Vicemerai politinės etikos principų nepažeidė

Politika, Svarbu

Antradienį posėdžiavusi Klaipėdos savivaldybės Etikos komisija nusprendė, kad uostamiesčio vicemerai Judita Simonavičiūtė ir Artūras Šulcas savo pasisakymais miesto Tarybos Kolegijos posėdžio metu, kai buvo svarstomas klausimas dėl pradinukų lankomų pailgintos dienos grupių mokesčio, nepažeidė politikams taikomų etikos normų.

Dėl jų teiginių apie socializmą ir komunizmą skundą Etikos komisijai buvo parašęs Vakarų Lietuvos tėvų forumas (VLTF). Jo atstovams užkliuvo „Atviros Klaipėdos” pagarsinti minėtųjų politikų diskusijos metu išsakyti teiginiai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Biudžetas ir veiklos planai labai įtempti, iš kur čia toks administracijos gerumas, komunizmo artyn? Tęsiame tendenciją kurti komunizmą. Jei būčiau priešas bendruomenės, sakyčiau padenkime šimtu procentų, o po manęs nors ir tvanas, bet taip negalima. Turime biudžeto, trejų metų strateginio plano gaires. Ir matyti, kad katastrofiškai trūksta pinigų biudžete, jau senokai taip nėra buvę. Politika atitraukti vaiką nuo namų tikrai kvepia socializmu. Savarankiškumą nubraukiame. Išlaikytinių bendruomenę pradedame kurti. Siūlau ne daugiau 50 procentų – tai normalus prisidėjimas“, – tada teigė vicemeras Artūras Šulcas.

„Sovietiniais laikais irgi buvo prailgintos grupės, bet tik tiems, kurie tikrai negali pasirūpinti tuo metu savo vaikais. Tėvų forumas kreipėsi todėl, kad Vilnius taip padarė. Tačiau mada, ateinanti iš Vilniaus, ne visada yra tinkama pas mus“, – Kolegijos posėdžio metu jam antrino J. Simonavičiūtė.

VLTF nuomone, tokiais teiginiais vicemerai parodė nepagarbą žmogui ir valstybei, nepaisė teisingumo principo.

A. Šulcas savo pozicijos Etikos komisijai raštu neišdėstė, o posėdyje nedalyvavo, nes yra išvykęs į komandiruotę Kijevan.

J. Simonavičiūtė pateikė raštišką paaiškinimą, kuriame tvirtino, kad pasisakydama neišskyrė jokios socialinės grupės asmenų, tik pažymėjo, kad reikia vertinti kiekvieno žmogaus poreikius. Vicemerė taip pat dėstė, kad priimant sprendimus visada vadovaujasi visu kontekstu, ne vienpusiškais duomenimis.

J. Simonavičiūtė teigė esanti įsitikinusi, kad nepažeidė jokių principų ir priminė, kad Konstitucija garantuoja asmens, taip pat ir politiko teisę į nuomonę ir jos raišką.

Kad abu vicemerai nenusižengė etikos reikalavimams pritarė visi posėdyje dalyvavę komisijos nariai, išskyrus socialdemokratę Liliją Petraitienę.

„Būsiu pareiškėjų pozicijoje. Tikrai dabar yra mada, kad arba rusų šnipas, arba socializmas. Kai prašoma socialiai pažeidžiamiems – socializmas, komunizmas. O kai sporto klubai, „Neptūnas” – reprezentacija. Trūksta pagarbos ir teisybės žmogui. Reikia įspėti, kad reikia pagarbiai elgtis su kiekvienu klaipėdiečiu. Jei aš būčiau sėdėjusi forume, irgi būčiau įsižeidusi”, – dėstė politikė.

„Gaila laiko. Kuo toliau, tuo labiau brendame į absurdo liūną. Geriausia jau ateiti ir užsisiūti burną, bet dar kad nepakrutėtum netinkama krytimi. Juk čia kaip tik varo ant administracijos, bet ji kažkaip neįsižeidė. Jie norėjo dar daugiau, tai dar didesni komunistai, gal net šnipai rusų. Kad jau taip reikalai vyksta, siūlau įsteigti kiekvieną dieną veikiančią komisiją”, – dėstė Vytautas Čepas, kartu pagarsinęs, kad nebedalyvaus jokiuose rinkimuose.

Komisijos pirmininkė Aldona Staponkienė taip pat atkreipė dėmesį, kad vicemerai savo pasisakymuose terminų socializmas ir komunizmas netaikė „nei forumui, nei konkrečiam asmeniui”.

Vykstant balsavimui siūlymui konstatuoti pažeidimą ir įspėti pritarė tik pati jo autorė L. Petraitienė. Visi kiti komisijos nariai vicemerus išteisino.

2 Comments

  1. Anonimas

    Ir kada tų apkerpėjusių funkcionierių Simonavičiūtės ir Šulco neliks.

    Reply
  2. Socialistu būti negėda

    O Petraitiene neįsižeis ir į etikos komisijà nepaduos jei jà kità kartà socialdemokrtate ( socialiste demokrate) pavadins… džiaugtúsi rėmėjais, o čia mat etikà pažeidė…pasiskaitytù pavadinimà pasidomėtù istorija ir sužinotù, kad tais vardais prieš daugmaž 100 metù daugybė garsiausiù intelektualù vadinosi tik sovietú sàjunga šiuos pavadinimus iškraipė

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Arūną Tumą etikos sargai išteisino: interesų nesupainiojo?

Pats pripažinęs, kad yra suinteresuotas ir aktyviai dalyvavęs diskusijose dėl pagalvės mokesčio įvedimo, viešbučių verslą turintis  Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Vicemerę nuo etikos sargų išgelbėjo biurokratija

Tyrimas dėl Klaipėdos miesto savivaldybės vicemerės Linos Šukytės-Korsakės galimo Politikų elgesio kodekso pažeidimo ir pasisakymų „Facebook“ buvo nutrauktas, nes savivaldybės ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This