Dėl titovų kaltę turėtų jausti ir politikai

Nuomonės

Kuo panašūs du klaipėdiečiai – šią savaitę visoje šalyje išgarsėjęs, tačiau iki šiol niekam, išskyrus keliasdešimt uostamiesčio gyventojų, nežinomas neva politikas, Klaipėdos miesto Tarybos narys Vaičeslav Titov, ir prieš kelias savaites visuose TV ekranuose prašmėžavęs „Maximos” apsaugininko žudikas Maksim Orlovskij?

Jie, nors patys ir nebepamena SSSR laikų, formavosi savo tėvų sukurtame nostalgiškame, iškreipto vaizdo „senos – geros” pasakos burbule, pagražintame Rusijos televizijų propagandinės produkcijos ir, neatmestina, rusakalbėse mokyklose mokytojų dėstomos istorijos. Martyno Vainoriaus nuotr.

Jie panašūs ne tik savo amžiumi, ne tik tuo, kad abu gyvena Klaipėdoje, yra Lietuvos piliečiai, bet pirmiausia tuo, jog, būdami jauni žmonės, kurių pasaulėžiūra formavosi jau atkurtos Lietuvos nepriklausomybės laikais, nekenčia šalies, kurioje gimė ir kurioje gyvena, niekina jos žmones, jos istoriją ir jos vertybes.

Jie, nors patys ir nebepamena SSSR laikų, formavosi savo tėvų sukurtame nostalgiškame, iškreipto vaizdo „senos – geros” pasakos burbule, pagražintame Rusijos televizijų propagandinės produkcijos ir, neatmestina, rusakalbėse mokyklose mokytojų dėstomos istorijos.

Tačiau ar dėl to kalti tik jie patys, ar tame nėra ir mūsų, Lietuvos, politikų – visų – tiek dešiniųjų, tiek kairiųjų – kaltės?

Ar nėra jų kaltės dėl to, jog 28-tais nepriklausomybės metais rusakalbiai vis dar tebemokomi valstybinėse mokyklose rusų kalba, užuot palaipsniui ne tik mažinus jų skaičių, bet ir atsisakius iš biudžeto finansuoti tokias mokyklas?

Kodėl rusakalbiai, gyvenantys Didžiojoje Britanijoje ar JAV, veda savo vaikus į anglakalbes mokyklas ir noriai integruojasi į anglakalbių bendruomenes, o Lietuvoje apie tai bijoma net prasižioti?!

Jau paskelbta, kad Latvijoje nuo 2022-ųjų metų visose mokyklose bus mokoma tik latvių kalba, deja, Lietuvoje iki šiol šio klausimo viešai net nekėlė ir nesvarstė nė viena politinė partija!

Tai, subjektyviu pastebėjimu, yra tik viena iš daugelio netinkamos kitataučių integracijos politikos pavyzdžių. Politikos, kurios apskritai Lietuvoje nėra ir, deja, niekada nebuvo.

Tad ar verta stebėtis, jog Europos Sąjungos miesto – Klaipėdos – tarybos narys lietuviškai kalba blogiau už mėnesio vasaros lietuvių kalbos kursų klausytoją iš Argentinos, o praktiškai Lietuvos valstybės bendraamžis žudikas ilgisi žaliųjų žmogeliukų ir, vedamas į kalėjimą, žurnalistams pagrasina: „Kai rusai ateis, visus jus pakabins“?

Tokie, kaip titovai ir orlovskiai, deja, jau yra prarasti Lietuvos piliečiai, jų jau Lietuva niekada nebesusigrąžins.

Tačiau kiek dar Lietuvos piliečių prarasime iš tų vaikų, kuriuos rusakalbiai mokytojai ir jų tėvai pulkais veda gegužės 9-ąją į karių kapines, pasakodami jiems pasakėles iš rūsio apie geruosius išvaduotojus, kurie už keliasdešimt kilometrų nuo Klaipėdos „didvyriškai” žagino bei žudė nekaltas moteris ir paaugles mergaites?

Tad gal dar verta dėl jų, šių Lietuvos vaikų, pasistengti, pabandant juos iš iškreiptos veidrodžių karalystės sugrąžinti į realybę?

 

5 Comments

  1. virginija

    Nesu logikos didžioji specialistė, bet tiek žinau, kad tarp dviejų sakinių turi būti lygybės ženklas. Paėmiau iš to pačio Palmiros teksto du sakinius. „Tokie, kaip titovai ir orlovskiai, deja, jau yra prarasti Lietuvos piliečiai, jų jau Lietuva niekada nebesusigrąžins:, „Tad gal dar verta dėl jų, šių Lietuvos vaikų, pasistengti, pabandant juos iš iškreiptos veidrodžių karalystės sugrąžinti į realybę?” Kas ir kodėl spjauna į logiką? tas ,kuris dirba neaiškioms struktūroms, bet ne Lietuvai ir jos piliečiams. Jau vieną kartą rašiau, kad Lietuvai nėra pavojus Viačiaslav, nes jis permatomas kaip stiklas, pavojus yra Palmira, jos pasisakymai, kurie sukelia daug minčių, jog ši moteriškė dirba neaiškioms tarnyboms, todėl vienam sakinyje teigia, kad titovų Lietuva niekada nesusigrąžins, o kitame jau klausia, gal reikia pasistengti sugrąžinti iš iškreiptos veidrodžių karalystės.

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Prieš tai dar paskaitykit ilgąjį sakinį, Virginija, gal tada logika atsistatys? . 🙂 Bet ačiū, kada esate ištikima „Atviros Klaipėdos” skaitytoja 🙂 O dėl kaltinimų dirbant „neaiškioms tarnyboms” prašyčiau, poniute, ateity susilaikyti – nebent esate labai turtinga ir trokštate susimokėti teisme už šmeižtą?

    • Palmyrai nevirginija

      ach kaip demokratiška!Tik kažkas pamėgino pasakyti spėliojimą – jau grasinimas?Tikrai kad esant tokiems požiūriams Atviros Klaipėdos portalas gausės skaitytojais:DDD.Galės skaityti vien konservatorių, liberalų ir socdemų partijos nariai.Kurie gerai žino ką kas gali sakyti ar rašyti

  2. Lietuvė

    Kokia atvira tiesa! Seniai apie tai mąstau, ir nesuprantu, kokioms jėgoms naudinga Lietuvoje augintis galimai ateityje priešiškus lietuvių tautai vaikus? Kodėl net Lenkijos lietuviškam krašte nelieka lietuvių mokyklų, o pas mus rusams darželiai ir mokyklos bujoja? Kodėl nuo mažens jie programuojami būti kitokie?

    Reply
    • Simonkė

      Ką jūs čia svaigstate..Tik senių beretiniu ir va tokiu kaip str.autorė ir jūsų ,,Lietuve” smegenyse tie jaunos kartos ruseliai ar vietiniai mūsų rusai yra ,,priešiški lietuvių tautai”(su išimtimis, žinoma..).Gyvenate savo siaurame žirnio dydžio popieriniame pasaulėlyje prikimštame landzberginės demagogijos bei pesimizmo, tulžies, priešų ieškojimo-raganų gaudymo ir lendate į viešumą su siauraprotiškais dėstymais.Tiek rusai, tiek lietuviai Klaipėdoje gyvena(no) tuose pačiuose daugiaukščiuose, vaikai auga kartu, bendrauja kaimyniškai ir švenčia, ir liūdi kartu..Dabar net iš Anglijos, Airijos parvažiavęs jaunimas renkasi į susitikimą su kiemo draugais šeimomis, nežiūrėdami kas rusas kas lietuvis, kaip kas šneka – lietuviškai ar rusiškai.Prieš tai susiskambinę ir pasireguliavę atostogas kad kuo gausiau suvažiuotų.. Niekas iš jų nešneka blogai apie savo Tėvynę ir nesiruošia diversijomis ar Putino atėjimui.O jūs vis norite atvaizduoti viską kitaip.Nes esat bjaurūs seniai…Eikit į kaimą vištas augint čia melų neskleidę.Bent bus kažkokia nauda.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dėl prekybos alkoholiu apribojimo skųsis teismui

Ketvirtadienį Klaipėdos miesto taryba pirmą kartą apribojo prekybos alkoholiu laiką ne tik konkrečiai įmonei, bet ir vietai – Bijūnų g. ...
2018-10-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Bendrojo plano koncepcijos nesvarstys

Klaipėdos miesto taryba nusprendė atidėti miesto bendrojo plano koncepcijos pakeitimo klausimo svarstymą. Prieš posėdį Melnragės, Eglės bendruomenės, NVO asociacija ,,Klaipėdos piliečiai“ ir Marių apygardos gyventojai ...
2018-10-25
Skaityti daugiau

Politika

Viačeslavas Titovas kuria rinkimų komitetą

Lietuvos rusų sąjungai atstovaujantis Klaipėdos miesto tarybos narys Viačeslvas Titovas, dėl kurio pasisakymų apie Lietuvos partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą pradėtas ...
2018-10-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This