Nuo Lukašenkos režimo pabėgusi baltarusė klaipėdiečius džiugina valgomomis gėlėmis

Svarbu, Veidai

Hanna Motorina
2023-12-24

Komentarų: 0

45 metų metų baltarusė Natalija Gladkich pagal specialybę yra chemikė bakteorologė, 15 metų išdirbusi pieno kombinato laboratorijoje. Tačiau savo vidumi moteris visada jautėsi esanti konditerė.

Kai 2013 metais ji išėjo vaiko auginimo atostogų, viskas pasikeitė – laisvu laiku Natalija ėmėsi kepinių. Galiausiai sulaukusi šeimos pritarimo gaminti tortus pardavimui, po atostogų į ankstesnę darbovietę nebegrįžo.

Iki 2020 metų gimtojoje šalyje Natalija dirbo namuose konditere, vėliau ji su vyru dėl politinių priežasčių išvyko į Lietuvą. Naujoje vietoje ją pagavo įkvėpimas ir ji ėmė gaminti zefyrines puokštes, kurias sunku atskirti nuo natūralių gėlių. Naujais gaminiais iškart susidomėjo šimtai klaipėdiečių.

„Kartą nusprendžiau papuošti vyresnio sūnaus gimtadienio tortą ir visi svečiai buvo maloniai nustebinti. Tada artimieji paskatino mane pradėti gaminti tortus pagal užsakymus. Pradžioje saldumynus gaminau giminėms ir draugams. Vėliau įkūriau individualią įmonę, savo gaminiais ėmiau dalintis socialiniuose tinkluose. Pasipylė užsakymai, atsirado nuolatinių klientų. Sulaukiau daugybės teigiamų atsiliepimų ir padėkų”, – veiklos pradžią prisiminė Natalija.

Ji visko mokėsi savarankiškai, naudodamasi nemokama informacija internete. Pati save ji išdidžiai vadina savamoksle.

„Visko išmokau pati. Internete yra pakankamai informacijos, nėra būtinybės lankyti mokamų kursų. Svarbiausia yra noras”, – įsitikinusi moteris.

Eiti dirbti konditere į kokią nors įmonę ji noro neturi, nes siekia tobulėti.

„Dirbau ir dirbu tik namuose. Dirbti samdomo darbo kokioje nors konditerijos įmonėje nenoriu pirmiausia dėl to, kad ten man nebus leista fantazuoti, o reikės gaminti tai, kas yra numatyta”, – sako konditerė.

Po 2020 metų prezidento rinkimų Baltarusijoje Natalija ir jos vyras negalėjo susitaikyti su tuo, kad rinkimus laimėjo Aleksandras Lukašenka. Jie nusprendė išvykti į Lietuvą.

„Mes buvome nusistatę prieš jo režimą, tad mums kilo realus pavojus, nes šalyje įstatymų nesilaikoma. Tokių žmonių, kaip mes, laukia represijos, kurios tęsiasi iki šiol. Supratome, kas mūsų laukia, laiko apmąstymams nebuvo. Susikrovėme į lagaminus pačius reikalingiausius daiktus, atsisveikinome su tėvais ir naktį išvykome į nežinomybę, palikę ankstesnį gyvenimą. Pasirinkome Lietuvą, nes į šią šalį jau buvo išvykę keletas pažįstamų. Mums padėjo „Dapamoga” organizacija, už ką jai esame dėkingi. Netrukus vyrui pasiūlė darbą Klaipėdoje, tad čia ir apsistojome”, – atvykimo į Klaipėdą aplinkybėmis dalinosi baltarusė.

Naujoje šalyje Natalija nusprendė užsiimti kažkuo nauju – tortų gamyboje ji jautėsi save realizavusi.

„Kol kas esu ieškojimų kelyje, jo pradžioje. Nesakyčiau, jog tai yra paprasta. Gaminant zefyrą, yra savų sunkumų”, – kuklinsi moters.

Zefyrinė floristika – nauja maisto gamybos technologija, atėjusi į NVS vos prieš pora metų. Puokščių zefyras gaminamas ypatingu būdu – pradžioje vaisiai ir uogos kepami orkaitėje, atšaldomi, vėliau smulkinami ir pertrinami per sietelį. Iš gautos masės gaminami lapai, kurie rankomis lipdomi į puokštę. Po to gaminį reikia patalpinti į šaldytuvą taip, kad jis nekontaktuotų su oru.

„Zefyrą būtina gaminti labai greitai, nes jis greit kietėja ir laiko apmąstymams nėra. Man padeda patirtis kepant tortus, nes Baltarusijoje yra populiaru juos puošti gėlėmis. Be šio patyrimo būtų sunku. Pirmąją zefyrinę puokštę sukūriau draugės dukros gimtadieniui. Po to – puokštę sūnaus mokytojai rugsėjo 1-osios proga. Tų darbų nuotraukomis pasidalinau feisbuke ir žmonės susidomėjo”, – zefyrinių puokščių gaminimo pradžią prisiminė moteris.

Lietuvoje zefyrinė floristika yra naujovė, sutinkama labai retai.

„Zefyrinė floristika ne tik gražiai atrodo, bet ir yra…skani. Esu įsitikinusi, jog zefyrinė puokštė – puiki alternatyva gyvoms gėlėms, kurios brangiai kainuoja, bet greit nuvysta”, – sako neįprastų gaminių meistrė.

Natalija pateikė patarimų ir pradedantiesiems saldumynų gamintojams. Jos teigimu, reikia atsikratyti abejonių ir mokytis arba iš profesionalų, arba savarankiškai.

„Svarbiausia – tobulėti, vystytis, tikėti savo jėgomis ir veikti, nekreipiant dėmesio į baimes bei atmetus mintis, jog to niekam nereikia”, – padrąsinimu pradedantiesiems pokalbį baigė Natalija.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Nuomonės

Ne tik apie litvinizmą

Ar pamenate, kas laimėjo Saulės mūšį 1236 metais? Jei pamiršote, apie tai jums primins Lenkijoje registruotas baltarusių informacinis portalas Chartija ...
2024-03-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This