Sauliaus Galmino bylos nagrinėjimas atidėtas

Kriminalai ir nelaimės

Dar kovo mėnesį iš pareigų atleisto buvusio Klaipėdos apygardos prokuroro Sauliaus Galmino bylos nagrinėjimas teisme stringa.

Nežymaus sveikatos sutrikdymo bei fizinio skausmo sukėlimo byla, kurioje kaltinimai pareikšti 44 metų S. Galminui, Klaipėdos apygardos teisme turėjo būti pradėta nagrinėti jau šį pirmadienį. Tačiau nuo bylos nusišalinus teisėjų kolegijos pirmininkei, į jos vietą paskirtas teisėjas, kuris šiuo metu yra kasmetinėse atostogose. Dėl šios priežasties bylos nagrinėjimas nukeltas, nenurodant konkrečios jo pradžios datos.

S. Galminas. Palmiros Mart nuotr.

Ikiteisminis tyrimas S. Galmino atžvilgiu buvo pradėtas šių metų sausio mėn., kai jo žmona Aušra kreipėsi į pareigūnus, pranešdama namuose Klipščių kaime patyrusi sutuoktinio smurtą. Nuo į namus atvykusių pareigūnų prokuroras tąsyk paspruko, bet netrukus buvo surastas ir apklaustas.

Tačiau praėjus kuriam laikui jo žmona žiniasklaidai pateikė naują įvykių versiją, iš esmės kaltę prisiėmusi pati dėl esą užsitęsusios negydytos depresijos ir iš to kilusios jos pačios neadekvačios reakcijos.

Nuo 22 metų dirbau vadovaujantį darbą, nemažai laiko vadovavau didelėms komandoms Lietuvoje ir užsienyje. Daug metų buvau moteris karjeristė, tvirta ir nepajudinama. Tik po skyrybų su pirmuoju vyru pasitraukiau į ramesnę, kultūrinę veiklą, kurią be galo myliu. Taigi buvau įpratusi būti stipri ir nepripažinti nei sau, nei kitiems, kad man reikia pagalbos – ir skubiai. Savo vidinį skausmą ir išgyvenimus bandžiau nukišti į gilesnę širdies kertelę, apie tai negalvoti ir gyventi toliau. Turbūt suvokiama, kad kai žmogus serga ir pats to nesuvokia, jam atrodo, jog visas pasaulis yra prieš jį. Man atrodė, kad vyras manęs nemyli, elgiasi neteisingai, netinkamai. Mano priekabės buvo kasdienės ir nuolatinės. Nepaisant manęs tokios, mano vyras bandė įvairiais būdais man padėti. Siūlė kartu eiti pas psichologą. Užsirašėme, bet pagalvojus, o ką žmonės pasakys ir kokia aš stipri, tą vizitą vis nukeldavau. O kaip žinia, tokie dalykai, kaip nervinis išsekimas, patys nepraeina, jie tik giliau ir giliau tave klampina„, – taip situaciją „Atvirai Klaipėdai” kovo mėn. atsiųstame laiške aprašė Aušra.

Tačiau byla dėl smurto artimoje aplinkoje buvo baigta ir perduota Klaipėdos apygardos teismui.

Paradoksas, tačiau dirbant prokuratūroje S. Galminui ne kartą pačiam yra tekę teisme palaikyti valstybinį kaltinimą smurto artimoje aplinkoje bylose.

Negana to, buvęs prokuroras kovo mėnesį teismui dar turėjo aiškintis ir administracinėje byloje dėl ginklų laikymo taisyklių pažeidimo – už tai jam skirtas įspėjimas.

Puoselėta karjera sugriuvo per vieną dieną

18 metų prokuratūros sistemoje išdirbęs S. Galminas buvo sudaręs patikimo, sąžiningo ir darbštaus teisininko įspūdį. Jis nuo pat pradžių aktyviai kopė karjeros laiptais, dalyvaudamas beveik visuose Generalinės prokuratūros rengiamuose konkursuose užimti aukštesnes pareigas, tarp jų pretendavo ir į Klaipėdos apylinkės vyriausiojo prokuroro kėdę.

Tačiau iš visų konkursų jam pavyko laimėti tik vieną – iš apylinkės prokuratūros pereiti darbuotis į Klaipėdos apygardos prokuratūrą eiliniu prokuroru, kas irgi vertinama kaip aukštesnė pozicija, kartu užtikrinanti ir didesnį atlyginimą.

Be to, S. Galminas buvo įvairių prokuratūros švenčių bei iniciatyvų organizatorius. Jo sumanymu ir iniciatyva šalies mastu prokuratūroje buvo pradėti rengti metų geriausio prokuroro rinkimai. Keletą metų iš eilės jis Prokuratūros dienos proga apygardoje organizuodavo moksleivių teisinių žinių konkursus, panašius į šalyje rengiamą Konstitucijos egzaminą.

Prokuroras taip pat aktyviai prisidėdavo prie prokuratūros sąskrydžių organizavimo, buvo krepšinio, kitų sporto varžybų iniciatorius ir dalyvis.

Bet neišvengta ir nesėkmių. Pačioje karjeros pradžioje S. Galminas skaudžiai nukentėjo nuo buvusio tuometinio apygardos vyriausiojo prokuroro vairuotojo. Pastarasis iš prokurorų bei darbuotojų skolindavosi nemažas pinigų sumas, kurių vėliau jiems negrąžino.

Kalbėta, jog daugiausiai pinigų vairuotojui tąsyk paskolino ir didžiosios dalies jų neatgavo tada dar jaunas prokuroras S. Galminas. Iš kur jam pavyko sukaupti nemažą pinigų sumą, liko paslaptyje. Spėliota, kad juos jis galbūt galėjo užsidirbti, kai pagal specialią programą lankėsi JAV.

Prokuroras mėgo brangius, gerus automobilius ir porą kartų buvo sučiuptas prie vairo viršijęs greitį, bet ši informacija prokuratūros vadovybės, ko gero, savo laiku nebuvo pasiekusi.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Išdaužė teismo langą

Policija pranešė, kad pirmadienį, apie 13.34 val., buvo pastebėta, jog išdaužtas Klaipėdos apygardos teismo pastato langas. Martyno Vainoriaus nuotr. Pradėtas ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This