Kuršiai – baltų vikingai

Istorinės Klaipėdos pėdos, Svarbu

Dovilė Ringis
2022-10-14

Komentarų: 1

Ar Tauralaukyje esantis vadinamasis Velnio akmuo galėjo būti panaudotas kaip riboženklis Kuršo vyskupui ir Vokiečių ordinui besidalijant kuršių žemės? Kokios kuršių apeigos čia vykdavo? Kokie archeologiniai radiniai atskleidžia kuršių gyvenimo specifiką? Apie tai – antrajame projekto „Istorinės KlaiPĖDOS PĖDOS“ epizode.

Savo įžvalgomis apie kuršius pasidalins archeologas, Klaipėdos universiteto rektorius emeritas prof. habil. dr. Vladas Žulkus, Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius doc. dr. Jonas Genys, Kuršių gyvosios istorijos klubo „Pilsots” rekonstruktorius, kraštotyrininkas Denisas Nikitenka.

Kuršiai – vakarų baltų gentis, susiformavusi apie VI a. pab. ir gyvenusi rytinėje Baltijos jūros pakrantėje dabartinės Lietuvos ir Latvijos teritorijoje. Nuožmūs kariai, pirkliai, plaukioję upėmis ir Baltijos jūra, įgudę amatininkai, žemdirbiai – taip istorikai apibūdina nuo pietinių Klaipėdos miesto paribių iki Rygos įlankos palei Baltijos jūros pakrantę bei žemyne gyvenusius kuršius.

Istorikai teigia, kad į istorines pietinio Kuršo žemes įžengus Vokiečių ordinui, didelio pasipriešinimo iš vietinių bent jau pirmaisiais metais nesulaukta. Viskas pasikeitė po Vokiečių ordino pralaimėjimo Durbės mūšyje ir po to sekusio kuršių sukilimo. Galiausiai svetimšalių atėjimas gerokai ištuštino Pilsoto žemes.

Pietines Kuršo žemes pasidalijus Vokiečių ordinui ir žemaičiams, dalis senųjų gyventojų liko dabartinėje Klaipėdoje ir jos apylinkėse. Klaipėdos piliavietėje aptikti archeologiniai radiniai liudija, jog kuršiai rado vietą ir Memelburgo pilies aplinkoje: dirbo, tiekė į pilį maistą, žaliavas, užsiėmė amatais.

Projektas „Istorinės KlaiPĖDOS PĖDOS“ iš dalies finansuojamas Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros programos „Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-mečio minėjimas”.

1 Comment

  1. Anonimas

    Vel sukilimas, kaip 1923 ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Kuršių gentis lankysis Jono Šliūpo muziejuje

Gegužės 4 d., šeštadienį, Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus kviečia atsukti istorinį laikmetį ir nusikelti į mūsų protėvių VIII–XI a. ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Regionas

Kviečia į naktinį žygį kuršių praeities labirintais

Palangos Jono Šliūpo muziejus tęsia renginių, aktualizuojančių kuršių kultūros palikimą, ciklą, kuris skirtas šiuo metu veikiančiai vieno eksponato parodai „Subtili ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This