Mokys lopšinių ir kvies grožėtis batika

Kultūra

Klaipėdos etnokultūros centras kviečia į artimiausius renginius (Daržų g. 10).

Balandžio 23 d. 17.30 val. šeimoms su mažyliais bus pristatytas leidinys „Kicu kicu bė bė: lietuvių liaudies lopšinės ir žaidinimai“ (CD, knygos) bei vyks pokalbis apie vaikų migdymo tradicijas. O balandžio 26 d. 18.00 val.  atidaroma Kristinos Šorienės batikos darbų paroda „Su tėkme“.

Pirmajame renginyje dalyvausianti leidinių sudarytoja Jūratė Šemetaitė iš Lietuvos nacionalinio kultūros centro supažindins su mūsų kultūros paveldu – lopšinėmis bei vaikų migdymo tradicijomis.   

Lietuvos nacionalinis kultūros centras (LNKC) 2016 m. ir 2017 m. išleido naujų leidinių iš serijos „Gyvoji tradicija“, skirtų šeimoms ir mažyliams. Tai kompaktinė plokštelė (CD) ir knyga „Kicu kicu bė bė: Lietuvių liaudies lopšinės ir žaidinimai“.

Leidiniuose „Kicu kicu bė bė“ publikuojami kūrinėliai, skirti migdyti, žaidinti vaikučius iki ketverių metų. Lopšinės ir žaidinimai yra vis dar gyvuojanti tradicija šeimose, šie mažyčiai kūrinėliai natūraliai padeda kurti bei saugoti šiltą, nuoširdų santykį su mažyliais, jie ramina, migdo ar pralinksmina vaikelį, taip pat lavina kalbą, klausą, vaizduotę, kuria jaukią, žaismingą nuotaiką.

Šiandien lopšinių, migdymo tradicijų mokosi ir auklės, ir darželių auklėtojos, ir vaikai ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Veikia ir lopšinių, žaidinimų mokyklėlės šeimoms, kuriose ši tradicija yra primiršta. Klaipėdoje tai – penktus metus Etnokultūros centro rengiami užsiėmimai „Tradicinės lopšinės ir žaidinimai“. Lopšinių ir vaikų migdymo tradicijos Lietuvoje yra netgi įtrauktos į nacionalinio Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą.

„Su tėkme“

Tai Kristinos Šorienės kūrybinė kelionė į baltiškų simbolių gelmę ir spontaniški vaško potėpiai medžiagoje. Kristinos batikos technika sukurti darbai tai autorės noras ir impulsas šia technika išreikšti etninės kultūros pajautą.

Parodoje visi darbai apvalaus formato, nes šiuo metu autorės gyvenime yra labai svarbus Rėdos ratas. Šis Ratas visada sukasi. Autorė stengiasi pajausti virsmą, kuris padeda geriau suprasti savo vidinius pasikeitimus bei džiaugtis metų laikų kaita. Todėl baltiškų simbolių kompozicijos šioje parodoje yra įrėmintos Ratu.

„Su tėkme“, ‒ tai Kristinos pažintis su savo tauta, su jos kultūra. Tai noras perimti senolių dvasinę patirtį, etnines tradicijas ir papročius, visa tai puoselėti ir perduoti  ateinančioms kartoms. Taip ir gimė parodos pavadinimas  „Su tėkme“ – su troškimu, kad mūsų kultūros palikimas tekėtų visomis formomis.

Batikos technika gali tapyti visi ‒ tiek vaikai (nuo 8 m.), tiek suaugę. Aštuonerius metus kurianti K. Šorienė bandantiems tapyti pataria, kad svarbiausia – atsipalaiduoti, ir tikrai visiems pavyks iš pirmo karto.

Paroda veiks iki gegužės 28 d.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This