Mažvydo „Katekizmo“ faksimilė kvepia kaip ir originalas

Fotoreportažai, Kultūra

[vc_row][vc_column][vc_column_text]„Broliai seserys, imkit mane ir skaitykit ir tatai skaitydami permanykit“, – daugeliui iš mūsų dar iš vidurinės laikų tebėra įstrigusios pirmosios lietuviškos knygos – Martyno Mažvydo „Katekizmo“ –  eilutės.

Ne profesionalas neatskirtų faksimilės nuo originalo, autorės nuotr.

Antradienį popiet šias eilutes jau originaliu senuoju gotišku šriftu galėjo perskaityti visi tie, kas nepatingėjo užsukti į Vilniaus dailės akademijos (VDA) Klaipėdos fakultetą. Čia buvo pristatyta prieš 470 metų išleistos pirmosios lietuviškos knygos faksimilė. Susirinkusieji turėjo progos ne tik pavartyti Vilniaus universiteto (VU) bibliotekoje saugomo Mažvydo „Katekizmo” originalą 100 procentų atitinkančią faksimilę, bet ir galėjo ją… pauostyti, kad įsitikintų, jog faksimilė skleidžia seniems leidiniams būdingą kvapą.

„Petro ofsetas“ rinkodaros vadovės Kamilės Kalibataitės kartu su VU sukurtą „Katekizmo“ faksimilę pristačiusi VDA bibliotekos direktorė Rūta Kuodienė papasakojo apie faksimilinių leidinių kūrimo specifiką. Jie kuriami rankomis ilgai, preciziškai ir kruopščiai, stengiantis atkartoti senųjų leidinių  stilistiką ir faktūrą. Jei originalas buvo susiūtas nelygiai, jei jame laiko pirštų antspaudų, kokia nors dulkelė, dėmė ir kt. – visa tai turi atsispindėti ir jo faksimilėje. Popierius irgi privalo būti lygiai toks pat, kaip senovėje – pageltęs, nelygaus paviršiaus. Pavyzdžiui, Vilniaus universitete saugomo „Katekizmo“ pirmieji puslapiai yra labiau „suskaityti“, o gale spausdinamos giesmės, matyt, ne taip domino originalo skaitytojus, todėl tie puslapiai –  šviesesni. Taip pat viskas  atkartota ir klaipėdiečiams pristatytoje  faksimilėje. Ją autorė kūrė trejus metus, iš viso sukurta 100 vienetų.

Mažvydo „Katekizmo“ faksimilės pristatymas Klaipėdoje – vienas iš Reformacijos 500 metų jubiliejaus  minėjimo renginių. Ta proga VDA Klaipėdos fakulteto dėstytojas doc. dr. Arūnas Baublys po pristatymo dar apžvelgė dvasinius, kultūrinius ir socialinius Klaipėdos reformacijos aspektus.

O norintieji išvysti praktiškai pirmosios lietuviškos  knygos „originalą“ – Mažvydo „Katekizmą“ – dar gali suskubti tai padaryti:  jo faksimilė VDA Klaipėdos fakultete bus demonstruojama iki lapkričio 14 d.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”5811,5812,5813,5814,5815,5816,5817,5818,5820″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Nidos meno kolonija ieško direktoriaus

Vilniaus dailės akademijos (VDA) padalinys Nidos meno kolonija (NMK) kviečia teikti paraiškas kolonijos generalinio ir meno direktoriaus pareigoms (vienas visas ...
2018-10-16
Skaityti daugiau

Švietimas

Tolerancijos dienai kuriami plakatai

1995 m. lapkričio 16-ą dieną UNESCO paskelbė Tarptautine tolerancijos diena. Kiekvienais metais šią dieną aktyviai skatinama atkreipti visuomenės dėmesį į ...
2017-11-14
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This