Jau ieškoma statybininkų Memelio pilies didžiajam bokštui atstatyti

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybės administracija paskelbė viešąjį konkursą dėl Memelio/Klaipėdos pilies didžiojo bokšto istorinio tūrio atkūrimo darbų.

„Uostamiesčio projekto” vizualizacija

Tiekėjo pasiūlymo kaina šiam pirkimui negali viršyti 1 750 000 eurų su PVM. Numatoma darbų trukmė – 25 mėnesiai.

Teigiama, kad Memelio pilies didžiojo bokšto fasadas bus maksimaliai artimas istoriniam. 45,5 metro aukščio bokšte bus įrengtas informacijos centras, ekspozicija bei apžvalgos aikštelė.

Klaipėdos miesto tarybos kolegija dar 2018 m. kovą pritarė Savivaldybės administracijos siūlymui etapais atkurti didįjį pilies bokšto tūrį  iš vidaus panaudojant metalines konstrukcijas. Tada svarstymui buvo pateikti ir dar du variantai – palikti esamą padėtį bei atkurti autentišką mūrą, kai sienų storis siektų iki 3 metrų.

ISTORIJA

Šešiaaukštis pilies bokštas buvo pastatytas apie 1546 m. ir laikomas vienu seniausių renesanso mūro pavyzdžių Lietuvoje. Tai tuo metu buvo aukščiausias statinys Klaipėdoje. 15 m skersmens bokštas turėjo rūsį. Jis atliko ir kalėjimo funkciją.

Per 1756–1763 m. Septynerių metų karą Klaipėdą užėmus Rusijos imperijos kariuomenei, pilis 1763 m. buvo apleista ir pamažu nyko.

1812 m. per prancūzmetį pilyje buvo įrengtos kareivinės, arsenalas, sandėliai, ligoninė. 1821 m. iš 5 bokštų dar stovėjo du. 1840 m. pradėjo griūti pilies įėjimo skliautai, 1843 m. pašalintos Didžiojo parako bokšto liekanos, apie 1865 m. nuvirto Kunigaikščio bokštas. Po 1888 m. buvo parduoti nugriauti svarbiausi pilies mūro pastatai.

3 Comments

  1. Gintas

    Kokia prasme istorinei vietoj statyti nieko bendro su ja neturinti pastata? Visai nebloga apzvalgos aikstele yra K raidej.

    Reply
  2. neklaidinkite

    ne atstatyti, o pastatyti

    Reply
  3. hmmmm

    Absurdas.. butaforijos statyba.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Didįjį pilies bokštą atstatys „Pamario restauratorius”

Klaipėdos savivaldybė pasirašė 3,4 mln. eurų vertės sutartį su UAB „Pamario restauratorius” dėl Memelio pilies didžiojo bokšto rekonstravimo, atkuriant istorinį ...
2022-10-14
Skaityti daugiau

Mums rašo

Dėl Klaipėdos pilies projektavimo proceso

Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija siekia geriausia patirtimi paremti Klaipėdos piliavietės tvarkymo ir grąžinimo pastangas, nors nėra vieningos nuomonės, ...
2022-05-28
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This