Klaipėdoje – dar vienas taršos skandalas

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apygardos prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ketvirtadienio rytą surengtoje spaudos konferencijoje pranešė, kad šiuo metu vykdomas tarptautinis ikiteisminis tyrimas dėl galimai neteisėto pavojingų atliekų iš Klaipėdos uoste buvusių laivų išgabenimo, piktnaudžiavimo tarnyba, kyšininkavo ir kt.

Įtarimai šiuo metu pareikšti šešiems asmenims: tokių teršalų tvarkymu užsiimančios, dar neatskleidžiamos bendrovės direktoriui ir trims jos darbuotojams, vienam Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos pareigūnui ir buvusiam uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vandens” padalinio vadovui.

Trečiadienį, anot Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiosios prokurorės Dalios Pocienės, buvo atlikta 14 kratų. Jų metu rasta ir nemažai grynųjų pinigų.

Tiriama apie 30 veiklos epizodų, už kuriuos numatyta atsakomybė pagal septynis Baudžiamojo kodekso straipsnius: nusikalstamai įgytų pinigų ir turto legalizavimas, apgaulinga apskaita, kyšininkavimas organizuotoje grupėje, prekyba poveikiu, papirkimas, piktnaudžiavimas, neteisėtas atliekų gabenimas per Lietuvos sieną.

„Ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2020–2021 metais, Klaipėdos uosto teritorijoje pavojingas atliekas tvarkančios bendrovės atstovai, įtariama, sistemingai papirkinėjo Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos inspektorių. Už kyšius galimai buvo siekta Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos inspekcijos palankių sprendimų bendrovės atžvilgiu: norimo sprendimo administracinio nusižengimo byloje, taip pat galimai neteisėtų veiksmų tiriant kitų bendrovių-konkurentų veiklą, siekiant užkirsti kelią kitoms bendrovėms dalyvauti pavojingų atliekų tvarkymo viešuosiuose pirkimuose. Taip pat įtariama, kad buvo sistemingai papirkinėjamas anksčiau vienam AB „Klaipėdos vanduo“ padaliniui vadovavęs asmuo, kad nebūtų kontroliuojamas į AB „Klaipėdos vanduo“ Klaipėdos miesto nuotekų valyklą bendrovės atvežtų nuotekų faktinis užterštumas bei tokiu būdu bendrovė išvengtų papildomo viršnorminės taršos apmokestinimo. Taip pat turima duomenų, kad buvęs vieno AB „Klaipėdos vanduo“ padalinio vadovas galimai reikalaudavo kyšių ir iš kitų bendrovių”, – rašoma STT pranešime.

STT Klaipėdos valdybos viršininkas Žydrūnas Krampalcas spaudos konferencijos metu paragino asmenis, iš kurių galėjo būti reikalauta ar provokuota duoti kyšį ar galinčius turėti šiam tyrimui reikšmingos informacijos, susisiekti su STT Klaipėdos valdyba. Jis priminė, kad asmuo gali būti atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės už papirkimą, jeigu iš jo buvo reikalaujama kyšio ar provokuojama duoti kyšį ir jis savanoriškai apie tai pranešė teisėsaugos institucijai.

Pasak Ž. Krampalco, dar gali didėti tiek įtariamųjų, tiek nusikalstamų veikų skaičius. Kur iš Lietuvos buvo gabenamos tokios atliekos, anot jo, taip pat dar negalima atskleisti.

Pasak D. Pocienės, padarytos žalos dydis dar bus nustatinėjamas, dar gali būti pradėtas ir ikiteisminis tyrimas dėl didelę žalą sukėlusių gamtosaugos pažeidimų.

Anot prokurorės, pirminiai signalai apie galimai neteisėtą veiklą buvo gauti iš Lietuvos.

Iki 2020-ųjų rugsėjo AB „Klaipėdos vanduo” Nuotekų departamento vadovu dirbęs Algimantas Jagnieškus „Atvirai Klaipėda” sakė, kad jam tokia žinia yra visiška naujiena.

„Man asmeniškai tikrai jokie įtarimai nėra pareikšti. Nesu girdėjęs ir kad iš laivų atliekos būtų vežamos į Dumpių nuotekų valyklą. Tai labai lengva patikrinti – turi būti ir čekiai, ir kiti dokumentai. Kiek pamenu, lyg vieną kartą kažkuriai įmonei buvo leista balastinius laivų vandenius tiesiogiai išleisti į akvatoriją”, – sakė jis.

„Situacija nėra maloni, bet svarbiau išsiaiškinti ir laiku nustatyti tam tikrus neteisėtus veiksmus, rizikas ir užkardyti tam kelią. Departamentas visais atžvilgiais bendradarbiauja ir bendradarbiaus tyrime, neteisėti veiksmai aplinkosaugos srityje turi būti užkardyti, nepriklausomai nuo to, kas juos padarė“, – savo ruožtu pranešime spaudai cituojamas Aplinkos apsaugos departamento direktorius Raimondas Sakalauskas.

Šiame pranešime taip pat detalizuojama, kad įtarimai pateikti buvusiai AB „Klaipėdos vanduo“ Nuotekų tyrimų laboratorijos vedėjai.

Savo ruožtu „Klaipėdos vandens“ generalinis direktorius Benitas Jonikas žurnalistams teigė, kad pačioje bendrovėje pareigūnai nesilankė, jokių dokumentų poėmių neatliko.

„Yra daug privačių bendrovių, kurios atveža nuotekas į mūsų nuotekų valyklą ir jas išpila, bet mes priimame tik buitines nuotekas Lygiai taip pat iš uosto – laivai sugeneruoja buitinių nuotekų, o įmonės, kurios paima tas nuotekas veža automobiliais. Mes turime savo nuotekų priėmimo punktą, be abejo, imame mėginius, tyrimus, yra automatinė mėginių semtuvai ir tiriame juos. Tiriame mes taip pat ir naftos produktus, būna įvairiai, kad pastebime, kreipiamės į klientus, pranešame apie tokius įvykius, būna įvairių situacijų”, – sakė B. Jonikas.

Pasak jo, dėl šios situacijos pradėtas ir vidinis tyrimas pačioje bendrovėje.

Uosto direkcijos vadovas Algis Latakas žiniasklaidą informavo, kad uoste tokius darbus atlieka tik UAB „Parsekas“. Tiesa, neatmetama, jog įmonė gali turėti subrangos sutartis. B. Jonikas patvirtino, kad „Parsekas“ yra tarp „Klaipėdos vandens” klientų.

Iš uoste laivų paimamos įvairios atliekos – lijaliniai vandenys, mašinų skyriaus, buitinės ir kitos atliekos. Jei laivas, atvykęs į uostą, pareiškia norą priduoti atliekas, ši paslauga privalo būti užtikrinta.

Uosto direkcija su „Parseku“ šiemet kovą sudarė trejų metų trukmės, 1,3 mln. eurų vertės skystų atliekų iš laivų ir teršalų iš uosto akvatorijos surinkimo ir utilizavimo paslaugų sutartį.

„Parseko“ nurodytu kontaktiniu telefonu niekas ketvirtadienį neatsiliepė.

3 Comments

  1. Senioks

    Nuotekos ar balastiniai vandenys nėra pavojingos atliekos

    Reply
  2. Pagaliau

    Teisingai, jau toje Klaipėdoje ant tiek niekas nesikeičia, dėl sėdėjim ant atkatų. Sorry, pi…..kit tos tostapuzus kaip už tėvynę. Pagaliau, gyvenimas dėl to Klaipėdoje ir pasikeis.

    Reply
  3. Tomas

    Labai gerai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Italijos ambasadorius susipažino su uostu

Nuo sausio pabaigos Italijos ambasadoriaus pareigas Lietuvoje einantis Emanuele de Maigret atvyko susipažinti su Klaipėdos uostu. Per pastaruosius 20 metų ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Klaipėdos uostui - aplinkosauginis sertifikatas

Klaipėdos uostas – pirmasis tarp Baltijos valstybių ir vienas iš 35 uostų Europoje nuo šiol turintis uosto aplinkosaugos vadybos sistemos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This