtinas meras.

    Reply
  5. Nieko naujo mūsų lukašenka

    Tuoj grubliovskis aokaltins visus politikavimu, čia mūsų dūdpučio vizitinė kortelė, rėk, kad visi politikuoja, o pats yra miesto gelbėtojas, fu nevykėlis

    Reply
  6. Šlykštu

    Tiek, kiek yra prisidirbusi Velykienė, turbūt nerasime. Kam kam, o šiai personai geriau slėptis. Kiek buvo pasinaudota savo buvusiomis pareigomis, tingiu vadinti, pvz. savo vyro Velykio įdarbinimą LEZ’e. Tai toliau galima būtų vardinti, bet nėra prasmės tepti klaviatūrą.

    Reply
  7. To to informacija

    Visišką nesąmonė. Meras kaip miesto tarybos pirmininkas neprivalo atsiskaityti. Jis pateikia ataskaitą ir to pakanka.

    Reply
    • Juokinga

      Ar tikrai? Dudoriui viskas galima, jis šventa karvė?

    • Anonimas

      Tai kodel ima lesas tarybos nario veiklai vykdyti, jei jis vykdo tik mero pareigas, kurias pilnai apmoka biudzetas. Jei ima su visai tarybos nariais kanceliarines, kuriu neapmoka savivaldybe ten nedirbantiems, tai ir turi oateikti veiklos ataskaita, ka atliko imdamas tuos pinigus tai veiklai kas menesi. Be tiesioginiu mero pareigu.

    • Vienam užpakaliui - dvi kėdės

      O gauti atlyginimą iš miesto biudžetą ir tarybos nario apmokėjimą su kanceliarinėm gali?

  8. Informacija

    Kiek man žinoma Meras savo ataskaitą pristatys miesto tarybai kovo 25 diena, kartu bus pateikta ir administracijos direktoriaus ataskaita.

    Reply
    • To Informacija

      Čia kalbama ne apie mero ataskaitą, o kaip apie tarybos nario, nemaišykite.

    • Jons

      O tai Grubliauskas buvo išrinktas į miesto tarybą ar į merus?

    • O kaip kitaip?

      Jis miesto tarybos narys. Ten buvo išrinktas, turi vykdyti pareigą.

  9. na

    Rinkimai ar nerinkimai nesvarbu Politika yra klausimų kėlimas ir diskusija. Alina Velykienė yra savivaldos lygio politikė. Klausimai yra keliami visiškai teisingai. Jeigu įstatymas įpareigoja visus skelbti deklaracijas dėl kanceliarinių išmokų panaudojimo tai taip ir turi būti daroma.
    300 Eur per mėn. – kokios išlaidos susijusios su Tarybos nario veikla? iš Klaipėdos mokesčių mokėtojų pinigų.
    Dabar kai nėra galimybės važinėti pas rinkėjus? Tiesa, gi šeimą maitinti reikia….

    Reply
  10. Anonimas

    Prasidėjo rinkiminė kampanija. Ir yra didelis noras vėl sugrįžti valdyti miestą. Bet ar rinkėjai patikės norinčių sugrįžti nuoširdumu ?

    Reply
  11. baisu

    Baisu.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This