Vietoj katarsio – suskilusi gelda

Nuomonės

Mėgstu amerikiečių filmus, kuriuose parodomos situacijos iš laiko perspektyvos, modeliuojant, kas būtų buvę, jei tam tikru laikotarpiu pagrindinis herojus būtų pasirinkęs kitaip.

Na, pvz., kai aukštas pareigas einantis viengungis karjeristas vieną dieną atsiduria vidutinioko amerikiečio šeimos galvos rolėje, paaiškėjus, jog jis tuoj po mokyklos baigimo visgi liko gimtajame mieste ir vedė savo pirmąją mokyklinę meilę, užuot išvažiavęs į Niujorką daryti karjeros ir šiuo metu yra ne turtingas, klestintis bankininkas, o dviejų žavių vaikų tėvas ir mylimos moters vyras.

Taip liberalai su konservatoriais šiandien Taryboje  būtų turėję nepajudinamą daugumą ir merui nebūtų tekę eiti su ištiesta ranka prašinėti kitų paramos. V. Grubliauskas būtų galėjęs ketverius metus eiti garbingas vicemero pareigas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Šio tipo filmų pagrindinė mintis dažniausiai būna galbūt ir banaloka, bet iš esmės teisinga: laimingas esi tada, kai renkiesi pagal širdį, o ne pagal protą.

Ir nors vargiai šią formulę galėtume pritaikyti politikams, visgi būtų pravartu šiek tiek atsukti laiko ratą atgal ir prisiminti, nuo ko mūsų miestelyje viskas prasidėjo ir kaip po rinkimų būtų galėjusi paprastai ir nesudėtingai dėliotis taip sunkiai šiandien lipdoma daugumos koalicija būsimoje miesto Taryboje. Jei tada kai kas būtų sugebėjęs peržengti asmenines ambicijas ir vardan tos (šiuo atveju, Klaipėdos) būtų paklusęs partinei drausmei bei liberalios ideologijos principams.

Priminsime, jog nors „Atviros Klaipėdos” žurnalistė ir buvo mandagiai išprašyta iš praėjusių metų rugsėjį vykusio tuometinio Liberalų sąjūdžio Klaipėdos miesto skyriaus posėdžio, mes visgi pirmieji šalyje paskelbėme tądien kone sensacija tapusią žinią: liberalai pranešė nebenorintys mero kėdėje matyti jau dvi kadencijas atbuvusio Vytauto Grubliausko, o trokštantys permainų. Už naująjį liberalų kandidatą, Seimo narį klaipėdietį Simoną Gentvilą tąsyk pasisakė 48 partiečiai, o V. Grubliauską palaikė 42 uostamiesčio skyriaus nariai.

Pasakojama, jog pastarąjį šis rezultatas tiesiog išmušęs iš vėžių, mat buvo visiškai netikėtas, tad ir iš susirinkimo V. Grubliauskas išėjęs „be veido”.

Kas vyko po to – visiems gerai žinoma: liberalai skilo, V. Grubliauskas įkūrė savo vardo rinkimų komitetą, į kurį susirinko visa senoji gvardija arba, kaip dabar madinga sakyti, „ūsuotieji bebrai”.

Tačiau jei Lietuvoje, kaip įprasta senosios demokratijos šalyse, būtų laikomasi partinės drausmės bei jos tikrųjų ideologinių vertybių, veiksmas būtų vystęsis kiek kitaip.

Tada, nurijęs pralaimėjimo kartėlį, į šoną padėjęs asmenines ambicijas V. Grubliauskas būtų turėjęs palaikyti partiečių pasirinktą kandidatą S. Gentvilą. Tokiu savo veiksmu jis būtų išsaugojęs daugybę metų Klaipėdoje Liberalų sąjūdžio turėtas stabilias pozicijas, nebūtų suskaldęs partijos, o Klaipėdos mero kėdėje šiuo metu matytume jauną ir energingą, nepavargusį politiką. Nes jį per visą rinkiminę kampaniją būtų aktyviai palaikęs V. Grubliauskas su visa savo komanda, todėl visi, balsavusieji už jį, būtų pasirinkę S. Gentvilo kandidatūrą.

Taip liberalai su konservatoriais šiandien Taryboje būtų turėję nepajudinamą daugumą ir merui nebūtų tekę eiti su ištiesta ranka prašinėti kitų paramos. O pats V. Grubliauskas būtų galėjęs ketverius metus eiti garbingas vicemero pareigas.

Deja, panašu, jog kitokios, palankesnės situacijos pasirinkimas įmanomas tik amerikiečių filmuose, bet jokiu būtų ne tarp Klaipėdos politikų.

Matyt, dėl to ir sužinoję rinkimų rezultatus daugelis klaipėdiečių nepatyrė to jausmo, kuris po gero filmo įvardijamas kaip katarsis, o pasijuto lyg ta bobulė iš pasakos apie auksinę žuvelę – kaip prie suskilusios geldos…

11 Comments

  1. Klaipėdietis

    Geriau parašykit kas nors apie 20 -25 m. liberalų citadėles įmones. Reikšminga miestui įmonės ‘Kl. vanduo” jau antras mėnuo be nuolatinio direktoriaus. Sklido gandas ,kad jei Grubliauskas nepateks į merus tai jis eis į „Kl. vanduo” direktorius? O gal žymusis visuomenės veikėjas Šulcas? O gal; KU rektorius prof. Razbadauskas – dešinioji V.G. ranka? Jis juk pasirodo, yra ir „Kl.v.” stebėtojų tarybos narys!!! Dabar taryboje reikia turėti V.G. daugumą,privilioti į bendrą koaliciją kokį konservatorių ar centristą žadant jiems kėdutę kokioje įmonėje ar savivaldybėje…

    Reply
  2. Laima

    Gal pradekit Klaipedoje tvarkyti mokamas aiksteles automobiliams.Prie ligoniniu mokamos,prie maisto parduotuviu mokamos!Tai apmokestinkit ir prie namu,kuriuose gyvename.Pasijunkit savo smegenis!Gerai,kad,Jus,valdininkai,turite sau prisidare leidimu ir jums nereikia moketi,tai gal apie paprastus zmones pagalvokit,o ne ,,kepkit,,mieste automatus.Daugiau nieko ir nebesugebate tik mokescius rinkti!

    Reply
  3. Kaunietis

    Jums nekilo mintis, kad už Gentvilus Klaipėdiečiai nebalsuos? Turim Landsbergių pavardę. Tai labai stabdo konservatorių augimą.

    Reply
    • Anonimas

      Pavardė trukdo? Nu mąstymas kai močiutės beretinės

  4. Anonimas

    Viskas taip ir buvo tame susirinkime. O dar prie viso skyrius buvo spaudžiamas palaikyti V. Grubliauską iki susirinkimo, spaudžiamas visų tų, kurie dabar išėjo, spaudžiamas net taip, kad jeigu bus kitas pasirinikimas, tai visi kvailiai ir neišmanėliai. Tačiau tas autoritarinis valdymas jau buvo skersai gerklės visiems, posėdžiuose kalbėdavo tik Grubliauskas, Simonavičiūtė, Žvikienė ir kiti, kitos nuomonės nebuvo toleruojamos, taip kaip ir buvo netoleruojama skyriaus pasirinkimas Simonas Gentvilas. 48 palaikė Simoną, 42 Vytautą Grubliauską, na tikrai beveik per pus, ir netoleruoti skyriaus pasirinkimo, tolygu kaip komunistų partijoje pakilnoti rankas.

    Reply
  5. Palmira,

    gal neberašykit tų savo įžvalgų, nes jos juokingai kvailos. Kongas ėjo žirgu, tapo meru ir Jūs tai vadinat suskilusia gelda? Nulis logikos. Čia jau nebe pasamprotavimai, o grafomanija, noras pasirodyti, ego patenkinimas. Tokiu būdu pati prie suskilusios geldos atsidūrėte.

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      tai tik jūsų nuomonė, už kurią dėkoju 🙂

  6. Poniai Palmyrai

    Miela ponia, o gal priesingai, gal Simonas neturejo gert alaus su 5 partieciais ir neitikinet ji rinkt kandidatu? Nes rinkejai aiskiai parode,kad ne Simono norejo, o Grubliausko mero poste. Nes ir partijos pirmininkas Eugenijus palaike Vytauta.Tai nepavarges Simonas suskalde partija, o ne kaip jus teigiate.Velikiene palaike antram ture Grubliauska, Budinas rinkimu nakti sedejo Arvyda apsikabines, Zulonas vis agitavo uz Vaitku.Tai gi.Jusu izvalgos keistos.Gal pati pavargote nuo rasymo,kaip tie usuoti bebrai.

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Noriu tik patikslinti, kad aš nieko NETEIGIU- tai yra tik PASAMPROTAVIMAI nuomonių rubrikoje apie politinę ir partinę etiką, jei ką…:)

    • Zita

      Velykiene palaike Grubliauska? Mielas „situacijos zinove”, issiblaivykite. Ir 5 partieciai nera lygu 48.

    • klaipėdietė

      Tikrai,kad rinkėjai labai norėjo matyti meru p.V.Grubliauską su senąja gvardija,todėl iš daugiau nei 130 tūkstančių rinkėjų į rinkimus atėjo vos daugiau nei trečdalis ir p.merą išrinko daugiau nei 25 tūkst.Pasitikėjimas ,, milžiniškas „! Geriau,kad taryboje būtų stipri opozicija ,bet leistų rinkėjams dar kartą įsitikinti konservatorių ir (ne) liberalų gebėjimais.Gal po ketverių metų įrodys,jog buvo neteisūs tie ,kurie rinkosi gerb.A.Vaitkaus komandą (daugiau nei 20 tūkst. rinkėjų.)

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

S. Gentvilas: pastatų atnaujinimas skydais leistų gerokai pagreitinti renovaciją

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas mano, kad pastatų naujinimas mediniais skydais leistų pasiekti tikslą kasmet renovuoti tūkstantį daugiabučių. Anot jo, bandomiesiems ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Celofanas irgi dalyvavo Muzikinio teatro atidaryme*

Aišku, kad Spyglio nebuvo tarp tų ponų, kurie šeštadienio vakarą su pakvietimais dalyvavo po 150 eurų personai įvertintame rekonstruoto Klaipėdos ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

ELTA

Nacionalinio miškasodžio metu šalyje pasodinta daugiau nei 100 girių

Šeštadienį Lietuvoje vyko Nacionalinis miškasodis „Kad giria žaliuotų“, kurio metu visoje šalyje pasodinta daugiau kaip 100 girių. „Lietingas lietuviškas oras ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This