Vakarų Baltijos laivų statykla lieka be kariuomenės užsakymo

Uostas ir jūra

UAB Vakarų Baltijos laivų statykla (VBLS), teismuose pasiekusi pergalę ir įrodžiusi, kad Lietuvos kariuomenė netinkamai vykdė viešąjį teršalų likvidavimo ir gelbėjimo laivo įsigijimo konkursą, vis tiek lieka be užsakymo.

Naujas laivas perkamas dėl to, kad galėtų pakeisti vienintelį šiuo metu valstybėje turimą nacionalinį teršalų likvidavimo ir gelbėjimo laivą „Šakiai“. Šis dar 1986 m. gamybos perdarytas žvejybos traleris jau yra techniškai pasenęs ir nebeatitinka daugiafunkciniam laivui keliamų reikalavimų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Lietuvos kariuomenė konkursą naujam laivui įsigyti paskelbė 2019 m. vasarą. Iš viso konkursui pasiūlymus buvo pateikusios septynios Lietuvos ir užsienio laivų statybų bendrovės. Viešąjį konkursą statyti 39,4 mln. eurų vertės laivą 2020 metų lapkritį buvo laimėjusios Suomijos bendrovės „Uudenkaupungin Tyovene“ ir „Telesilta Oy“, tačiau konkurse antrą vietą užėmusi bendrovė VBLS kreipėsi į teismą su ieškiniu pripažinti Suomijos bendrovių siūlymą netinkamu. Nors iš pradžių toks ieškinys buvo atmestas Vilniaus apygardos teisme, ieškinį patenkino Lietuvos apeliacinis teismas.

Kariuomenei papildomai įvertinus visų tiekėjų pasiūlymus buvo priimtas sprendimas, kad pagal Lietuvos apeliacinio teismo specifikacijos interpretavimą jos sąlygų jau neatitiko visi pasiūlymai. Dėl tokio verdikto VBLS vėl kreipėsi į teismą. Penktadienį bylą išnagrinėjusi Vilniaus apygardos teismo teisėja Urmila Valiukienė paskelbė, kad VBLS pasiūlymas šiame konkurse nebuvo tinkamas ir jį atmesdama Lietuvos kariuomenė pasielgė teisėtai.

Teismas nusprendė, kad VBLS nenoras padėti Lietuvos kariuomenei įsitikinti įmonės pasiūlymu lėmė teisėtus perkančiosios organizacijos veiksmus. Teismo sprendimu, VBLS savo veiksmais siekė techninės specifikacijos neatitinkantį savo laivą pateikti kaip tinkamą.

Teismas taip pat nurodė, kad VBLS teiginiai apie tai, jog Lietuvos kariuomenė siekė iš konkurso pašalinti būtent VBLS, vertintini kaip deklaratyvūs ir nepagrįsti byloje pateikta informacija, nes iš bylos faktinių aplinkybių nustatyta priešingai – Lietuvos kariuomenė visiems konkurso dalyviams taikė vienodus reikalavimus.

Toks sprendimas dar gali būti skundžiamas Apeliaciniam teismui. Jeigu apeliacinis skundas nebus pateiktas, šis pirkimas pasibaigs, kadangi konkurse buvo atmesti visų tiekėjų pasiūlymai.

Anot Krašto apsaugos ministerijos, šiuo metu svarstoma galimybė perduoti gelbėjimo ir teršalų likvidavimo laivo įsigijimo procedūras kitai šalies institucijai, atsižvelgiant į tai, kad teršalų likvidavimo funkcija yra nebūdinga Lietuvos kariuomenei.

Naujas laivas perkamas dėl to, kad galėtų pakeisti vienintelį šiuo metu valstybėje turimą nacionalinį teršalų likvidavimo ir gelbėjimo laivą „Šakiai“. Šis dar 1986 m. gamybos perdarytas žvejybos traleris jau yra techniškai pasenęs ir nebeatitinka daugiafunkciniam laivui keliamų reikalavimų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Lietuvos karo laivas dalyvauja tarptautinėje operacijoje Baltijos jūroje

Lietuvos kariuomenė (LK) praneša, jog nuo pirmadienio Lietuvos karo laivas „Skalvis“ dalyvauja Baltijos jūroje vykstančioje tarptautinėje sprogmenų paieškos ir naikinimo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Statys elektrinį keltą

Vakarų laivų gamyklos (VLG) įmonių grupei priklausanti Vakarų Baltijos laivų statykla (VBLS) pasirašė sutartį su Norvegijos bendrove „Torghatten Nord AS“ ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This