Ragina pranešti apie elektros grobstytojus

Konsultacijos

Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) per šiuos metus išaiškino energijos grobstytojus, kurie padarė žalą visiems Lietuvos energijos vartotojams už daugiau nei 2 mln. eurų.

Per 2022 m. 10 mėnesių iš viso surašyta 110 elektros energijos ir 25 gamtinių dujų grobstymo aktų. Preliminariais duomenimis, padaryta žala bendrovei, o tuo pačiu ir visiems Lietuvos gyventojams, gali siekti apie 2,2 mln. eurų, kurią pažeidėjai turės nustatyta tvarka atlyginti. Per visus 2021 metus buvo surašyta 130 elektros energijos ir 12 gamtinių dujų grobstymo aktų, nustatyta apie 0,5 mln. eurų žala.

Pažymėtina, kad nuostoliai dėl pagrobtos energijos daro žalą visiems energijos vartotojams.

„Neteisėti prisijungimai prie elektros ar dujų tinklų ir energijos vagystės lieka opi problema, kuri dažniausiai paaštrėja atšalus orams. Tačiau šiais metais reikia įvertinti ir išaugusias energijos kainas, dėl kurių klientai gali dažniau ryžtis grobstyti energiją. Tačiau net patys išmaniausi grobstytojai galiausiai būna išaiškinami“, – pranešime pažymi ESO Verslo atsparumo skyriaus vadovas Ruslanas Turskis.

Pasak jo, kai kurie tokių atvejų ne tik padaro rimtų nuostolių, bet ir kelia grėsmę pačių grobstytojų ir kitų asmenų sveikatai ar net gyvybei.

ESO specialistai, pasitelkdami ir įvairias išmaniąsias technines priemones, nuolat tikrina klientų energijos suvartojimą, lygina jį su deklaruotais duomenimis, atlieka informacijos analizę, taip išaiškindami galimus energijos grobstytojus.

Šiuo metu vis dažniau pasitaiko atvejų, kai bendrovė bendradarbiauja ir su policija – į pagalba yra kviečiami pareigūnai. Jie padeda sudėtingose situacijose nustatant neteisėto energijos vartojimo faktus, pradeda ikiteisminius tyrimus ir atlieka kratas nustatant nelegalaus energijos prisijungimo vietas.

ESO bendradarbiavimas su policija vyksta jau daugelį metų, per kuriuos pavyko nustatyti ne tik keletą tūkstančių energijos grobstytojų, bet ir kitų pažeidėjų ar net nusikaltėlių, tokių kaip narkotinių kanapių augintojų, „naminukės“ gamintojų, kontrabandinių cigarečių pardavėjų bei brakonierių.

Atkreiptinas dėmesys, kad už neteisėtą elektros naudojimą gali grėsti ir baudžiamoji atsakomybė.

Šioje liūdnoje statistikoje pirmauja Vilniaus regionas, tarp „rekordininkų” Vakarų Lietuvos savivaldybių nėra.

Apie įtartinus atvejus gyventojai kviečiami pranešti anonimine pasitikėjimo linija užpildant formą, el. paštu pasitikejimolinija@ignitis.lt arba trumpuoju tel. 1852, pasirinkus pasitikėjimo liniją.

Teigiama, jog pasitikėjimo linija garantuoja pranešėjų konfidencialumą bei atitinka Pranešėjų apsaugos įstatymo reikalavimus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

ESO biuras Klaipėdoje įsikurs Liepų parke

Tarptautinė nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovė „Newsec“ praneša apie sėkmingai užbaigtus AB „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) biurų atnaujinimo sandorius Klaipėdoje ir ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Kaip ir kada galima perkelti gandralizdžius

Kovo pradžioje į Lietuvą pradės grįžti gandrai. Aplinkos apsaugos agentūros specialistai primena, kad jeigu gandrų kaimynystė nepageidaujama, gandralizdžių perkėlimą galima ...
2024-02-14
Skaityti daugiau

ELTA

Pinga visuomeninis elektros ir dujų tiekimas, didėja valstybės reguliuojami elektros tarifai

Nuo sausio 1-osios įsigalioja nauji elektros ir dujų tarifai. Elektros tarifus visiems vartotojams sausį–liepą didins pakelta reguliuojamoji kainos dalis, tuo ...
2024-01-01
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This