Petras Kravtas „Achemos grupės“ akcijų negaus

Svarbu, Verslas

Lietuvos Aukščiausias Teismas trečiadienį išnagrinėjo kasacinį buvusio bankrutavusio Vakarų banko vadovo, Klaipėdos verslininko Petro Kravto ir Ilonos Kravtienės skundą dėl koncerno „Achemos grupė” akcijų priteisimo iš iš Lydos Lubienės, Viktorijos Lubytės ir Jūratės Žadeikienės.

Petras Kravtas tikino, kad jis žodiniu susitarimu neterminuotai ir neatlygintinai Bronislovui Lubiui panaudos pagrindais buvo perdavęs valdyti 8 proc. – 8 vienetus „Viachemos“ (dabar – „Achemos grupė“) akcijų. Verslininkas teigė, jog 1995 m. vasarį bendrovės valdyba jam leido akcijas perleisti B. Lubiui, o po jo mirties šias akcijas nepagrįstai perėmė jo paveldėtojos. Martyno Vainoriaus nuotr.

Teismo sprendimu, bylos nagrinėjimas buvo uždaras, tad žurnalistams nėra galimybės susipažinti ne tik su nuasmeninta nutartimi, bet ir jos rezoliucine dalimi. Sistemoje „Liteko” skelbiama tik tiek, kad teisėjų kolegija, kurią sudarė Egidijus Laužikas, Gediminas Sagatys ir Gražina Davidonienė paliko žemesnės instancijos teismo sprendimą nepakeistą.

Pats P. Kravtas „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad apie sprendimą dar nieko negirdėjo ir su advokate nekalbėjo, tačiau jei jis liko nepakeistas, tai ir neskundžiamas verdiktas lieka jam nepalankus.

Pasak verslininko, uždarų posėdžių prašė atsakovai, o jis kartu su I. Kravtiene dėl to nereiškė jokių pageidavimų.

„Kaip čia jums pasakius. Aš gi praėjęs visą tą mėsmalę. Juk žinote mano istoriją – 13 metų po teismus ir dar 18 mėnesių prabuvau uždarytas. Tris kartus praėjau iki Aukščiausio Teismo, vis grąžindavo papildyti, laukė senaties terminų. Ir tada pasakė, kad baigėsi senaties terminai. Aš paprašiau, kad bylą vis tiek nagrinėtų iš esmės. Na, ir priėmė sprendimą, kad toje byloje nieko nebuvo. Ir dar Europos Žmogaus Teisių Teismą laimėjau, bet kas iš to. 15 metų juk prarasta. Nekalbant apie visą kitą. O čia viena iš pasekų šitie dalykai”, – paklaustas, kaip vertina jam nepalankų teismo sprendimą sakė P. Kravtas.

Ar ir dėl šios bylos dar būtų galima kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą, P. Kravtas sakė dar kalbėsis su advokate.

Agentūra BNS 2015-aisiais buvo pranešusi, kad P. Kravtas norėjo perimti daugiau nei 8 proc. neva jam priklausančių koncerno akcijų. Buvęs bankininkas tikino, jog jis žodiniu susitarimu neterminuotai ir neatlygintinai Bronislovui Lubiui panaudos pagrindais buvo perdavęs valdyti 8 proc. – 8 vienetus „Viachemos“ (dabar – „Achemos grupė“) akcijų. Verslininkas teigė, jog 1995 m. vasarį bendrovės valdyba jam leido akcijas perleisti B. Lubiui, o po jo mirties šias akcijas nepagrįstai perėmė jo paveldėtojos.

P. Kravto vadovaujamas Vakarų bankas veikė nuo 1991-ųjų gruodžio iki 1996 m. rugsėjo, kai Klaipėdos apygardos teismas iškėlė jam bankroto bylą. Bankui buvo nustatyta didesnė nei 50 mln. litų skola indėlininkams, o dėl 48 mln. litų iššvaistymo ar pasisavinimo buvo teisiamas P. Kravtas ir banko viceprezidentas Ričardas Taraškevičius. Jie buvo išteisinti.

2011 m. P. Kravtas laimėjo bylą prieš Lietuvą Europos Žmogaus Teisių Teisme dėl pernelyg ilgai Lietuvoje užtrukusio teismo proceso. P. Kravtas reikalavo pusės milijono eurų neturtinės žalos atlyginimo ir dar 100 tūkst. litų turtinei žalai atlyginti, tačiau teismas nusprendė, kad jam pakaks 4 800 eurų neturtinei žalai atlyginti ir 2 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidoms padengti.

B. Lubys mirė 2011-ųjų spalį, eidamas 74-uosius metus. Jis  buvo vedęs du kartus. Su pirmąją žmona susilaukė dukros Jūratės, su antrąja L. Lubiene – Viktorijos.

„Achemos grupei” priklauso ir uostamiestyje veikiančios įmonės Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”), Krovinių terminalas, Centrinis Klaipėdos terminalas, „Euroga”, „Klaipėdos laivų remontas”.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Žada, kad pagaliau grius „Klasco“ palapinės

Uostamiesčio savivaldybė pranešė, kad bendrovės „Klaipėdos jūrų krovinių kompanija“ („Klasco“) teritorijoje pradedami palapinėmis vadinamų sandėlių, kuriuos teismai pripažino nelegaliais statiniais, ...
2023-11-21
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Prokuratūra Plungės parke leido statyti paminklą B. Lubiui

Klaipėdos apygardos prokuratūroje išnagrinėtas Lietuvos Respublikos valstybinės kultūros paveldo komisijos pareiškimas dėl Plungės rajono savivaldybės administracijos išduoto statybos leidimo statyti ...
2023-09-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This