Gal laikas keisti konkurso pavadinimą?

Nuomonės

Mindaugas Milinis
2023-04-26

Komentarų: 4

Septynioliktą kartą vykęs konkursas „Klaipėdos knyga“ baigėsi. Jo metu buvo rinktos populiariausia ir gražiausia Klaipėdos leidėjų bei šio miesto autorių išleistos knygos. Abiejų nominacijų laureatu tapo Lietuvos jūros muziejus.

Nuoširdūs sveikinimai gražiausios ir populiariausios knygos nugalėtojui! Tai gražus renginys, kuriame buvo pristatytos 2022 m. išleistos visos Klaipėdos leidėjų ir pavienių autorių knygos mūsų mieste. Renginio organizatorius – Imanuelio Kanto biblioteka.

Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

Tačiau… Liko karčių nuosėdų. Ne tik man. Baigiamajame konkurso renginyje daugybės fundamentalių knygų apie Klaipėdos kraštą ir Mažąją Lietuvą leidėjas kraštotyrininkas Kęstutis Demereckas tiesiai šviesiai įvardijo, kad karalius nuogas.

„Jei leidžiame knygas, leiskime, jei taisome batus – taisykime, jei mūsų veikla – muziejinė, kurkime muziejus. Nelįskime į kitų daržą“, – gal ir ne pažodžiui, bet tokią K. Demerecko mintį cituoju.

Viena vertus, leidėjas turėjo minty leidinio kokybę, kurios, jo manymu, laureatas tikrai nepasiekė idealios. Turėta minty tiek maketavimo, tiek spalvų parinkimo, tiek nuotraukų dizaino subtilybes. Idealią leidinio kokybę gali, K. Demerecko manymu, pasiekti tik profesionalus leidėjas.

Antra, apie kokią konkurenciją galima kalbėti, kai laureatas Lietuvos jūrų muziejus disponuoja kur kas didesniais administraciniais bei finansiniais resursais nei pavieniai leidėjai ar autoriai? Iš Lietuvos biudžeto finansuojamo bei lankomiausiu šalies muziejumi (didžiausius finansinius srautus generuojančiu) prisistatančio muziejaus atstovai prisipažino, kad jie savo leidiniams, kurie laimėjo Klaipėdos knygos konkurse, net trejus metus iš eilės gavo tiek Lietuvos kultūros tarybos, tiek Klaipėdos miesto savivaldybės projektinį finansavimą. Ši parama leido biudžetinei įstaigai samdyti privačią reklamos agentūrą iš Vilniaus bei subrangovą taip pat iš Vilniaus. Nepamirškime, kad prie leidinių sudarymo prisidėję asmenys yra muziejaus darbuotojai, kurie be to gauna ir bazinę algą už darbą muziejuje.

Tad K. Demereckas teisus ir dėl to, kad muziejus, įkėlęs koją ne į savo daržą, iškreipia knygų leidybos rinką ir teikdamas paraiškas projektiniam finansavimui galbūt atsiriekia tą pyrago dalį, į kurią pretenduoja menkesniais resursais disponuojantys pavieniai leidėjai ar mažos leidyklos. O jiems projektinis finansavimas dažnai būda pagrindinis pajamų šaltinis.

Nepaisant to, Lietuvos jūrų muziejaus leidinių tiražai daugiau negu kuklūs. Elektroninės knygų paieškos ibiblioteka.lt duomenimis, nė vienas iš konkurse laimėjusių leidinių nėra graibstomas skaitytojų. Pavieniai egzemplioriai kukliai guli nevartomi bibliotekų lentynose. Pažįstu vieną autorių, kurio knyga taip pat dalyvavo konkurse, tačiau nelaimėjo, kurio knygos bibliotekose itin skaitomos, o kai kuriuose skyriuose net susidaro norinčių ją perskaityti eilė.

Nepaisant to, populiariausia konkurso knyga tapo Lietuvos jūrų muziejaus kūrinys. Laureatę esą išrinko skaitytojai, balsavę internetu bei užpildę popierinius balsavimo biuletenius. Nesiimsiu spręsti, kokiu būdu Jūrų muziejus užsitikrino popierinių biuletenių persvarą. Bet kuriuo atveju, kyla daug klausimų. Tad gal kitąmet šį konkursą jau nebevadinti „Klaipėdos knyga”, o patikslinti, kad rinksime naują populiariausią Jūrų muziejaus leidinį?

4 Comments

  1. Pastabos tesimgos

    Pritarčiau, Jūrų muziejus su visas pagalbininkų komanda, lėšomis tikrai neturėtų dalyvauti konkurse.

    Reply
  2. Įdomu

    Ar neturi daugiau ką rašyti? Tik tokius absurdus, kad pačio knyga nėra įspūdinga ir taip garsiai skelbia nepasitenkinimą. Svarbu tobulėti ir, kad žmonėms patiktų.

    Reply
  3. Tuštybė

    Uoj koks tas Demereckas, pavydi, kad ne jis dėmesio centre. Sugalvos savo taisykles kas gali leisti, o kas ne. Na žinoma tokias, kad jis būtų laimėtojas. Svetima gėda.

    Reply
  4. T

    Eilinis absurdas, provincija visu grąžumu!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Kopgalio forto krantinę pritaikys edukacinėms reikmėms

Lietuvos jūrų muziejaus užsakymu parengti ir visuomenei pristatomi projektiniai pasiūlymai, numatantys pritaikyti Kopgalio forto krantinę edukacinėms reikmėms, kuriuos parengė UAB ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kultūra

Jau kitą savaitę - Klaipėdos knygos nugalėtojų apdovanojimai

Balandžio 30 d., antradienį, 17.30 val., Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinyje (Kauno g. 49) vyks ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

Vyks jau paskutinis konkurse „Klaipėdos knyga 2023“ dalyvaujančio leidinio pristatymas

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos rengiamas konkursas „Klaipėdos knyga 2023“ kviečia įpaskutinį leidinio pristatymą. Balandžio 23 d., 18 ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This