Kova su COVID-19: ligoninė išvengs šimtatūkstantinės sankcijos

Svarbu, Sveikata

Klaipėdos universitetinė ligoninė (KUL) pirmos instancijos teisme pasiekė pergalę prieš Centrinę projektų valdymo agentūrą (CVPA),  paskyrusią jai 137 500 eurų sankciją dėl neva netinkamai pirktų dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų, kurių prireikė COVID-19 pandemijos metu.

Klaipėdos universitetinės ligoninės nuotr.

2020-ųjų kovą Sveikatos apsaugos ministerija ligoninėms buvo išsiuntusi raštą, kuriuo paprašė inicijuoti dirbtinės plaučių ventiliacijos (DPV) prietaisų, pacientų monitorių, rentgeno ir kitos COVID-19 ligoniams gydyti reikalingos įrangos pirkimo procedūras. Jų įsigijimo išlaidas buvo pažadėta kompensuoti iš 2014–2020 m. laikotarpio Europos Sąjungos fondų ir valstybės biudžeto lėšų.

Susirgusiųjų koranovirusine infekcija gydymą visoje Klaipėdos apskrityje koordinavusios KUL viešojo pirkimo komisija patvirtino DPV aparatų pirkimo neskelbiamų derybų būdu sąlygų aprašą, pagal kurį jai pačiai turėjo būti nupirkti 35 tokie aparatai, Klaipėdos vaikų ligoninei – penki, Klaipėdos jūrininkų ir Respublikinei Klaipėdos ligoninei – po 15 tokių įrenginių. Apraše buvo numatyta, kad pirkimas į dalis nebus skaidomas. Kvietimai pateikti pasiūlymus buvo išsiųsti keturioms bendrovėms.

Galiausiai su geriausio pasiūlymo autore pripažinta UAB „Graina“ buvo sutarta, jog ji už 551 000 Eur su PVM parduos tik devyniolika DPV aparatų.

2020 m. liepą KUL pateikė CVPA pirkimo dokumentus patikrai. Agentūra tada jokių neatitikimų nenustatė, rugpjūtį buvo sudaryta finansavimo sutartis. Tačiau situacija pasikeitė, kai auditą atliko Valstybės kontrolė. Ji jau konstatavo, kad KUL esą padarė pažeidimus, nes neišskaidė tarptautinio pirkimo objekto į dalis, o tokio sprendimo nepagrindė. Kontrolieriai taip pat pareiškė, kad laimėtojo pasiūlymas neatitiko pirkimo dokumentuose nustatytų reikalavimų. Tada jau CVPA pradėjo pažeidimo tyrimą ir galiausiai nurodė, kad KUL turi grąžinti 137 750 Eur.

Nesutikdama su tokia sankcija KUL pateikė skundą Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Ligoninė aiškino, kad pirkimo į dalis neskaidė, nes reikėjo įsigyti vienodos specifikacijos prekes, o didesnis perkamas kiekis užtikrina mažiausią kainą. UAB „Graina“, nors ir pasiūlė ne visą reikiamą kiekį DPV aparatų, buvo pripažinta laimėtoju, nes siekta išgelbėti kuo daugiau pacientų gyvybių, o dėl prasidėjusios pandemijos visame pasaulyje buvo didelis šių aparatų trūkumas. Ligoninė akcentavo, kad atmetus šį pasiūlymą ji būtų turėjusi iš naujo vykdyti pirkimo procedūras, kurioms užtrukus galėjo visai nebelikti tokios įrangos.

Nors CVPA aiškino, kad jei KUL būtų iš anksto paskelbusi, jog įstaigai tinka ir mažesnis kiekis DPV aparatų, į derybas pakviesti tiekėjai galėjo pateikti ir tokius pasiūlymus, bylą išnagrinėjusi kolegija, kurią sudarė teisėjos Violeta Petkevičienė, Egidija Puzinskaitė ir Eglė Žulytė-Janulionienė, pabrėžė, jog įstaiga iš viso šiame pirkime galėjo pakviesti dalyvauti tik vieną tiekėją. Pažymėtina ir tai, kad jokių pasiūlymų, skundų kitos konkurse dalyvauti pakviestos bendrovės nepateikė.

„Byloje nėra duomenų, ar tokiomis sudėtingomis sąlygomis, kai dėl susidariusios situacijos visame pasaulyje truko aparatų, šie du tiekėjai iš viso turėjo aparatų, kuriuos galėjo pasiūlyti pareiškėjai”, – rašoma teismo sprendime, kuriame pabrėžta ir tai, kad ypatinga procedūrų skuba šiuo atveju visiškai nepriklausė nuo KUL.

Teismas visiškai patenkino KUL skundą. Toks sprendimas dar gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

1 Comment

  1. Antanas

    Dykaduonių šaika galimai norėjo numarinti daugiau pesininkų ir užsipuolė ligoninę, nes ši gelbėjo žmonių gyvybes.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Savaitgalis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Sekmadienį Lietuvoje patvirtinti vos du nauji pirminiai COVID-19 atvejai. Klaipėdoje, kaip ir šeštadienį, naujų susirgimų nefiksuota. Savaitinis naujų susirgimų skaičius ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šeštadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Šeštadienį Lietuvoje patvirtinti šeši nauji COVID-19 atvejai (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėda artėja prie labiausiai COVID-19 sergančių savivaldybių dešimtuko

Penktadienį Lietuvoje patvirtinta 19 naujų koronaviruso atvejų (trys žmonės užsikrėtė antrą kartą). Klaipėdoje, kaip ir ketvirtadienį, susirgo vienas žmogus, užsikrėtęs ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This