Žada kilti į kultūringą kovą

Kultūra, Svarbu

Asociacija „Klaipėdos kultūros bendruomenė“, vienijanti ne tik menininkus, dėl buvusio Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pastatų komplekso jau artimiausiu laiku ketina kovoti protesto akcijomis.

Vienos iš jų metu gyva žmonių grandine ketinama apjuosti šiuos pastatus, o kita gali įvykti ir prie Vyriausybės.

Kviečia stoti į asociaciją

Minėtoji asociacija antradienio vakarą Klaipėdos dramos teatre surengė Klaipėdos kultūros forumą-diskusiją, pavadintą „Proveržis ar išvarža?”

Asociacijos vadovas Tomas Kiauka teigė, jog jos tikslas yra vienyti bendraminčius, kurie gali konstruktyviai prisidėti sprendžiant aktualias kultūros problemas. Jis akcentavo, kad asociacijos nariais gali būti nebūtinai kultūros, bet ir akademinės, verslo srities, miesto valdžios atstovai.

„Klaipėda vis labiau tampa užribis. Jei tendencija nesikeis, po dešimtmečio matysime tik uostą aptarnaujantį personalą. Mūsų tikslas, kad taip nenutiktų”, – sakė Tomas Kiauka.

Pasak jo, liepą susikūrusi asociacija šiuo metu turi 15 narių, yra išsirinkta taryba, kurią be jo dar sudaro sociologas Liutaras Kraniauskas, Baroti galerijos vadovė Andželika Baroti, archeologė Raimonda Nabažaitė ir choreografė Agnija Šeiko.

„Kuo mūsų daugiau, tuo būsime stipresni ir galėsime daugiau pasiekti. Tačiau nariai nebus priimami automatiškai”, – sakė T. Kiauka.

„Asociaciją vienija žmones, kurie tiki, kad kultūra gali būti pajungta miesto reikmėms”, – teigė L. Kraniauskas.

A. Baroti savo ruožtu akcentavo, kad į asociaciją buriasi ne menininkų asociacijų atstovai,  o pavieniai žmonės.

„Kviesime tokius forumus ir jie dažnės”, – sakė A. Baroti.

„Galbūt problema yra tai, kad dabar meno žmonės žiūri labai segmentuotai ir nieko bendro nesukuriama. Reikia burtis, kad įgautume svorio kalbant ir su verslu, ir valdžia”, – sakė A. Šeiko.

Pasak A. Baroti, norintieji įstoti į šią asociaciją prašymus gali atnešti į Baroti galeriją.

Rengs protestus

A. Baroti pripažino, kad ir pati iš pradžių buvau skeptikė dėl idėjos kultūros reikmėms perimti buvusį komisariatą.

„Baugino mastelis. Tačiau matau beprotišką jaunų žmonių tirpimą ir tai labai gąsdina. Reikia kažką daryti. Tai būtų vieta, į kurią norėtų patekti visa menuomenė. Gyva vieta miestui, ne tik menininkams. Ją galima po trupučiuką  įveiklinti ir pradėti veiklą jau šiandien. Tai būtų unikalus Lietuvoje objektas. Jis leistų ne tik jaunus žmones sulaikyti Klaipėdoje, bet ir prisivilioti jų. Kitų miestų jaunimas papasakojus apie tokią idėją, ja susidomi”, – dėstė A. Baroti.

Jai antrinęs T. Kiauka sakė, kad tai būtų vieta, skirta „miestui, edukacijai, turizmui”. O R. Nabažaitės nuomone, čia galėtų kurtis ir „visai kitos sampratos muziejai”.

Pasak A. Baroti, asociacija rašė raštus visoms įmanomoms instancijoms, tačiau nepaisant atsakymų, kad sprendimas bus greitai, jo vis nėra. Tad dabar bus bandoma organizuoti pilietines-kultūrines akcijas.

„Lietuvos valstybė neturi planų Klaipėdoje sukurti kultūros megapolį. Iš Vilniaus čia matosi tik pramonė. Mes geruoju negausime nieko. Valstybės vardu dabar daromas nusikaltimas, naikinamas paveldas. Bendros pastangos jau davė rezultatus ir buvo sustabdytas privatizavimas, nors buvo atsiradęs realus pirkėjas. Kai kas sako, kad tai tie patys asmenys, kurie įsigijo ir „Memelio miestą”. Tačiau suderinus turto mainus procesas sustojo. Mano asmenine nuomone, niekas mums nesiteikia jo perduoti – nuo pažado atsakyti per mėnesį praėjo trys mėnesiai. Galbūt reikia ieškoti kitų objektų, kuriuos mes turim”, – sakė diskusijoje dalyvavęs vicemeras Artūras Šulcas.

L. Kraniausko nuomone, jei buvusiame komisariate įsikurs teismo rūmai, ten bus specialaus saugos režimo objektas, į kurį niekas paprastai nepateks.

„Atiduoti tokį objektą būtų didelis šūvis pro šalį, ypač žinant, kad jis yra šalia „Memelio miesto”. Galimos alternatyvos yra nelygiavertės”, – teigė jis.

„Norime, kad Savivaldybė irgi kartu su mumis drąsiau kovotų. Nieko neprarasime. O dabar yra lyg ir palaikymas be palaikymo”, – sakė Andželika Baroti.

„Drastiškos akcijos labai gerai. Bet ką savivaldybė padarė? Reikia sudaryti grupę iš savivaldybės, kultūros atstovų ir veikti proaktyviai ir Seime, ir ministerijose”, – savo ruožtu teigė miesto Tarybos opozicijos atstovė Nina Puteikienė.

Tuo metu Klaipėdos bendruomenių asociacijos atstovas, giruliškis Gintaras Ramašauskas siūlė siekti, kad reikalavimas dėl buvusio komisariato būtų įrašytas į vadinamąjį dalykinių sąlygų sąvadą, kurį miestas pateikė Vyriausybei, planuojančiai maksimalią uosto plėtrą.

Asociacija sugalvojo artimiausiu metu surengti akciją, kurios metu mažiausiai 400-500 žmonių susikibę rankomis turėtų apkabinti buvusį komisariatą.

Diskusijos metu buvo svarstoma kurią savaitės dieną ir kuriuo metu turėtų vykto tokia akcija. Apie priimtą sprendimą jau artimiausiu metu žadama pranešti asociacijos socialinio tinklo paskyroje, nes ją akciją norima surengti ilgai nedelsiant. Taip pat diskusijos metu išsirutuliojo mintis, kad akcija, kurioje dalyvautų žinomi Klaipėdos kultūros žmonės, gali būti surengta ir Vilniuje, prie Vyriausybės rūmų.

11 Comments

  1. GP

    Jei Kraniauskas tarp kultūrininkų, tada kyla klausimas kas ten pas jus per kultūra…. jei tokie ten visi, tada tik skandinti, nes užkulisiai žino tiesą apie jį, koks jis chamas ir purvinas žmogus be moralinių ribų save aukštinantis, ne, bet rimtai… žmonės žaloja, ir dar jam pinigus moka…

    Reply
  2. GP

    Ne, bet rimtai… žmonės žaloja, ir dar jam pinigus moka… čia apie Liūtaurą… ką jis čia vaidina? Tiesiog banditas tik kitoj barikadų pusėje 😉

    Reply
  3. GP

    Liutauras Kraniauskas yra blogas žmogus, visur apsimeta angelu ir ale bando prisijungti prie visokių asociacijų, kurios kažką bando keisti, o koks jo tikrasis veidas ? 😀 Juoką kelią, geria, buvau jo studentė, jam nepažįstamas žmogus, mane pjudė visą pusmetį, nors net nepažįsta ir nieko apie mane nežino. Teko net studijas palikti, nes tiek kūrė intrigų ir kas jam ten buvo nesuprantu, gal kokius psichotropinius vaistus jam jau gerti reikia, tiek pramanų ir nesąmonių apie mane paskleidė, ėdė, net ne universitete, o elementariame renginyje jis mane puldavo pamatęs, kaip koks besmegenis, kaip negražiai kalbėdavo, to ko nėra, buvo taip šlykštu, kad nebe-atlaikiau… tai buvo bjauru, net pas psichologus dėl jo nuėjau, kurie pasakė, kad jis daro man psichologinį smurtą ir reikėtų kreiptis į teismą. O po to užsidėjo sau kultūrininko etiketę ir bėgioja, kai niekas nemato užkulisių tai dieve brangus koks baisus chamas ir kyla klausimas kodėl jam dar už tai….Ne, bet rimtai… žmonės žaloja, ir dar jam pinigus moka…

    Reply
  4. Klaipėda

    Nebeskleiskite melo, pirkėjai kurie dalyvavo aukcione, nėra niekaip susiję su „Memelio miestu” !
    Buvo tyčia nutrauktas aukcionas, ko pasekoje, pastatas ir toliau „griūva”. Po tokiú cirku, nėra ko stebėtis, kad investuotojai, aplenks Klaipėda, nes čia įsišaknyjusi monopolija… Ir NEREIKIA sekti pasaku, jog privatizavimas būtu atėmęs iš Klaipėdos svarbu statinį ! Ne visi investuotojai yra tiek supuvę !

    Reply
  5. T

    Baikite palaikyti ta pasichoze, susijusia su sia tema.
    ar tikrai barociams sheiko ir kitiems „MENININKAMS” neuztenka to, ka gauna is biudzeto????
    atvira klaipeda, baikit taip daryt!!!!
    neisivelkite i nesvarius siuos zaidimus

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Gerbiamasis T, iš kur nusprendėte, kad mes palaikome šią idėją? Mes rašome apie viską. Surenkite protesto akciją ar diskusiją prieš tokius norus ir planus – ateisime irgi aprašysime.

  6. Nefiskit proto gudručiai

    jau tiek pasiėmėt tai ,,kultūrai” kad ir dėt nėra kur: Kultūros fabrikas, Vydūno mokykla, Parodų rūmai, galerijos ir t.t.IR DAR JUMS MAŽA!? Ką išplėtojot, ką pasiekėt? Jokios išliekamosios vertės jūsų ,,kultūra” neneša, visuomenei jūs neįdomūs..Grublaiuskų džiazo festivalis vertingesnis už jus visus kartu paėmus. Taip ir sakykit kad telkiate žmones savo interesams realizuoti. Siaurapročiai asocialūs savanaudžiai

    Reply
  7. Romas Gailius

    Sveikintina įniciatyva ir džiugu, kad miesto piliečiai pradeda busti, vienytis ir ieškoti sprendimų. Palinkėjimas/Pastebėjimas – daug kalbama apie miesto kultūros bendruomenę, tačiau prisirišama prie vieno konkretaus pastato. Šis pastatas galėtų/turėtų būti tik vienų iš įkurtos asociacijos projektų. Manau nėra gerai, kai kultūros reikalai yra tik kultūrininkų ar menų bendruomenės reikalas – tai tvarios miesto bendruomenės išlikimo klausimas ir esmė. Jau egzistuojančių asociacijų, bendruomenių tinklas jau yra tik visos dirba kožna sau ir su „savais projektais” – uosto plėtra, atgimimo aikštė, kvapai, tarša, moliūgų šventė ir t.t. :). Tai gal jau dabar bendruomenių lyderiai galėtų susėsti ir susitarti, kad visada palaikys vieni kitus. Bent komunikacine prasme būtų sukurtas operatyvus tinklas ir duomenų bazė. Manau tokią veiklą privalėtų paremti finansais savivaldybės administracija. Dabar mokytojai, medikai, architektai, kultūrininkai ir pn. piketuoja, facebookina kožnas sau. Va pietinių gyvenamų rajonų bendruomenės lapkričio 17 d organizuoja akcija Atgimimo aikštėje dėl kvapų mieste. Visi nori pasakyti tik „savo ir pačia svarbiausią problemą”. Pvz. kas palaiko mokytojus, medikus kai jie streikuoja? – bet vaikai, sveikata tai mūsų :). Miesto bendruomenės bręsta ir viskas labai
    gerai. Džiugu, bet gal meno bendruomenės atstovams pavyktų visus suvienyti ir tada neliktų baimių ar ateis keli šimtai į akciją ir kokiu laiku ją daryti. Na ir svarbiausia – visos asociacijos manau turėtų ieškoti rakto vienijimuisi ir palaikyti viena kitą. Gal reikia vienos rimtos ir vieningos akcijos -„Baltijos kelias” tik mūsų mieste visų miesto bendruomenių vardu? Miesto planinė struktūra tam reikalui ideali 🙂 Ir visi išsakys savo – tvaraus miesto siekius. Tada tikrai visi ir dėmesį atkreips. Sėkmės.

    Reply
    • Renata Sen

      Reikalas tas kad meno bendruomenės atstovams kitos problemos nerūpi. Kaip ir mokytojams. Kaip ir medikams.Kaip ir studentams. Galėčiau vardinti ir vardinti.. Na nepajėgūs ponai peržengti toliau savo pačių interesų. Žinoma, jie mielu noru priima pagalbininkus kartu padėti ginti jų poziciją, protestuoti ir pan., bet kitiems padėti net nemėgina. Net nustemba kad kažkas drysta į juos kreiptis :D)

  8. Nojus

    Jei sprendimo Vyriausybė nepriims iki naujo Prezidento išrinkimo, o juo taps G. Nausėda, tuomet jo paprašius, jis tikrai viską padarys, kad čia įsikurtų menuomenė. Nes Gitanas- klaipėdietis-„ligonis” 🙂

    Reply
    • Na jūs

      ir naivuolis..

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Poternoje kuriama nauja kultūrinė erdvė: pristatys šv. Jono bažnyčią

Įsibėgėjus pavasariui, planuojama, Muziejų naktį duris atvers Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkės, archeologės dr. Raimondos Nabažaitės iniciatyva kuriama nauja kultūrinė erdvė, ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

Kultūra

Pristatys knygą „Kam skambino varpai? Bažnyčių ir šventorių tyrimai Lietuvoje“

Vasario 29 d., ketvirtadienį, 17.30 val., Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas plačiai visuomenei pristatys konkurse „Klaipėdos knyga ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This