Kova dėl Kultūros fabriko tvoros tęsis

Miestas, Svarbu

Pirmos instancijos teismo sprendimą, kuriuo iš dalies buvo patenkintas antstolės prašymas leisti nugriauti tarp Kultūros fabriko ir Bangų gatvėje esančio daugiabučio stovinčią tvorą, Klaipėdos apygardos teismui apskundė ir kūrybinį inkubatorių valdanti uostamiesčio savivaldybės VŠĮ „Klaipėda ID“, ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI).

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad antstolė Asta Rimaitė Žičkuvienė Klaipėdos apylinkės teismo prašė leisti VTPSI nugriauti minėtąją tvorą, kuri laikoma savavališka statyba, ir skirti „Klaipėda ID“ vadovei baudą valstybės naudai iki 300 eurų už kiekvieną nurodymo neįvykdymo dieną.

Savavališkos statybos aktas buvo surašytas dar 2018 m. liepą. Jame buvo nurodyta nugriauti tvorą iki 2019-ųjų sausio, vėliau terminas pratęstas iki balandžio. Iki bylos perdavimo teismui buvo surašyti trys neįvykdymo aktai, nes „Klaipėda ID“ nugriovė tik 30,2 m tvoros, o 29,56 m tebestovi.

„Klaipėda ID“ teismui nurodė, kad su antstolės pozicija nesutinka, nes tvora yra atsidūrusi kaimynystėje esančiam daugiabučiui priskirtame sklype, valdomame UAB „SBTF“, o pastaroji turi leidimą statyti tokią tvorą ir sutinka, kad ji ir toliau čia stovėtų, nes statinys esą atitinka visus leidime nurodytus parametrus.

Bylą išnagrinėjusi teisėja Justė Visakavičienė konstatavo, kad privalomasis nurodymas nugriauti tvorą turi būti įvykdytas, tačiau baudos skirti naujajai „Klaipėda ID“ vadovei Eglei Songailienei nėra pagrindo, nes įstaiga ieškojo būdų įregistruoti statinį – ėmėsi aktyvių veiksmų bendradarbiaujant su gretimo sklypo valdytojais, į kurių teritoriją įsiterpė tvora. Tad pirmos instancijos teismas antstolės pareiškimą tenkino tik iš dalies – leido VTPSI nugriauti tvorą ir sutvarkyti statybvietę, išieškant visas patirtas išlaidas iš „Klaipėda ID“.

Po šio sprendimo E. Songailienė „Atvirai Klaipėdai” buvo sakiusi, kad dar tarsis su savivaldybe, ar verta skirti laiką bei jėgas tolesnei teisinei kovai ir leisti pinigus bylinėjimuisi.

Pasak E. Songailienės, pasitarus su savivalda visgi buvo nuspręsta rašyti skundą Klaipėdos apygardos teismui. Taip pat toliau bus bandoma pasiekti, kad likusią tvoros dalį galėtų įsiteisinti kaimynai.

„Klaipėda ID“ savo skunde prašo, kad apygardos teismas panaikintų pirmos instancijos nutartį ir perduotų bylą jai nagrinėti iš naujo. Įstaiga nurodo, kad ruošia statinio techninio darbo projektą, o jo netikslumai esą nėra pakankamas pagrindas teigti, jog tvora negali būti įteisinta. Įstaigos nuomone, pakanka atlikto projekto korekcijas, gauti papildomus sutikimus ir įregistruoti esamą tvorą, todėl iš esmės prarastų prasmę privalomojo nurodymo vykdymas. 

„Teismas neatskleidė iki galo bylos esmės. Teismas paskubėjo ir neišsiaiškinęs visų aplinkybių be pagrindo suteikė teisę atlikti tvoros griovimo darbus, nes tokio statinio statyba iš esmės yra galima ir buvo galima kalbėti jau apie termino statybos įteisinimui apibrėžimą”, – rašoma skunde.

Skundą Klaipėdos apygardos teismui pateikė ir VTPSI. Inspekcija prašo panaikinti tą nutarties dalį, kuria neskirta bauda E. Songailienei. Toks reikalavimas argumentuojamas tuo, kad surinkti įrodymai esą patvirtina, jog „Klaipėdos ID“ nesiėmė jokių veiksmų, kad tvora būtų kuo greičiau nugriauta, vilkino procesą ir toliau taip elgiasi.

„Byloje nėra jokių duomenų, kad skolininkė VŠĮ „Klaipėda ID“ aktyviais veiksmais siekia nugriauti arba įteisinti savavališkai pastatytą tvorą. Pirmosios instancijos teismas nepagrįstai netenkino antstolės pareiškimo dalies dėl baudos skyrimo, kadangi baudos neskyrimas byloje nustatytų aplinkybių kontekste paneigia privalomojo nurodymo vykdymo privalomumą, sudaro sąlygas VŠĮ „Klaipėda ID“ šio privalomojo nurodymo apskritai nebevykdyti, o pasyviai laukti, kol už ją privalomajame nurodyme nurodytus veiksmus atliks inspekcija”, – rašoma VTPSI skunde.

1 Comment

  1. Variantas

    Tai ID lai parduoda tas tvoros plokštes gyventojams, o dabar reikia laikyti, kad jos sandėliuojamos, tada gyventojai pagal pasirengtą projektą susimontuos tas plokštes ir viskas !

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Miestas

Klaipėdos šaligatviams tvarkyti šiemet skirs milijoną eurų

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad artimiausiu metu bus pradėti šaligatvių tvarkymo darbai Danės gatvėje, kitapusnetrukus po rekonstrukcijos atsidarysiančio Klaipėdos valstybinio muzikinio ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This