Šimtametį pastatą griaus vardan 1300 psichikos ligonių

Svarbu, Sveikata

Respublikinis priklausomybės ligų centras paskelbė konkursą dėl gydymo paskirties pastato Bangų g. 6A griovimo darbų. Šis pastatas buvo pastatytas 1900 metais, rekonstruotas 1963 ir 1985 metais. Vietoje jo planuojama priklausomybės ligų ligoninė.

Martyno Vainoriaus nuotr.
Projektuotojų vizualizacija

120 metų senolis – mūrinis, tinkuotas su vienšlaičiu/sutapdintu stogu, turi kelis mažus priestatus. Bendras jo plotas – 724 kv. m.

„Jei vykdant griovimo darbus aptinkamas archeologinis paveldas, darbai laikinai sustabdomi”, – rašoma griovimo darbų techninėje specifikacijoje, kurią parengė UAB „Urban Architects”.

Šiame dokumente teigiama, kad vizualinės apžiūros metų nustatyta, jog  pastato pamatų būklė patenkinama.

„Tačiau patalpų aukštis bei gabaritai neatitinka higienos normoms. Kadangi pastatas yra blogos būklės, ir neatitinka numatomai jame naudojimo veiklai, tolesnė jo eksploatacija neįmanoma”, – rašoma specifikacijoje.

Bus paliekami požeminiai inžineriniai tinklai ir visi pamatai, esantys žemiau nei 50 cm. Liks ir viena pastato dalis, laikoma kultūros paveldo vietovės urbanistinės struktūros statiniu.

Respublikinis priklausomybės ligų centras tiki, kad pastatas bus nugriautas per 7 mėnesius.

„Atvira Klaipėda“ jau ne kartą rašė, jog vietoje šio pastato planuojama priklausomybių ligų ligoninė su 44 vietomis stacionariam gydymui bei ambulatoriniu skyriumi, kuriame per metus planuojama aptarnauti 1300 pacientų.

Projektuotojų vizualizacija

Aplinkiniai gyventojai šiems planams anksčiau priešinosi, nes esą dėl tokios ligoninės specifikos ir jos pacientų rajone gali labai pablogėti kriminogeninė situacija, nukristi nekilnojamojo turto kainos. Pretenzijas dėl tokių planų užsakovams buvo pateikusi ir Baltikalnio gatvėje esančios mokyklos „Universa Via“ vadovė.

Sveikatos apsaugos ministerija, kuriai priklauso šis objektas, prieš gerus metus teigė, kad psichikos ligų gydymo įstaiga neįtakoja kriminogeninės situacijos. Respublikinis priklausomybės ligų centras akcentavo, jog sklype esančiuose pastatuose jau daugiau kaip 60 metų veikia ir toliau veiks psichinių ligų gydymo ligoninė.

20 Comments

  1. Anonimas

    Puiku, kad bus nugriauta jokios architektūrinės vertės neturinti šimtametė griūvena ir jos vietoje atsiras vokišką (fachverko) architektūrą primenantis statinys. Mano nuomone, „vaizdą” gadina langai, lyg iš miegamųjų rajonų. Jeigu jau projektuojamas senovinio stiliaus pastatas, tai galbūt reikėtų būti nuosekliems : projektuoti ir langus tokius, kokie būdavo tuo laikotarpiu. Dabar gi, gavosi savotiškas kičas.

    Reply
    • Anonimas

      Geležinė logika, nugriauti šimtametį pastatą, taip naikinant istoriją, tuo pačius statyti naują atkartoja tu tos pačios epochos pastatą. Primena anekdotą apie pavogtą degtinę..

  2. Arūnas Jonas

    Dabartinis pastatas yra baisus, ir nuotrauka ta puikiai parodo. Jei naujas pastatas bus toks, kokį matome vizualizacijoje (įkvėptas Hansa tipo architektūros) manau puikiai derės su kitais pastatais.

    Ne viskas kas sena yra gražu ir estetiška.

    Reply
    • Anonimas

      Papasakokite savo mintis Romos miesto gyventojams..

    • vk

      Pritariu. Nueikite ir pažiūrėkite į tą „šedevrą” – sandėliuką. O naujai siūlomas pastatas tikrai atrodo neblogai. Tiks tame rajone. Skaitau kai kuriuos komentarus ir matau, kad urviniai buduliai rašė. Terminai „durnynas” ir pan. Psichinių ligų yra įvairių – pervargimas, depresija, nerimas, miego sutrikimai. Ir jos išgydomos. Ši ligoninė tikrai gera. Dėl kriminogeninės padėties- nejuokinkit „specialistai” . Kriminaliniai įvykiai vyksta Rumpiškės ir Minijos gatvių bendrabučiuose, prie Dangės ir denamiesčio barų naktimis

    • to vk

      Nelabai suprantama kaip kitose šalyse sugeba rekonstruoti pritaikant esamas sienas, kolonas su tikslu išsaugoti kuo daugiau autentikos. Čia tik griauti … Nes taip pigiau…

  3. Skaitytojas

    Ačiū, kad straipsnį papildėte esamo pastato nuotrauka, o tai komentatoriai jau beveik įrašė šį išskirtinės architektūros kolūkio sandėlį į turistų lankytinų vietų sarašą :DD

    Reply
    • Anonimas

      Pastatui daugiau nei šimtas metus jums tai neiskirtinumas? Kokia turi būti priežastis kad negriauti? Griovima jau pagrindete.

  4. Ema

    Tokius pastatus Europoje stengiasi issaugoti,o ne naikinti.O Ligonines nieks nestato miesto centre ,viskas uz miesto,kur gamtoje galetu buti sergantys zmones.O cia atvirksciai,.

    Reply
  5. Tegu

    Tegu griauna, bet su viena sąlyga: kadangi nukenčia turistai, nes nebus kur akis paganyti, kvadratinės dėžės nieko nedomina, reikia rengti toje ligoninėje pažintines ekskursijas su galimybe pernakvoti. Žinoma ne už dyką. Pinigai atitektų savivaldybei. Ar tinka?

    Reply
  6. Lina

    Griauti, ne statyti!
    7 menesius griaus turbūt su plaktukais!?… 🙂
    Kuo netinka buvęs odos dispanseris prie alaus daryklos?

    Reply
  7. Aaa

    Ligoniams pastatą galima pastatyti kitoje vietoje, o senovinį reikia išsaugoti ir pritaikyti kitoms reikmėms.

    Reply
  8. Sara

    Pastatas nieko dėtas ,toks veikla reiktu kelti yužmiesty kur ir visos ligoninės miesto centre turėtu skirti pramogoms viešbučems kavinėms ,o ne durnynui

    Reply
  9. Irena

    Ne padtatai kalt, o reikia patikrinti gydytoju personala pagal pavardes ir paaiskes, kas ka ir kaip gydo.

    Reply
  10. Griauti

    reikia senąjį paštą, buvusį policijos kompleksą, Baltijos kinoteatrą, uosto direkcijos dangoraižį ir daug kitų valstybei ir savivaldybei priklausančių pastatų, nes griovimas ir statybos yra pagrindinė Klaipėdos politikų varomoji jėga.

    Reply
  11. Klaipediete

    Labai, labai gaila! Juk tai paveldas! Liūdna kad laisva ranka net ne mąstant viskas griaunama.

    Reply
  12. Anonimas

    Aiš tą fahverkinį namą reikia įvertinti, restauracija brangus malonumas, turbūt pakalkuliavo, ką prarandame, ką laimime. Įdomu kiek įkainavo senovę?

    Reply
  13. Anonimas

    Gėda, dėl nesugebėjimo pritaikyti… Ty rekonstruoti ..be griovimo..

    Reply
    • Saula22

      Tai dar tikisi „pritraukti”turistu i miesta kuris nebeturi beveik istoriniu statiniu.Tie nauji statiniai senamiestyje kaip plastines kedes ant azuolinio parketo

    • to Saula22

      Jūs visiškai teisi dėl naujų pastatų senamiestyje..kitoje miesto dalyje vyrauja dėžių formos pastatai .. miesto architektūra aukštumoje..

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Valstybės lėšomis kompensuos naujus tyrimus ir procedūras

Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Sveikata

Slaugytojams ir akušeriams - dalis šeimos gydytojų funkcijų

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) praneša, jog nuo 2024 m. pradžios šeimos gydytojas arba kitas už pacientų registraciją atsakingas šeimos gydytojo ...
2023-12-15
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Vėlina reikalavimų kvapų normatyvams įsigaliojimo terminą

Pietinės miesto dalies klaipėdiečiams, besiskundžiantiems dažniausiai vasarą juos užklumpančia smarve, teks kentėti ilgiau nei buvo žadėta. Sveikatos apsaugos ministerija praneša, ...
2023-11-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This