Žada senojo bravoro atgimimą

Miestas, Svarbu

Jau dešimtmečius apleistas buvusio bravoro ir spirito varyklos pastatų kompleksas, esantis tarp Šaulių ir Herkaus Manto gatvių, netrukus turėtų pradėti kilti iš pelenų.

1890 m. pastatytas didysis alaus gamyklos korpusas Šaulių gatvėje bus restauruojamas antrojo etapo metu. Čia bus įrengtos komercinės paskirties patalpos. Martyno Vainorius nuotr.

Dabartiniam jo savininkui – bendrovei „Clinicus Klaipėda” – vadovaujanti medikė Agnė Bagdonė teigia, jog pirmojo etapo statybų darbams leidimą tikimasi gauti per mėnesį, o statybininkai turėtų pasirodyti rudenį. Tiesa, didžiojo, Šaulių gatvėje esančio pastato prikėlimas naujam gyvenimui yra numatytas tik antrajame etape.

Papildomo pastato neprireikė

Bravoro kompleksą gana ilgai valdė verslininkui Valdui Trinkūnui priklausanti bendrovė „Raminora”. Ji komplekso atgaivinimą matė tik esant galimybei įsigyti ir jo dalimi buvusį pastatą Herkaus Manto g. 38, kuriame veikia Klaipėdos apygardos probacijos tarnyba. 2006 m. nepavykus su Teisingumo ministerija inicijuotiems turto mainams bendrovė su kompleksu nieko daugiau ir nebedarė.

Į buvusio bravoro kompleksą galima patekti ir pro Herkaus Manto gatvėje esančius vartus. Nuo šios pusės ir bus pradėti restauravimo darbai. Martyno Vainoriaus nuotr.

A. Bagdonė „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad jos vadovaujama įmonė derybas dėl komplekso įsigijimo su V. Trinkūnu baigė 2016 m. pavasarį.

„Ne, mūsų planams tikrai nereikia ir pastato Herkaus Manto gatvėje”, – sakė pašnekovė.

Pasak jos, popierinė projekto stadija eina į pabaigą, per mėnesį tikimasi gauti statybų leidimą. Pirmojo etapo darbus planuojama pradėti rudenį.

„Vidiniame kieme atsiras klinika, gal dar ir apartamentai. Šaulių gatvėje didysis pastatas paliekamas antram etapui, jame bus įrengtos komercinės paskirties patalpos”, – sakė A. Bagdonė.

„Clinicus Klaipėda” vadovė teigė kol kas dar nežinanti, kiek reikės investuoti į komplekso rekonstrukciją – šiuo metu renkamasi rangovus, derinama sąmata.

Komplekse iš viso yra keturi paveldosauginiai pastatai. Šiame įsikurs „Clinicus Klaipėda” sveikatos ir grožio klinika. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Smagu imtis šio projekto, nes tai bus ne tik darbo vieta, bet ir indėlis Klaipėdai. Labai šarmingi pastatai. Kam bepasiūlai dirbti – ar architektams, ar dizaineriais, jie net tarpusavyje konkuruoja, nes tai nėra paprasto namo sukūrimas, žmonėms patinka knaisiotis po senovę, išlaikyti autentiką”, – teigė A. Bagdonė.

Anot komplekso rekonstrukcijos projektą rengiančios architektės Snieguolės Stripinienės, galima sakyti, kad jau netrukus prasidės I projekto etapo ekspertizė. Iš viso šiame komplekse yra keturi kultūros paveldo objektai.

„Naujų statybų nenumatoma, bus atliekami restauravimo ir remonto darbai bei patalpų pritaikymas naujai funkcijai. Paveldosauginius tvarkymo darbus būtų galima pradėti jau dabar, tačiau geriau palaukti ir suderinti visą projektą”, – sakė architektė.

Komplekso istorija

Istorikas Jonas Tatoris yra rašęs, kad šioje vietoje veikė alaus darykla „Bohemijos bravoras”, atidaryta XIX a. pabaigoje (jai priklausiusio pastato Herkaus Manto g. 38 pirmame aukšte buvo įsikūrusi firminė gėrimų parduotuvė). „Bohemijos bravoras” išaugo iš nedidelės pirkliui priklausiusios daryklėlės, 1890 m. jį perėmę kiti verslininkai pastatė naują didelį korpusą Šaulių gatvėje, kieme atsirado daugiau statinių. 1921 m. buvo pastatytas spirto varyklos korpusas. Gamyklą pradėta vadinti „Jungtiniu spirito ir alaus bravoru”.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Alaus daryklos pastatas (Šaulių g. 25) susideda iš dviejų skirtingų keturių ir dviejų aukštų tūrių, tarp jų – įvažiavimas į kiemą, uždarytas metaliniais vartais. Pastatas raudonų plytų mūro, puoštas vertikaliomis mentėmis, horizontaliais karnizais, ritmiškai išdėstytais segmentiniais langais ir kitomis detalėmis, būdingomis „medžiagų stiliui“ (Materialstil). Apatinių aukštų gelžbetonines perdangas laiko metalinės kolonos, į kurias atremtos metalinės sijos. Trečiojo ir ketvirtojo aukšto perdangos medinės.

Nuo 1945 m. statiniai naudoti vien salyklui gaminti, vėliau – tabako sandėliavimui.

Martyno Vainoriaus nuotr.

2006-aisias miesto spauda rašė apie žlungančius komplekso savininkės UAB „Raminora” planus čia įrengti „SPA ir kitos paskirties komercinės patalpas, o viršutiniuose aukštuose – butus, dengtą pasažą nuo Herkaus Manto iki Šaulių gatvės”. Jų esą nebebuvo galima įgyvendinti, nes pasikeistus Vyriausybei buvo atšaukti jau palaiminti turto mainai, kurių metu už pastatą Herkaus Manto g. 38 Teisingumo ministerija būtų gavusi nebaigtą įrengti pastatą J. Janonio gatvėje 6B.

INFORMACIJA

UAB „Clinicus Klaipėda“ (anksčiau UAB „Eko Baltija“), pagal paskutinį Registrų centrui pateiktą akcininkų sąrašą turi du savininkus – Roką Bagdoną ir Agnę Bagdonę.

Bendrovė savo interneto puslapyje skelbia, jog „veikia sėkmingai ir yra pasirengusi plėstis – projektuojama nauja klinika, atsirasianti viename iš istorinių Klaipėdos pastatų priešais Šaulių gatvėje esančią Koncertų salę, kur dar XIX a. pab. veikė žinomas „Bohemijos“ bravoras”. Teigiama, kad naujosios klinikos patalpos bus erdvios su moderniomis operacinėmis, palatomis pacientams, dirbs gausesnis specialistų būrys, bus teikiama daugiau ir įvairesnių paslaugų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

1 Comment

  1. Romas

    TIKEJAUSI ISVYSTI KLAIPEDA kitu kampu, NE TIPINE, KITOKIAS NUOTRAUKAS pamatyti.
    Kaip senojo bravoro,uz ko ir uzsikabinau.
    Deja, uzaugo nauja karta, o PASAMONEJE VISKAS ISLIKO NEPAKITE.
    JOKIOS SAVISVIETOS,JOKIO TOBULEJIMO. LIUDNA.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Pristato antrosios buvusio dujų fabriko saugyklos viziją

Buvusias Klaipėdos dujų fabriko saugyklas valdančios A. Jankevičiaus individualios įmonės užsakymu parengti ir viešinami projektiniai pasiūlymai, numatantys antrojo iš šių ...
2024-03-04
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Prieš 50 metų išgelbėta rotušė kol kas stūkso nežinioje

Lygiai prieš pusę amžiaus tuometinio kultūros ministro pavaduotojo surašytas raštas liudija, kad sovietmečio bujojusio vokiškojo miesto laikotarpio paveldo griovimo vajaus ...
2024-02-18
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Verslas toliau judina požeminio parkingo po Lietuvininkų aikšte idėją

Praėjus pusmečiui po pagarsintos idėjos, kad po Lietuvininkų aikšte reikėtų įrengti 75 vietų automobilių stovėjimo aikštelę, verslo iniciatyva pradedami rengti ...
2024-01-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This