Su jūra mes didesni

Mums rašo

Romualdas Adomavičius
2023-03-11

Komentarų: 4

Kovo 11-ąją, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną, norėtume dar kartą priminti, kas įvyko prieš 100 metų, kuomet buvo prisijungtas Klaipėdos kraštas.

Plakatas „Laisva, nepriguliminga Lietuva“, išleistas JAV XX a. 3 dešimt. Iš Jūrų muziejaus fondo.

Lietuvos valstybės atkūrimo diena – vasario 16-oji – svarbi ir jūrinės Lietuvos istorijoje 1923 m. Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos įvykių kontekste.

1923 m. sausio ir vasario mėnesiais Klaipėdoje vyravo svarbių pokyčių nuotaikos. Sprendėsi Klaipėdos krašto politinė ateitis. Nurimus inscenizuoto „sukilimo“ kovoms, prie derybų stalo sėdo Lietuvos ir Ambasadorių konferencijos (Antantės aukščiausiosios tarybos vykdomasis organas) atstovai. Aukštasis Lietuvos vyriausybės įgaliotinis Klaipėdos krašte Antanas Smetona ir Ypatingoji komisija (pirmininkas prancūzas Georges Clinchant, nariai – italas Pompeo Aloisi ir britas Basil Homfray Fry) turėjo atstatyti padėtį ante bellum (t. y. prieš kovos veiksmus buvusią padėtį).

1923 m. vasario 16 d. nutarimu Ambasadorių konferencija Paryžiuje, sekant 1919 m. birželio 28 d. pasirašyta Versalio taiko sutartimi tarp Vokietijos ir Santarvės šalių, perdavė Klaipėdos krašto ir uosto valdymo teises Lietuvai su teritorijos autonomijos užtikrinimo sąlyga. Dėl autonomijos sąlygų Lietuva su Ambasadorių konferencija derėjosi visus metus. Galiausiai buvo kreiptasi į Tautų Sąjungą, kurios sudaryta komisija padėjo nusistatyti autonomijos statusą – 1924 m. kovo 14 d. derybų rezultatus patvirtino Tautų Sąjunga, 1924 m. gegužės 8 d. pasirašyta Klaipėdos krašto konvencija tarp Lietuvos ir Ambasadorių konferencijos valstybių atstovų.

Autoritetingi Lietuvos istorikai sutinka ir pabrėžia, kad Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos viena iš svarbiausių pasekmių jūrinio uosto įgijimas ir galimybė jūrų keliais stiprinti ryšius su Vakarų pasauliu.

Lietuvos istorijos instituto istorikas dr. Algimantas Kasparavičius komentuoja ganėtinai dramatiškai ir vaizdžiai:

„1923 m. sausį, vos per trejetą metų nuo gimimo, Lietuvos Respublika padarė tai, ko per kelis šimtmečius nesugebėjo padaryti Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė – užėmė uostą ir pramušė langą į Baltijos jūrą. Lietuva pagaliau tapo jūrine valstybe. Premjeras ir ministras E. Galvanauskas padarė tai, ko neįstengė padaryti karaliumi troškęs tapti kunigaikštis Vytautas Didysis ir visi kiti po jo Lietuvos valdovai. Taigi liberalas E. Galvanauskas šiandien beveik rimtai ir teisėtai gali būti laikomas Ernestu Didžiuoju, savotišku Lietuvos imperatoriumi Petru I., lietuviškos jūrinės valstybės faktiniu kūrėju”.

Klaipėdos universiteto istorikas prof. Vasilijus Safronovas sudėlioja pagrindinius akcentus, kodėl turėtume vertinti Klaipėdos krašto prijungimą prie Lietuvos:

„Iš Lietuvos pozicijų žiūrint išskirčiau kelis dalykus. Vienas dalykas, tai sudarė sąlygas Lietuvai tapti ekonomiškai nepriklausoma valstybe, nes 1922 metais Lietuva buvo visiškai priklausoma nuo Vokietijos, daugiau kaip 50 proc. importo ir eksporto buvo su viena valstybe. […] Aišku, kad įrengto uosto gavimas Klaipėdoje šitą Lietuvos priklausomumą nuo vienos valstybės įgalino pradėti keisti. Tai labai svarbu.

Svarbus dalykas, kuris neįvyko pilnai, be atsirado galimybė transformuoti pačią Lietuvos visuomenę. Prisiminkime, kad praktiškai keturi penktadaliai Lietuvos visuomenės trečiajame dešimtmetyje buvo žemės ūkio, agrarinio sektoriaus žmonės, kurie dirbo kaime. Kai turi uostą – vystai prekybą. Klaipėdoje buvo pramonės koncentracijos, tai sukūrė pagrindą stiprinti visuomenėje pirklių, pramonininkų, amatininkų sluoksnį. Tai yra tam tikra transformacija visuomenės.

Nekalbu apie tai, kad ima vystytis ir jūrinė kultūra, vėliau, po dešimties metų atsiranda Jūros šventės. Transformacijos momentas svarbus. […] Neatsitiktinai buvo tarpukario istorikų, kurie sakė labai aiškiai, kad Lietuvai istoriškai labai svarbios datos – vasario 16-oji ir sausio 15-oji, sutvirtinančios ją kaip nepriklausomą darinį“.

Su jūrinės Lietuvos nepriklausomybe! Su jūra mes didesni.

4 Comments

  1. Anonimas

    Viskas gerai.

    Reply
  2. Miestelenas

    Aciu, Romualdai!

    Reply
  3. viskas pasakyta

    su teritorijos autonomijos užtikrinimo sąlyga

    Reply
    • Nu

      Kas vel negerai,vata??Su šventem tave!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Imanuelio Kanto vardo ir filosofinio palikimo renesansas Klaipėdoje

Pirmadienį, balandžio 22-ąją, sukanka 300 metų nuo filosofo Imanuelio Kanto gimimo. Filosofo atradimai prilyginami Koperniko heliocentrinės Saulės sistemos atradimui XV ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Kultūra

300 metų sulaukęs Imanuelis Kantas kviečia į svečius pas Herkų Kantą

Balandžio 22-ąją sukanka 300 metų nuo vieno ryškiausių žmonijos filosofinio paveldo kūrėjų – Imanuelio Kanto – gimimo. Kad ši data ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This