Klaipėdiečių krevetės jau užaugo

Verslas

Eksperimentas, kurio metu siekta perimti žinias apie pramoninį krevečių auginimą ir specialiai šiam tikslui buvo sukurta bazė Klaipėdos universiteto (KU) verslo inkubatoriuje, sėkmingai artėja prie finišo tiesiosios. Rezultatus ir patirtį akvakultūros sektoriaus bei akademinės bendruomenės atstovai apibendrins balandžio 26 d. susitikę Klaipėdos mokslo ir technologijų parke (KMTP).

Dauguma krevečių jau užaugo iki rinkai reikiamo dydžio. KMTP nuotr.

Į Klaipėdą iš Mančesterio 10 tūkst. blyškiųjų baltakojų krevečių (Litopenaeus vannamei) lervų buvo atskraidintos praėjusių metų lapkritį. Dauguma krevečių jau užaugo iki rinkai reikiamo dydžio (apie 30 g).

Galimybę uostamiestyje įkurti unikalią bazę atvėrė projektas „InnoAquaTech”, kuriame KMTP dalyvauja drauge su partneriais iš užsienio. Infrastruktūra kainavo apie 100 tūkst. eurų, dalis reikiamų lėšų gauta iš ES fondų.

Krevetes pradėjusius auginti klaipėdiečius nuolat konsultuoja Vokietijos ekspertai, bendradarbiaujama su Lenkijos, Vokietijos mokslininkais, vietos akvakultūros ir biotechnologijų verslu.

Kadangi krevečių auginimui reikalingi dideli energijos kiekiai vandeniui šildyti, mąstoma apie galimybes pasitelkti geoterminius resursus, kuriais turtingas Vakarų Lietuvos regionas.

Specialistai skaičiuoja, kad natūralūs žuvų ir jūros gėrybių ištekliai sparčiai senka. Teigiama, kad vidutinis pasaulio žuvies suvartojimas 2016 metais pasiekė rekordinius 20 kg vienam asmeniui per metus. Tad manoma, kad komercinė žvejyba ilgainiui nebegalės patenkinti šių augančių žmonijos poreikių.

Planuojama, kad 2030 m. visa akvakultūroje užauginta produkcija sudarys kone 60 proc. pasaulinės žuvininkystės produkcijos.

1 Comment

  1. Lina

    Na kaip šaunu. Ir Klaipėdos universitetas turės kuo pasigirti. Sėkmės projektuose. Nepritrūkite entuziazmo. Ir finansų.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas

Ragavo inovatyvios akvakultūros „derlių“

Jau tampa tradicija, kad Klaipėdoje inovatyvios akvakultūros „derlius“ nuimamas drauge su Klaipėdos universiteto mokslininkais po burėmis – restorano „Meridianas“ virtuvės ...
2023-09-08
Skaityti daugiau

Miestas

Krevetes augins panaudodami geoterminį vandenį

Vakarų Lietuvoje glūdinčius geoterminio vandens išteklius tikimasi sėkmingai panaudoti ir akvakultūroje. Tai įrodyti mokslininkai sieks eksperimentais, kurie šį rudenį startuos ...
2023-09-04
Skaityti daugiau

Verslas

Pristatė krevečių bokštą

Klaipėdoje vykusio inovatyviai akvakultūrai dedikuoto forumo metu savo patirtimi dalinosi šamų, upėtakių, arktinių palijų akvakultūros ūkių atstovai, skirta dėmesio ir ...
2022-10-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This