Yr’ ontrep

Nuomonės

Linas Poška
2019-03-26

Komentarų: 13

Gerbiamoji Palmira Vytauto Grubliausko savarankiško politinio kelio pasirinkimą pavadino „skaldymu”.  Bet politikoje, o ir gyvenime dažnai tik veiksmo rezultatas parodo, ar spendimas buvo skaldantis, ar vienijantis. Ir, atitinkamai, kuri pusė yra skaldytojai, o kuri – telkėjai.

Prieš keturis šimtus metų tai aptarė J. Harringtonas: „Treason doth never prosper: what’s the reason?/ Why, if it prosper, none dare call it treason.” Rusų kalba tai praėjusiame šimtmetyje pakartojo S. Maršakas: „Мятеж не может кончиться удачей,/ – В противном случае его зовут иначе.”

Taigi, pagal veiksmų rezultatą Vytautas Grubliauskas priėmė liberalus telkiantį, vienijantį sprendimą; priešinga pusė – nors formaliai tai ir gali atrodyti kitaip – tapo skaldytojais. Tokį vertinimą savo balsais užantspaudavo pati aukščiausia instancija – Klaipėdos rinkėjas.

Lemtingojo Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyriaus susirinkimo, kai kandidatu į merus buvo išrinktas Simonas Gentvilas, akimirka.

Bebrų ūsų ilgis

„V. Grubliauskas įkūrė savo vardo rinkimų komitetą, į kurį susirinko visa senoji gvardija arba, kaip dabar madinga sakyti, „ūsuotieji bebrai”, – rašo Palmira. Kas priklauso senajai, kas naujajai gvardijai, galima būtų ilgai ginčytis. Bet priimkime aiškų formalųjį kriterijų (puikiai suvokdami, jog jis nėra tobulas, tačiau kas galėtų kitą aiškų ir nekeliantį ginčų nurodyti?): kokia sąrašo dalis miesto Taryboje bus naujokai.

0 (nulis) naujokų yra sąraše „Titov ir teisingumas”. Abu tos būsimos frakcijos nariai turi ilgametę patirtį miesto Taryboje. Antroji pagal ūsų ilgį bus Liberalų sąjūdžio frakcija (atsiprašau gerbiamųjų Alinos Velykienės ir Linos Skrupskelienės, bet juk ne aš tą madingą metaforą pravėdinau) – trys ketvirčiai frakcijos jau triūsė miesto Taryboje.

Ir tik trečioji – V. Grubliausko komiteto, du trečdaliai senbuvių. Toliau rikiuojasi konservatoriai, Centro partija, valstiečiai.

Taigi, pagal bebrų ūsų ilgį Liberalų sąjūdis lenkia Vytauto Grubliausko komitetą. Ilgesni tie Liberalų sąjūdžio ūsai. Gal ne sprindžiu, bet pastebimai.

Čia, suprantama, jeigu politinę patirtį laikytume verta pabrėžti yda.

Rinkėjas nėra partijos baudžiauninkas

Gerbiamosios Palmiros aprašyta alternatyvi realybė, kurioje „liberalai su konservatoriais šiandien Taryboje būtų turėję nepajudinamą daugumą” – su meru Simonu Gentvilu, vicemeru Vytautu Grubliausku – remiasi tokiomis neišsakytomis prielaidomis:

a) rinkėjas žino partijų pavadinimus ir jomis domisi;

b) rinkėjas balsuoja taip, kaip liepia partijų vadai.

Nėra kalbos, atsiranda ir tokių rinkėjų. Bet kažin ar tikrai tokių yra dešimtys tūkstančių. Tvirtą Vytauto Grubliausko rezultatą antrajame rate galima paaiškinti tik rinkėjų laisva valia.

Priminsiu, jog po kovo 11-osios, kai Vytautas Grubliauskas iškilmingai atidarė atminimo lentą Adolfui Ramanauskui – Vanagui, prieš jį aktyviai agitavo dviejų rusų sąrašų lyderiai. Statutiniai Liberalų sąjūdžio nariai (išskyrus Eugenijų Gentvilą) savo raiškoje arba laikėsi atšiauraus V. Grubliauskui neutraliteto, arba buvo atvirai palankūs Arvydui Vaitkui.

Jeigu rinkėjai būtų drausmingi ir klausytų vadų, A. Vaitkus būtų gavęs rusakalbių (ketvirtis Klaipėdos rinkėjų) ir liberalių (skaitlingiausia istoriškai rinkėjų dalis) rinkėjų palaikymą. Pridėjus branduolinį valstiečių elektoratą, žiūrėk, jau ir du trečdaliai balsavusių…

Nutiko kitaip, ir nutiko kaip tik dėl to, jog rinkėjas turi laisvą valią ir nėra partijos baudžiauninkas. Palmiros aprašytu hipotetiniu atveju, kai Vytautas Grubliauskas aptarnauja Simono Gentvilo ambicijas, labiau tikėtina, jog tokie „vieningieji liberalai” būtų gavę iš viso 7 mandatus, konservatoriai – gal kokiu vienu daugiau nei dabar, o meras būtų A. Vaitkus.

Na, o dabar – jeigu kentėjote ir pykote skaitydami – jau galite į mane mėtyti akmenis.

13 Comments

  1. Sapiega

    Labai preciziški pasvarstymai.

    Reply
  2. Darius

    Linai, Linai, ar negėda? Iki kokio primityvumo nusiritot. Tas yr – prasta prėska bebrinė melo propaganda. Visa ta Grubliausko chebra yra ta tikroji старая школа: Simonavičiūtė, Taraškevičius, Žvikienė, Mantulova. Razbadauskas ne bebras? Senais gerais bebriniais takeliais iki rektoriaus atitipeno. Visiems šiltos vietelės jau numatytos ir lesyklėlės prisimatuotos. Bet tai nieko keista jei ir pats Linai ko nors už šitą malonią propagandą negautum iš savo Caro.

    Reply
  3. Algirdas Grublys

    Metu akmenį ,Linai ! Siaubingas rašinys.

    Reply
    • sara

      pritariu

  4. Bėda,

    kad Palmira pati sau menamos apžvalgininkės karūną užsidėjo ir nieko jai nesigaun, dėl to ir pyksta žmonės, jog apžvalgininkas jei ne į dešimtuką, tai bent į devynetuką turi pataikyti, o Palmira su savo rašliavos nuolat svaido pro šalį. Labai nori būti reikšminga, bet tik apsijuokia. O tas pasakymas „čia mano nuomonė” tai niekas ir nadraudžia turėti kvailos nuomonės, bet kam ją dėstyti po žurnalistine priedanga ir viešai? Savo bloge, Facebook galima. Vietoje redaktoriaus aš labai rimtai su ja pakalbėčiau ir pasiūlyčiau pirma išmokti rašyti, o tik paskui vaidinti apžvalgininkę.

    Reply
  5. Ar būtų ?

    Vargu,ar klaipėdiečiai būtų atidavę savo balsus už dabartinį merą ir jo komandą,jeigu būtų perskaitę M.Milinio straipsnį,,Apie tai tyli Klaipėdos żiniasklaida.Paaiškėjo kodėl.”Straipsnis išspausdintas ,, Klaipėdos żinios -žinios,kurių nerašo kiti „.Straipsnio herojų yra ir dabartinėje mero komandoje.Yr bloga,pons Lina,kad klausosi žmonės ,,makaronų kabinimo”ir laimingi,kai juos savivaldybės įmonės ,,melžia”,lipa ant to paties grėblio,nors tu ką.Štai ,ką reiškia ,,laisva spauda „. Ačiū ,,Atvirai Klaipėdai „uż galimybę pareikšti įvairias nuomones ?

    Reply
  6. p.Palmyrai

    Tada maloningoji Palmyra ,kodel jus isejote is buvusiu darbovieciu? Ar galime manyti,kad jus irgi iseidama jas suskaldete? Nuomone reiksti galima.Bet jei rasote kaip privatus zmogus.Siuo atveju jus atstovaujate portala ir zurnalistika.Tad nuomones pirsimas nera gerai.Lygiai taip pat galeciau kaltinti jus nepagarba buvusiems darbdaviams, nes isejote,kai jums neitiko salygos.Grubliauskas pasielge lygiai taip pat.Tad nereikia cia dvigubu standartu.Pries peikdami purvynus kaimyno isdziaustytus skalbinius, pasitikrinkite ar jusu langas per kuri ziurite yra svarus.

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Smagu, kad žinote geriau už mane, kodėl išėjau 🙂 Tiesa, iki šiol nežinojau, kad Liberalų sąjūdis yra “darbovietė”. Ačiū, atvėrėte akis 🙂

    • P.Palmyrai

      P.Palmyra, tai ar atskleisite kodel nebedirbate prokuraturoje ir Vakaru eksprese?
      Politine irganizacija irgi gali buti darbdavys.Bet ne Grubliausko atveju. Tikriausiai suprantate,kad zaliuju sajunga irgi yra darbdavys.

  7. Poska

    Kad nera ka cia gvildenti.Ir kvailas supranta,kad ponia Almyra negali pakest Grubliausko.Tiesiog siaip.Kaip ji sake: neitikina jo flirtavimas su rinkejais.Matyt,jei rinkejus luptu su bizunu,irgi sakytu ta pati.Cia tik vienos moters nuomone.Vargas,kad zurnaliste savo nuomone primeta skaitytojui.Raso viesai portale.Taip neturetu buti.Zurnalistas turi informuoti skaitytoja.Bet matyt yra „usuotu bebru” ir zurnalistikoj.Kazkaip keista skaityt tokias apybraizas tokiam jaunatviskam ir inovatyviam portale.Tiesiog keista.

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Pirma, tai nėra apybraižos, antra, tai tik jūsų nuomonė 🙂 O neleisti kitaip mąstyti draudė tik toks Stalinas, jei tokį žinote. „Atvira Klaipėda” yra atviras portalas, ką įrodo ir priešinga Lino nuomonė, su kuria šįkart nesutinku, bet manau, kad jis turi tokią teisę ją išsakyti.. 🙂

    • ezys

      niekas nieko neprimete, zmogus parase savo nuomone ir nieko cia blogo 😉 Kad ta nuomone pastatyta ant klaidingu prielaigu, kurias Linas Poska cia teisingai isryskino, cia kitas dalykas.
      Mano manymu sumoje liberalai butu gave apie 10 vietu, bet meras tikrai butu Vaitkus, o ne Gentvilas, kuris nebutu net i antra tura patekes.

  8. Kolegs

    Puiku, Linai

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

ELTA

S. Gentvilas: pastatų atnaujinimas skydais leistų gerokai pagreitinti renovaciją

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas mano, kad pastatų naujinimas mediniais skydais leistų pasiekti tikslą kasmet renovuoti tūkstantį daugiabučių. Anot jo, bandomiesiems ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Politika

Rinkėjai sulauks dviejų pranešimų apie rinkimus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, jog rinkėjams pradedami platinti pranešimai apie rinkimus. Šiemet rinkėjai turėtų gauti iš karto du lapelius. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This