A. Veryga: „Klaipėdoje turi atsirasti vienas universitetinis medicinos centras”

Politika, Svarbu

Nors anksčiau bet kokios kalbos apie galimą Klaipėdos ligoninių jungimąsi bemat sulaukdavo gana priešiškos tiek gydymo įstaigų, tiek savivaldybės vadovų reakcijos, dabar viskas lyg burtų lazdele pamojus pasisuko priešinga linkme.

Penktadienį uostamiestyje viešėjusio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos išsakytai vizijai apie būtinybę Klaipėdoje sukurti vieną bendrą didelį universitetinį medicinos centrą neprieštaravo nei miesto meras, nei susitikime dalyvavę uostamiesčio ligoninių bei Klaipėdos universiteto (KU) vadovai.

A. Veryga žurnalistams sakė, kad jo vizito tikslas yra „pasikalbėti apie tai, kaip Klaipėda, kaip miesto politikai, kaip universiteto žmonės mato Klaipėdos sveikatos sistemą.” Palmiros Mart nuotr.

Pats gi ministras irgi buvo nusiteikęs itin geranoriškai, o anksčiau iš jo lūpų ne kartą sklidusią kritiką Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) atžvilgiu pakeitė abstraktūs pasamprotavimai apie po koronaviruso pandemijos esą „pasimačiusius sisteminius dalykus ir tam tikras silpnybes, kurias galima būtų tvarkyti”.

Prieš universitete vykusį susitikimą A. Veryga žurnalistams sakė, kad jo vizito tikslas yra „pasikalbėti apie tai, kaip Klaipėda, kaip miesto politikai, kaip universiteto žmonės mato Klaipėdos sveikatos sistemą.”

„Klaipėdoje turėtų būti viena didelė normali įstaiga, kurios steigėjais galėtų būti tiek ministerija, tiek savivaldybė, tiek universitetas, gal net ne vienas. Ir tokia įstaiga galėtų tapti organizuojančiu centru, prie kurio galėtų šlietis aplinkui esantys rajonai. Bet tai yra labai rimtas darbas, reikia daug planavimo, reikia sutarimo, nes ministerija viena pati to padaryti negali, turi norėti vadovai, turi norėti savivaldybė”,  – žurnalistams sakė A. Veryga.

Jo teigimu, Klaipėda galėtų tapti trečiu šalyje universitetiniu medicinos centru, „bet tam reikia namų darbus padaryti, kurių iki šiol nepadaryta”.

Tas pačias mintis ministras dėstė ir susitikime, priminęs, jog tokio centro steigimui esą šiuo metu yra palanki situacija – pasibaigus vienam ES lėšų skyrimo etapui, prasideda naujas.

„Dabar yra unikalus laikas planuotis tokį darinį, kuris apimtų ne tik miestą, bet ir visą regioną”, –  teigė ministras, pridūręs, jog pirmiausia tam būtinas sutarimas vietoje, o tada „ministerija pritars”.

Jis taip pat prisipažino per karantiną sulaukęs nemažai kritikos dėl rekomendacijų medikams dirbti vienoje darbovietėje.

Klaipėdoje A. Veryga irgi pakartojo, jog „dirbti per 3-4 vietas nėra stabilu, taip neturi būti, sistema turi būti tvari”. Esą pandemija parodė, jog mažesni regionai „yra labai nestabilūs”, tad geriausių medicinos specialistų su moderniausia įranga koncentracija vienoje vietoje padėtų spręsti ir šią problemą, gyventojams suteikiant aukščiausias medicinos paslaugas.

Miesto meras Vytautas Grubliauskas, iš esmės pritaręs ministrui, akcentavo teisinės bazės tokio regioninio medicinos centro atsiradimui būtinybę bei išreiškė viltį, jog tą galėtų suskubti padaryti dar šios kadencijos Seimas, o ministerija „galėtų formuoti užduotį”.

Jis tik nesutiko su ministro mintimi esą prie tokio centro kūrimo galėtų prisidėti ir Vilniaus ar Kauno universitetai, teigęs, jog Klaipėdos universitetas yra pajėgus tai padaryti ir pats vienas.

Merui antrinęs KU rektorius Artūras Razbadauskas teigė, jog dėl galimo gydymo įstaigų jungimosi jau pradėtos diskusijos vietoje, o miesto tarybos narys Arvydas Vaitkus supažindino ministrą su mero sudarytos darbo grupės, tyrusios situaciją KUL, išvadomis. Jose, be kita ko, irgi užsimenama apie bendrą medicinos centro sukūrimą, bet tam pradžioje rekomenduojama parengti galimybių studiją.

Visgi nei konkrečių datų, nei galimo medicinos centro steigėjo įvardinta nebuvo, o susitikime dalyvavusio klaipėdiečio Seimo nario Algimanto Kirkučio pasisakymas akivaizdžiai parodė, jog rinkiminė kampanija jau yra įgavusi pagreitį.

20 Comments

  1. Juozas

    Teko girdėti Grubliausko mintis, dėl Klaipėdoje universitetinio lygio klinikų kūrimą. Grubliauskas sutinka, nors ilgus metus tam labai priešinosi, nes reikia išsaugoti postą V. Janušoniui. Bet, tiek Europos senbūvėse valstybėse, tiek Latvijoje, Estijoje, tiek jau ir Lietuvos miestuose kaip Kaune, Vilniuje, Šiauliuose, Panevežyje medicina žengia nauju keliu, vakarietišku, tik Klaipėdoje vis dar buvo einama senu, sovietiniu kelių. Šio proceso jau nesustabdysi, Grubliauskas mato, kad jis taip pat nebesustabdys.
    Labai manę šokiravo Grubliausko pasisakymas: Kaip motinai visi jos vaikai yra lygūs, taip ir SAM visos ligoninės jai privalo būti lygios, jos tūri būti finansuojamos iš SAM fondų, nepriklausomai kokio jos pavaldumo. Logika „geležinė”. Mato, kad Klaipėdos savivaldybės pavaldumo ligonines visai nustekeno, o KUL baigia grūti, jauni gydytojai išsilaksto, lieka tik senoji gvardija, kritikuoja SAM, kad nefinansuoja. Gydymo istaigos steigėjas- tai jos šeimininkas, kuris valdo šią gydymo istaigą, kontroliuoja tiek medicinos tiek finansine prasme, skiria jos vadovą, taip pat privalo ir pilnai finansuoti. SAM tik apmoka už suteiktas paslaugas. Šios gydymo istaigos juridiniam valdymui neturi galios. Taigi Grubliauskas, neprisileisdamas SAM kaip dalininko, kad dalyvautu tokios ligoninės valdyme, bet pinigų reikalauja. Kur bus padėtos šios lėšos, kur jos nueis, tai žinos tik Grubliauskas bei kiti suinteresuoti asmenys. Logika Grubliausko tikrai „geležinė”.
    Reikia pagaliau baigti su sovietinėm apraiškom, Gerovės valstybėje jos netoleruotinos.

    Reply
  2. Jonas

    Gerbiamieji, kodėl tiek kalbų, tiek nepagristų teorijų kurios neatitinka tiesos. Pažiūrėkite kaip atrodo Vilniaus Santaros, Kauno klinikos. Šiose klinikose teikiamos aukščiausio lygio medicinos paslaugos, dirba aukščiausios kvalifikacijos gydytojai, geriausia medicinos diagnostinė, gydomoji aparatūra. Būtinoji pagalba Klaipėdoje bus teikiama naujame būtinosios pagalbos centre, kuris bus tarp KUl ir KJL. Šis centras bus irengtas pagal dabartinius šios medicinos pagalbos reikalavimus, vietoje diagnostinė, gydomoji iranga, palatos ligoniams, reanimacija. Šiuose centruose dirba Lietuvoje naujos specialybės ” Būtinosios pagalbos gydytojai” ( Europoje tai jau sena specialybė). Šiuose centruose yra telemedicina, kad būtu galima pasikonsultuoti su kitais centrais, arba teikti konsultaciją mažųjų centrų (rajonų, regionų) ligoninių gydytojams. Vietų skaičius paskaičiuojamas pagal poreikį. Nebereikės nei patiems pacientams, nei GMP darbuotojams klaidžioti po Klaipėdos ligonines kuri gali priimti ligonį. Toks centras priima visus skubios pagalbos ligonius. Klaipėdos klinikos bus tokio lygmens, kaip Kauno, Vilniaus, tai laimės ligoniai, bei gydytojai ir kitas medicinos personalas, nes finansavimas bus ir iš SAM. Klaipėdos savivaldybė aukšto lygio ligoninių išlaikyti negali nes neturi ir neturės tokių daugiamilijoninių finansų.

    Reply
  3. algis

    Šiai valdžiai visiškai nerūpi kaip ligoniai aptarnaujami, kaip jie gydomi, kaip jiems suteeikiamos paslaugos. Visiems atrodo(šiai valdžiai, o ypač Verygai) kad apjungus į vieną konglomeratą, sumažėtų kaštai …. Visiška netiesa. Tai gali sakyti tik tie kas nedarė to ir nebandė. Po tokių apjungimų atsiranda dar didesnė masė biurokratinio aparato ir atsiranda tik centralizuotas valdymas su nutolusiais sugedusio telefono ryšiais. Atsiranda, galima sakyti „Žiguli” gamykla, kur atsiranda konvejerinė gamyba… ir visiems viskas DZIN…Tuo labiau, kad prie šios valdžios postuose atsistoja tik savo klano žmonės, kurie daugeliu atveju karjeros siekiantys asmenys, o ne savo profesijos asai. Kažkaip Verygai patinka viską griauti, o seimas ir prezidentas viską toleruoja. Sugrius viskas kas buvo jau geriau, sugrius tai kas buvo sukurta ir … sugrįšim į putiniško valdymo (skaldyk ir valdyk) valstybę. Tuomet reikalingi lukošenkos, putinai, ir kiti panašaus vadymo karaliukai…

    Reply
  4. Antanas

    Matau iš komentarų, kad žmonės nelabai orentuojasi gydymo istaigų pavaldume, steigėjų atsakomybe tiek finansinėje tiek teisinėje grandyje. Dar prieš 15m Klaipėdoje lankėsi sveikatos sistemos ekspertai iš Švedijos. Jų vienareikšmė nuomonė ir buvo, kad Klaipėdos krašte reikalnga 1-a aukšto medicinos lygio universiteto ligoninė, apjungiant esamas į vieną kompleksą. Kad gydymo darbas būtu koordinuojamas iš vieno centro, nes šiuo metu, yra 3 suaugusiųjų ligoninės kurios dirba kiekviena atskirai, pagal savo sukurtas taisykles. Todėl ligoniai vežiojami iš vienos ligoninės į kitą, kol pagaliau kuri priima ekstrinį ligonį. Būtinoje pagalba yra terminas „Auksinė valanda”, nes per 1-ąją valandą nuo traumos iki kvalifikuotos pagalbos suteikimo būna geriausi rezultatai. Vėliau, kas valanda- rezultatai blogėja. Todėl Europoje, Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Panevežyje jau yra būtinosios pagalbos centrai, kur vežami visi ligoniai, kuriems reikalinga būtinoji pagalba, klaidžioti ligoniams tarp ligoninių nereikia, kaip yra šiuo metu Klaipėdoje. Labai gerai tai išryškino ši Korona viruso pandemija. Klaipėdos savivaldybė nepajėgi pakankamai finansuoti savo pavaldumo ligoninių-Vaikų ir KUL. Todėl labai gerai matosi koks skirtumas SAM pavaldumo -Respublikinės ir Jūrininkų ir KUL. Kai šio komplekso dalininku bus ir SAM, finansavimas bus ir iš SAM fondų. Taip pat pagerės šio komplekso kontrolė, vadovų rotacija, jų skyrimas. Kad toks kompleksas pateisintu Universiteto klinikų statusą, universitetas privalo teikti gydytojų studijas visų pakopų- bazinės studijos, rezidentūra. Tokios klinikos yra gydytojų rezidentūros bazė, kur vyksta ne tik rezidentų mokymas, bet ir mokslinis darbas. Tokiu atveju, žymiai pakyla ir teikiamų gydymo paslaugų kokyė. Todėl Klaipėdos miesto bei regiono ligoniai gaus ukštesnio lygio paslaugas, kurių nebereikės tarnsportuoti į Kauno ar Vilniaus klinikas. Tai laimės tik ligoniai.

    Reply
    • Antanui

      Puikus paaiškinimas .Ačiū . Galvoju panašiai .

    • Laima

      Taip supet ..

    • Anonimas

      Pritariu Antanui, labai teisingas komentaras.

    • Sandra

      O jeigu netilpsite i auksine valanda vaziuosite gydytis i Kretingos ar Šilutės ligoninę, nes vietos ten nebebus, bus laikomos auksinės valandos pacientams.

  5. Neįtikėtina žinia. Liūdna darosi

    Pačią pažangiausią ligoninę siūlo sunaikinti? Kažkoks absurdas. Ką Veryga gero padarė? Ką atnaujino , sukūrė? Absurdo teatras, kaip su ministerijos kėlimu į Kauną (Ženės ūkio).

    Reply
    • X

      O ka Veryga turi bendro su ZUM? Jums su galva viskas gerai?

  6. Naujasis mesijas

    O tai Vaitkus jau nebe giliavandenio uosto ir jo prielipos Pauosčio geležinkelio mazgo plėtros, o medicinos klasterio ekspertas ir propaguotojas? Tiesa pasakius tikėjausi jo pozicijà su Susiekimo ministru vykusiame susitikime išgirsti. Toks jausmas, kad susimaišė žmogus…

    Reply
    • Pasidomėk

      prieš komentuodamas ir tikėdamasis 🙂 Nesupratai kodėl Vaitkus komentuoja ? Tada tylėk ir švieskis .

  7. Liucijus

    Svarbiausia, kad tai būtų LSMU pavaldume…

    Reply
  8. Regina

    Uostamiesčio ligoninių vadovai… ne visi dalyvavo… matyt ne toks ir svarbus klausimas kai kuriems

    Reply
  9. GintarasR

    Tikrinkite valstybinės programos Ateities ekonomikos DNR finansinę dalį ir matysite kiek finansų yra skiriama Klaipėdos gydymo įstaigoms. Ir kiek kitiems miestams. Ten matysite daug atsakymų į natūraliai kylančius klausimus.

    Reply
  10. Anonimas

    Niekam nerūpi dirbantys medikai ir kiti medicinos darbuotojai… nuspręsta už uždarų durų

    Reply
  11. Anonimas

    Unikalus momentas… atostogos. Ačiū, kad neginate mūsų interesų

    Reply
  12. Regina

    Nieko nesukūrėte, o griaunate viską… ar sunaikinti ligoninines: RKL ir Vaikų ligoninę išspręs problemas? Matote tik savo interesus. Ponas Veryga nesusitinka su medikais, nekalba, ignoruoja. Trumparegiškumas

    Reply
  13. .....

    Pritarčiau ir aš 🙂

    Reply
  14. Simona

    Naujos detalės kurios gali pastūmėti procesą į priekį. KU turi tapti Klaipėdos ligoninių univetsitetiniu centru. Kol kas įstatymas KU yra nepalankus. Antra – steigėjais taprų Vyriausybė ir Klaipėdos savivaldybė. Tai nauja. Tokiom salygom miestas tikrai pritartų.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This