Mėmelis ar Klaipėda?

Istorinės Klaipėdos pėdos, Svarbu

Dovilė Ringis
2022-11-04

Komentarų: 10

Klaipėda ar Mėmelis – neretam iškyla klausimas, kuris vietovardis yra senesnis? Kalbininkė dr. Dalia Kiseliūnaitė sako, kad, turbūt, senesniu reikėtų laikyti kuršiškos kilmės vietovardį Klaipėda.

Istorijos šaltiniuose terminas Memelburg pradedama vartoti 1252 m, kai Pilsoto žemėje, dviejų vandenų sankirtoje, Vokiečių ordinas ir Kuršo vyskupas sutarė statyti pilį ir prie jos po poros metų steigti miestą. Pasakojama, kad vietovė pavadinta Mėmeliu, nes anksčiau klaidinga manyta, jog dabartinės Kuršių marios yra Nemuno tęsinys, o Nemunas tuokart vadintas Mėmeliu.

Kaip šie abu miesto vardai šimtmečius koreliavo tarpusavyje, kokia šių vietovardžių kilmė ir kodėl iki šiol klaidingai manoma, kad vietovardis Mėmel yra vokiškos kilmės, laidoje papasakos kalbininkė, kuršių kalbos tyrėja dr. Dalia Kiseliūnaitė ir istorikas dr. Vasilijus Safronovas.

„Istorinės Klaipėdos pėdos” – tai edukacinis projektas, skirtas atskleisti, kaip vystėsi ir augo Klaipėdos miestas. Projektą kuria naujienų portalas „Atvira Klaipėda”. Jis iš dalies finansuojamas Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros programos „Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-mečio minėjimas”.

10 Comments

  1. 100%

    Reiketu geriau paklausti pačio ” istoriko” V.Putkino.

    Reply
  2. Harold Kovs

    Dovile, organizuok atvira diskusija kur ir aš išsakysiu savo, kaip tikro šio miesto ir krašto palikuonio nuomonę. Matau, kad daugelis tiesiog “plaukioja” savo simpatijose ar atvirkščiai. HK

    Reply
  3. Anonimas

    Klipe berods nepamineta, bet Kursininkiskai saknis memel- reiskia tylus, ramus.

    Reply
  4. Richteris

    Jo Memelburg

    Reply
  5. Vietinis

    Na labai įdomi versija. Siūlau dar atkreipti dėmesį į miesto senają architektūrą. Manau atsakymas labai aiškus. Tenka pripažinti, kad lietuviams labai nemaloni Mėmelio aneksijos tema, tačiau istorija byloja tai kaip buvo iš tikrųjų. Kodėl lietuviai veržėsi į šį kraštą, suvokietindavo ne tik pavardes, bet ir vardus bei dauybė kitų faktų, liudijančių miesto kilmę ir pavadinimo prasmę. Ką galima diskutuoti apie miesto vardą, o juolab apie jo sugrąžinimą? Dėl kelių pavardžių metų metais vyko ginčai, o čia miesto pavadinimą sugrąžinti… Pusę amžiaus nugyveni svetima pavarde dėl keistų įstatymų ir skauda tik tau pačiam… Tuščia diskusija apie nieką, o pateikti argumentai truputį nerimtai atrodo krašto ir miesto istorijos kontekste. Bet tai tik mano nuomenė, kuri tikrai neturi ir negali sutapti su visų.

    Reply
    • ezys

      Kodel argumentai atrodo nerimtai, gal turite argumentu? 🙂

    • Anonimas

      Nerimti nes nepatinka

  6. Anonimas

    Klaipėdos vardas tai metafora , Mėmelburg ir tik Mėmelburg .

    Reply
    • Pensininkas.

      Ilgai laukti jau neteks, Vokiečių brigada jau ateina.

  7. Anonimas

    MEMEL, MEMEL ir dar karta: MEMEL.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Imanuelio Kanto vardo ir filosofinio palikimo renesansas Klaipėdoje

Pirmadienį, balandžio 22-ąją, sukanka 300 metų nuo filosofo Imanuelio Kanto gimimo. Filosofo atradimai prilyginami Koperniko heliocentrinės Saulės sistemos atradimui XV ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Kultūra

300 metų sulaukęs Imanuelis Kantas kviečia į svečius pas Herkų Kantą

Balandžio 22-ąją sukanka 300 metų nuo vieno ryškiausių žmonijos filosofinio paveldo kūrėjų – Imanuelio Kanto – gimimo. Kad ši data ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This