Socialinis būstas: įkurtuvės jau čia pat?

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Nors atsakingi Klaipėdos miesto valdininkai buvo žadėję, kad naujajame socialiniame būste pietinėje miesto dalyje Irklų g. naujakuriai vėliausiai įsikurs dar prieš 2018-ųjų Kalėdas, atėjus ir 2019-ųjų Velykoms, ir praėjus Jūros šventės šurmuliui namas iki šiol neapgyvendintas.

Prieš atvykstant miesto valdžios atstovams apžiūrėti naujojo socialinio būsto, aplink namą buvo skubama tvarkytis. Palmiros Mart nuotr.

Paskutiniąją liepos dieną, trečiadienį, Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas kartu su gausiu būriu savivaldybės administracijos atsakingų darbuotojų jau paskutinį kartą prieš įkurtuves apžiūrėjo apgyvendinti parengtą daugiabutį – esą beliko rytoj rangovui pastatą priduoti administratoriui – viešajai įstaigai „Klaipėdos butai”.

Savivaldybės Socialinio būsto skyriaus vedėjos Danguolės Netikšienės teigimu, jau kitą savaitę teisę turintieji čia apsigyventi galės pradėti kraustytis. Meras irgi įkurtuves prognozavo „po 7-10 dienų”.

Valdininkams su būriu žurnalistų apžiūrėjus keletą naujojo statinio butų, meras daugiabutį įvertino lakoniškai: „Čia norisi gyventi”.

„Visiškai nepriklausomai nuo to, kad namas orientuotas į socialinį būstą, tačiau tikriausiai tokius žodžius –  čia norisi gyventi – galėtų pasakyti kiekvienas, kuris ieško būsto”, – teigė jis.

Tiek mero, tiek „Atviros Klaipėdos” pakalbintos D. Netikšienės teigimu, įkurtuvės užtruko ne dėl savivaldybės kaltės. 2017 metais keitėsi teisės aktai, susiję su žemės sklypo registracija, ko nebuvo reikalaujama, pradėjus namą statyti 2016 metais. Tad dėl šių biurokratinių procedūrų, kai teko papildomai kreiptis į Nacionalinę žemės tarnybą, esą ir užtruko namo pridavimas.

Naujajame būste apsigyvens 79 žmonės. Visas pirmas aukštas skirtas judėjimo negalią turintiems žmonėms, kurie turi pirmumo teisę į socialinį būstą. Pasak D. Netikšienės, šio tipo neįgaliesiems kitų galimybių, kaip tik juos apgyvendinti naujos statybos name, nėra. Todėl visi 9 pirmojo aukšto butai pritaikyti judėjimo negalių turinčiųjų poreikiams: čia nėra slenksčių, pritaikytas įvažiavimas į laiptinę ir į rūsį, net įrengti specialūs dušai.

Iš viso Irklų g. pirmuoju numeriu pažymėtame name yra 36 butai, iš jų 16-ka – vieno kambario, 8-ni – 2-jų kambarių ir
12-ka – 3-jų kambarių. Naujakuriai turės pasirūpinti tik baldais – virtuvėse jau stovi viryklės, visiškai įrengtos vonios ir tualeto patalpos.

Už gyvenimą socialiniame būste žmonės turi mokėti nuomos mokestį savivaldybei, kurio dydis priklauso nuo gyventojų pajamų. Dalis pačių vargingiausiųjų, kurių pajamos nesiekia valstybės nustatyto minimumo, yra atleidžiami nuo nuomos mokesčio, tačiau tokių nėra daug.

Vidutiniškai nuomos mokestis, pvz., už dviejų kambarių butą siekia 80 eurų, be to, nuomininkai turi susimokėti ir visus komunalinius mokesčius.

„Nemokamo būsto nėra”, – sakė D. Netikšienė, pridūrusi, jog jei po kurio laiko gyventojų pajamos išauga ir viršija Vyriausybės nustatytą ribą 25 proc., jie arba turi išsikraustyti iš nuomojamo buto, arba turi teisę prašyti miesto Tarybos leisti jiems ir toliau čia gyventi, tačiau tokiu atveju nuomos kaina jiems išauga 2-3 kartus.

D. Netikšienės teigimu, Klaipėdoje nefiksuota atvejų, kad socialinis būstas būtų pernuomojamas. Nedaug pasitaiko ir savivaldybės turto niokojimo ar neatsakingo naudojimo atvejų. Daugelis savivaldybės būsto nuomininkų yra tvarkingi, dirbantys, neįgalieji arba vieniši žmonės.

Daugiabučio statyba ir įrengimas Irklų g. kainavo per 2 mln. eurų, tačiau net 85 proc. sumos padengė Europos Sąjungos regioninės plėtros fondo lėšos.

Šiuo metu eilėje išsinuomoti socialinį būstą Klaipėdoje laukia 602 asmenys ir šeimos, 43 asmenys tikisi būstą išsinuomoti išimties tvarka.

Iš viso Klaipėdos miesto savivaldybė turi 552 socialinius būstus, tačiau paklausa jiems esą yra kur kas didesnė.

Šiuo metu dar vieną daugiabutį, skirtą socialiai remtiniems žmonėms, planuojama statyti Rambyno g., jame bus įrengta 40 butų.

  [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”95768,95769,95793,95771,95772,95773,95774,95775,95776,95777,95778,95783,95780″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

3 Comments

  1. Ingrida

    Sveiki. O kodel prie Rambyno 16, priešais statomas daugiabutis yra ryškiai per arti?? Kiek aukštų namas čia bus??

    Reply
  2. viltis

    Kad tik tie, kurie čia atsikels būtų nors kiek dėkingi, nenudrengtų, nepernuomotų šių būstų.

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Matyt, neatidžiai skaitėte: Klaipėdoje nėra pernuomojančių, nes gauna tik tie, kurie jokio kito gyvenamojo ploto neturi.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This