Išvada: ne terasa, o pandusas ir laiptai

Miestas, Svarbu

Dar pernai spalį „Atviros Klaipėdos“ skaitytojo kreipimosi dėka užgimusioje istorijoje dėl bendrovės „Inreal valdymas“ (UAB „Dangės krantinės”) rekonstruojamo buvusio silkių rūšiavimo sandėlio terasų teisėtumo institucijos deda tašką. Konstatuojama, kad tai yra ne terasos, o pandusas ir laiptai.

Ir nors leidimo juos įrengti valstybinėje žemėje paprašyta tik pernai gruodžio viduryje, kai šie objektai jau seniausiai stovėjo, tai nėra traktuojama kaip pažeidimas – vadinamasis STR numato, kad laiptus ir pandusus daugiabučio ar visuomeninės paskirties pastato statytojai gali įrengti ir jiems nepriklausančiame sklype. Tad reikia gauti valstybinės žemės valdytojo sutikimą, nors ir pavėluotai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Aiškinosi net kelis mėnesius

„Būtų išties smalsu sužinoti būdus, kaip pastatyti terasą ant dviračių tako senamiesčio centre“, – dar spalį kreipėsi į „Atvirą Klaipėdą“ klaipėdietis Kęstutis ir atsiuntė nuotraukas, kuriose matyti, kad bendrovės „Inreal valdymas“ rekonstruojamo buvusio silkių rūšiavimo sandėlio terasos gerokai susiaurino Dangės krantinę, o dviračių ir pėsčiųjų takas dabar daro vingį.

Spalio pabaigoje Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) „Atvirą Klaipėdą“ informavo, kad jos Klaipėdos miesto ir Neringos skyriaus specialistas atliks žemės naudojimo valstybinės kontrolės neplaninį patikrinimą. Jo metu turėjo būti tikrinama,  ar nurodytoje vietoje nėra savavališkai užimta valstybinė žemė. Lapkričio viduryje NŽT informavo, kad Klaipėdos skyrius dėl šios situacijos patikslinimo kreipsis į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybų inspekciją (VTPSI).

Pastaroji sausio 9-ąją sukvietė visas susijusias institucijas, statytojus ir projektuotojus į patikrą vietoje.

Kokios išvados?

Kai apie patikros rezultatus „Atvira Klaipėda” pasiteiravo tiek NŽT, tiek VTPSI, sulaukėme atsakymų, kuriuose pirmiausia buvo akcentuojama, kad „Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Klaipėdos skyriaus inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas patikrinimo metu jokių pretenzijų dėl rekonstruojamo statinio neturėjo, jis informavo, kad pastatui Turgaus g. 37 A 2017-10-18 suteiktas Autentiškumo ženklas, šiuo ženklu ir sertifikatu apdovanojami autentiškai atkurti pastatai, išsaugoję unikalias istorines savybes”.

Martyno Vainoriaus nuotr.

NŽT informavo, jog atlikęs patikrinimą Klaipėdos teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamentas nustatė, kad čia įrengta ne terasa, bet „laiptų aikštelė su pandusu neįgaliesiems”. O laiptai ir pandusas yra neatsiejama pastato dalis, „skirta patenkinti esminius pastato eksploatavimo reikalavimus, gaisrinės saugos reikalavimus, neįgaliųjų poreikius”.

Statybų inspekcija savo ruožtu akcentavo, kad „Dangės krantinės” pateikė NŽT skyriaus 2015-03-05 sutikimą tiesti susisiekimo komunikacijas, inžinerinius tinklus bei statyti jiems funkcionuoti būtinus statinius valstybinėje žemėje, bei inžinerinių tinklų plano kopiją, kurioje grafiškai pavaizduota laiptų aikštelė.

Kartu NŽT informavo, kad statytojas tik 2017-12-13 raštu kreipėsi prašydamas išduoti raštišką sutikimą dėl panduso ir laiptų aikštelės įrengimo nesuformuotame valstybinės žemės sklype. Toks leidimas buvo išduotas sausio 15-ąją.

NŽT Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Ruslanas Golubovas akcentavo, kad šis leidimas buvo išduotas tik po minėtojo patikrinimo, kurio metu buvo konstatuota, jog tai yra laiptai ir pandusas. O STR 1.05.01:2017 4 priedo 1.7. papunktis nurodo, kad statytojui nereikia valdyti žemės sklypo kai prie daugiabučio namo ar visuomeninės paskirties pastato valstybinėje žemėje įrengiami laiptai, pandusai, keltuvai, liftai ar kitaip keičiama pastato išvaizda.

VTSPI atstovė viešiesiems ryšiams Ligita Luščiauskaitė savo ruožtu teigė, kad statybos darbų atlikimas be privalomo valstybinio žemės patikėtinio sutikimo pažeidžia teisės aktų reikalavimus, bet jis yra pašalinimas gaunant atitinkamą sutikimą. Šiuo atveju tokį NŽT sutikimą statytojas gavo sausio 15-ąją ir jį pateikė inspekcijai.

2 Comments

  1. Klaipėdskas

    Laukiame sekančių bajerių, kai naikinsite fontaną ir kalsite ten dar du pastatus.

    Reply
  2. Vilma

    Dviračių tako projektas buvo parengtas ir paklotas takas yra toks, koks buvo numatytas tame projekte. Visi tako vingiai tame projekte taip pat numatyti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Skautų gatvė: laukiama lemiamo savivaldybės sprendimo 

Beveik metus su Nacionaline žemės tarnyba (NŽT) ir naująja Klaipėdos valdžia dėl užtvertosios Giruliuose esančios Skautų gatvės likimo Gyvenamųjų namų ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This