Ar parkingo rinkliava patuštins savivaldybės kišenę?

Miestas, Svarbu

Klaipėdos miesto tarybos narė, opozicijai priklausant liberalė Alina Velykienė mano, kad valdančiųjų palaiminta Savivaldybės administracijos iniciatyva mokamo automobilių stovėjimo zoną išplėsti ir į už europinę paramą tvarkomas miesto teritorijas gali atnešti ir nemenkų finansinių nuostolių. Tokią savo įžvalgą ji grindžia ir iš Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) gautu atsakymu.

Tačiau Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis dar kartą patvirtino, jog yra įsitikinęs, kad prasilenkimų su ES lėšų panaudojimo tvarka nebus ir jokių lėšų grąžinti CPVA nereikės.

Savivaldybės administracija teigia, jog suskaičiavo, kad iš rinkliavos gaunamos pajamos preliminariai nuo 25 iki 40 procentų viršys naujai sukurtos infrastruktūros priežiūros sąnaudas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Įžvalgomis dalinosi ir iki sprendimo

A. Velykienė dar Sveikatos ir socialinių reikalų komitete svarstant sprendimo projektą dėl mokamos automobilių stovėjimo zonos išplėtimo iki Kauno gatvės tvirtino, jog tai lems europinių pinigų grąžinimą, nes  daugiabučių kiemų tvarkymui yra skirta apie 5 mln. eurų paramos ir už šias lėšas yra įrengtos 446 parkavimo vietos Rumpiškės kvartale.

„Tai taip išeina, kad už Europos Sąjungos lėšas Klaipėdos miesto savivaldybės administracija vykdys ekonominę veiklą, tai yra rinks rinkliavą, nors toks sprendimas vienareikšmiškai sąlygos Europos lėšų grąžinimo sankciją”, – tada pareiškė ji.

Susikirtimas dėl to su Savivaldybės administracijos vadovu įvyko ir miesto Tarybos posėdžio metu, kur abu oponentai apkaltino vienas kitą meluojant.

Valdančiajai daugumai visgi patvirtinus Savivaldybės administracijos teiktą sprendimo projektą A. Velykienė konstatavo, kad tai parodo, jog G. Neniškis visiškai neišmano Europos Sąjungos finansuojamų projektų taisyklių ir nusiuntė informaciją CPVA paprašydama pateikti savo vertinimą.

Pirmadienį A. Velykienė pranešė, kad gavo šios institucijos atsakymą ir remdamasi juo teigia, jog savivaldybės biudžetas negalės gauti jokių pajamų už vietas, kuriose įrengtos parkavimo aikštelės Europos Sąjungos lėšomis.

„Mes to daryti negalime penkerius metus po projekto įgyvendinimo, arba viskas grynąsias pajamas turime grąžinti Europos biudžetui”, – tvirtina politikė.

Neteisinga interpretacija?

Tačiau G. Neniškis akcentuoja, jog pagrindinis rinkliavos už automobilių stovėjimą tikslas yra mažinti taršių automobilių judėjimą ir skatinti darnų judumą, finansuojant darnaus susisiekimo priemones ir infrastruktūrą, tad supaprastintai vadinti rinkliavą pajamomis už prekes ir paslaugas esą yra neteisinga.

„Tačiau ir šiam scenarijui Savivaldybės administracija ruošėsi, sprendimo projektas buvo pateiktas įvertinant ir šią riziką. Sprendinių šioje miesto dalyje tikslas nėra gauti ekonominę naudą. Yra noras turėti didesnius resursus automobiliams statyti ir naujai sukurtai infrastruktūrai, ypatingai – darniai, prižiūrėti. Turime pripažinti, kad visiškai automobilių statymo problemos šioje miesto dalyje šis projektas neišsprendė. Vis dar trūkstant vietų automobiliams statyti būtų labai apmaudu, kad netvarkingai statomi automobiliai suniokotų naujai įrengtus dviračių takus, žaliąsias erdves, šaligatvius. Kad didesnės administracinės priežiūros šioje teritorijoje reikia, po šiukšliadėžių perstatymo ir naujų želdinių pasodinimo savivaldybės administracija jaučia jau dabar”, – aiškino G. Neniškis.

Pasak jo, rinkliava šioje miesto dalyje yra simbolinio dydžio: gyventojams – 10 eurų metams, svečiams – 30 euro centų už 2 valandas darbo dienomis nuo 8 iki 18 valandos Be to, ne visos naujai įrengtos vietos yra apmokestinamos.

„Įvertinus šiai teritorijai prižiūrėti skiriamas lėšas, Savivaldybės administracija suskaičiavo, kad iš rinkliavos gaunamos pajamos preliminariai nuo 25 iki 40 procentų viršys naujai sukurtos infrastruktūros priežiūros sąnaudas  – apšvietimą, naujai sumontuotų kamerų perduodamo vaizdo stebėjimo paslaugą, valymą, kontrolę ir panašiai. Tai reiškia, kad pagal tą patį CPVA išaiškinimą diskontuotos sąnaudos gerokai viršija diskontuotas pajamas ir grėsmės grąžinti ES paramą nėra”, – dėstė administracijos direktorius.

Pasak jo, galutinė CPVA išvada paaiškės tik savivaldybei pridavus projektą. Pirmos teritorijos atveju tai turėtų nutikti iki šių metų pabaigos.

„Visgi tai ne pirmas toks Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos projektas. Esame įsitikinę, kad prasilenkimų su ES lėšų panaudojimo tvarka nebus. Tikiuosi, kad tada asmenys, užtikrintai kaltinę Savivaldybės administraciją noru pasipinigauti ir savaip interpretavę informaciją apie neišvengiamai reikiamas gražinti europines lėšas, atras drąsos pripažinti, jog klydo ir klaidino miesto bendruomenę”, – sakė G. Neniškis.

9 Comments

  1. S

    Aiškiai matosi, kad Neniškiui reikia poilsio. Lygioje vietoje pradeda garuoti.

    Reply
  2. DM

    Tas chrusciovkes reikejo nugriaut ir pastatyt siolaikiskus pastatus

    Reply
  3. Tadas

    Neniškis tik apie Viešojo transporto įstaigos pelną galvoja, kuriai jis greitu metu grįš vadovauti. Ant gyventojų jam giliai nusispjaut.

    Reply
  4. Simona

    Koks užsispyrimas. Bet kokia kaina įrodyti savo tiesą. Miestiečiai mokės už parkavimą, kai to daryti visai nereikia.

    Reply
  5. klp

    Neniškis tegu kabina nekabinęs makaronus, bet pajamas teks grąžinti ES, o pajamos bus gyventojų ir jų giminių, svečių, kam to reikia ? Nevykęs sumanymas ir tiek…

    Reply
  6. Vanda

    Kaip vienas tarybos narys Dambrauskas posėdžio metu pasakė, kad šis mūsų apmokestinimas padengs tik Neniškio Viešojo transporto darbuotojų riebius atlyginimus, yra teisus. O dar ir baudos su sankcijomis gresia savivaldybei . Protingas sprendimas , kuo daugiau apmokestins, tuo didesnius atlyginimus gaus.

    Reply
  7. juokinga

    kjad ši be didelių iniciatyvų administracija, ginasi net nuo aiškių faktų…gal patirties su projektais trūksta.

    Reply
  8. Projektų valdymas

    Bet juk Velykienė yra teisi – tarybos posėdy Neniškis aiškino, kad rinkliava nėra ekonominė veikla, kuri patenka į projekto pajamų sąvoką. CPVA pasisakė, kad tai bus traktuojama kaip projekto pajamos. Ar tai nerodo, kad valdininkas klydo ir klaidino kitus, dalyvavusius svarstyme? Nes išankstinio vertinimo tai nebuvo! Dabar suka uodegą…O kiek bus priskaičiuota projekto pajamų paaiškės tik užbaigus projektą ir 5 m nuolat teikiant informaciją CPVA atsiskaitant, kiek turima išlaidų ir kiek pajamų, reikės apskaityti pajamas ir išlaidas, kažkas tai darys ir gaiš laiką, bus mokama už darbą, techniškai apskaičiuot bus sudėtinga. Tai yra švaistymas. Protingi vadovai pasveria sprendimo naudą – įvertina ar nauda persvers sąnaudas. Žmonės bus suerzinti, gaus mokėti rinkliavą savo kieme, o biudžeto pajamų bus 0. Dabar teigimas, kad pajamų nebus sugeneruota yra tik oro virpinimas viso labo. Ir matosi, kad valdininkas painiojasi neskirdamas projektų rūšių – generuojantys pajamas ir negeneruojantis. Tai jis turėtų atsiprašyti ir ne tik tarybos narės, bet viso miesto, o nebekišti galvą į smėlį kaip koks strutis 🙂

    Reply
  9. Pagarba

    Kaip gražiai Poška sudėliojo atsakymus.Saunuolis.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje keisis parkingo rinkliavos tvarka

Ketvirtadienį Palangos savivaldybės taryba apsisprendė dėl vietinės rinkliavos už automobilių statymą nustatytose apmokestinamose kurorto vietose pokyčių. Jie priimti Palangos rinkliavų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This