Paskelbtas naujas didžiojo pilies bokšto statybos darbų konkursas

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė dar kartą paskelbė viešąjį konkursą Klaipėdos pilies didžiojo bokšto rekonstravimo, atkuriant istorinį tūrį, darbų konkursą. Anksčiau skelbtas konkursas buvo nutrauktas atmetus vienintelio jo dalyvio pasiūlymą, nes pageidauta darbų kaina buvo didesnė nei numatyta.

UAB „Uostamiesčio projektas” vizualizacija

Tuomet konkurso sąlygose buvo numatyta, kad tiekėjo pasiūlymo kaina negali viršyti 1,75 mln. eurų su PVM. Numatoma darbų trukmė siekė 25 mėnesius.

Toks pat darbų atlikimo terminas, su galimybe jį pratęsti dar 4 mėnesius, išliko ir paskelbus naują konkursą. Tačiau dabar jau darbų kaina nenurodoma.

Pasak Ričardo Zulco, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos vyriausiojo patarėjo, po nutraukto pirmojo konkurso buvo paskelbta vieša rinkos konsultacija. Jos dalyviai neturėjo priekaištų konkurso sąlygoms, tačiau abejojo kaina.

R. Zulcas teigia, kad tai natūralu – po dokumentacijos parengimo praėjo dveji metai, situacija šalyje ir pasaulyje pasikeitė.

INFORMACIJA

Šešiaaukštis pilies bokštas buvo pastatytas apie 1546 m. ir laikomas vienu seniausių renesanso mūro pavyzdžių Lietuvoje. Tai tuo metu buvo aukščiausias statinys Klaipėdoje. 15 m skersmens bokštas turėjo rūsį. Jis atliko ir kalėjimo funkciją.

Per 1756–1763 m. Septynerių metų karą Klaipėdą užėmus Rusijos imperijos kariuomenei, pilis 1763 m. buvo apleista ir pamažu nyko.

1812 m. per prancūzmetį pilyje buvo įrengtos kareivinės, arsenalas, sandėliai, ligoninė. 1821 m. iš 5 bokštų dar stovėjo du. 1840 m. pradėjo griūti pilies įėjimo skliautai, 1843 m. pašalintos Didžiojo parako bokšto liekanos, apie 1865 m. nuvirto Kunigaikščio bokštas. Po 1888 m. buvo parduoti nugriauti svarbiausi pilies mūro pastatai.

Tvarkant piliavietę jau iš dalies buvo atkurti aukščiausiojo pilies bokšto tūriai.

Miesto tarybos kolegija rinkosi iš trijų jai pateiktų variantų  – palikti esamą padėtį, atkurti autentišką mūrą, kai sienų storis siektų iki 3 metrų ir statyti bokštą iš vidaus panaudojant metalines konstrukcijas. 2018 m. kovą ji priėmė nutarimą atkurti didįjį pilies bokšto tūrį su metalinėmis konstrukcijomis.

14 Comments

  1. Judas

    O kodėl jūros 1 neatiduodat univerui. Jaunimas miesto centre tikrai įneštų gyvybės ir žinoma apyvartų kavinukėms.. ?!

    Reply
  2. Vaclova

    Nuo kada pradėjom kryžiuočių pilis atstatyti? Gal geriau Gedimino kalną suremontuokim

    Reply
  3. Butaforija

    Dar palaukime kelis metus iki bus išvystytos „istorinį tūrį” atkuriančios hologramos. Dieną įjungi ir miestiečiai su svečiais gali gėrėtis „istorija”, o naktį kai visi miega, holograminė pilis taip pat eina miegoti išjungus elektrą. Per vėlai pasiūliau, nes jau išleista krūva pinigų architektams „istorinio tūrio ” projektavimui.

    Reply
  4. Anti Grigeo

    Komentatoriai kaip visada apsiverkę :))

    Reply
    • simona

      Butaforijom -ne. Atkūrimui -taip.

    • Anonimas

      Klausimas kam niekam taškyti pinigus? Aplinka sutvarkyta? Gatvės be lopų?

  5. Kam tas pastas griaukit ir boksta murykit.... Pastas vasteik griun.

    Darykit tam bokste pakeliama parkingo aikstele ir pigiau ir Vilniaus laivu savininkam bus kur prabangius ratus numesti… ir nereikes prie svyturio masinu daugiaaukscio statyti…
    Ta morkos parodija ir liks tik cirkas…. Arba griaukit pasta ir is plytu murykit boksta…

    Reply
    • Anonimas

      oho, …griaukit Paštą – to nei prancūzai, nei švedai ir net laukiniai rusai ir net po karo kai visko trūko neišdrįso. Gal tuo pačiu ir buvusias kareivines, ir pedagoginį – kad niekur, kaip sovietai anuomet teigė, raudonų (vokiškų) plytų neliktų?

  6. Anonimas

    Kaip tas bokstas vienas naslaitis atrodys?

    Reply
  7. T

    Primityvumo viršūnė, provincija visame grąžume!

    Reply
    • Tam T

      Rašydamas grĄžume su nosine, kažin ar apie primityvumą gali postringauti.

  8. svarbu

    Stabdykite tą butaforijos bokšto statyba. Nedarykite geros pries turistus. Aplinka aplink piliavietė sutvarkykite.

    Reply
    • Praeivis

      Klaipėdoje kičo bei muliažų ir taip pakanka. Apsukit iš statybinių atliekų sukaltą karkasą marška, nusipieškit a-la „šaudymo angas” ar langus ir pabus jums „bokštas”, kol praeis, pamačius „rezultatą” didysis bizas ir noras vizualiai dergti aplinką ir tyčiotis iš istorijos. Geriau pastatyti ką tikrai reikalingo, prasmingo ir nebūtinai imituojant seniai praėjusius laikus, ir nebūtinai būtent piliavietėje. Entuziazizmas tinka tvarkymosi talkoms, tačiau ten, kur reikia žinių, sveiko proto, nuovokos bei atsakomybės – nebūtinai.

    • Anonimas

      kažkas išrenka visokių idiotų į miesto tarybą , o kažkas kitas turi eiti ” stabdyti”?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Valdžia atsitraukė: į Teatro gatvę grįžo senoji tvarka

Po kilusio pasipiktinimo dėl to, kad Teatro gatvėje leista statyti automobilius kitaip nei numatyta teritorijų planavimo dokumentuose, Klaipėdos savivaldybė grąžino ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Spyglys

Savivaldybė engia moteris*

Nors Klaipėdos miesto savivaldybėje moterų dirba kelis kartus daugiau nei vyrų, jos yra engiamos: statistika skelbia, kad jos vidutiniškai uždirba ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Miestas

Ieškoma recepto chaotiškai Tauralaukio plėtrai suvaldyti

„Šių urbanizuojamų teritorijų plėtra vyksta chaotiškai, pagal individualių sklypų savininkų norus, neatsižvelgiant į ilgalaikius besiformuojančių kvartalų socialinius, inžinerinius ir kitus ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This