Požeminių konteinerių statybas sutrikdė tarša

Miestas, Svarbu

Planus Klaipėdos senamiestyje ir miesto centre įrengti naujos kartos požeminius konteinerius pristabdo ir netikėtos kliūtys.

Pirmoji tokia aikštelė su naujos kartos požeminiais konteineriais dar pavasarį buvo įrengta centrinėje Klaipėdos dalyje, Naujojo Sodo gatvės daugiabučių kieme. Projekte numatyta, jog senamiestyje ir miesto centre turi atsirasti 12 tokių aikštelių. Tačiau kol kas įrengtos tik trys – jau minėta Naujojo Sodo gatvėje, prie Kultūros fabriko ir prie Daržų ir Sukilėlių gatvių sankryžos.

Nors požeminiai atliekų konteineriai kai kur jau pastatyti, jais naudotis vis dar negalima. Virginijos Spurytės nuotr.

Ketvirtoji aikštelė turėjo atsirasti Kruizinių laivų terminale, tačiau darbams sukliudė netikėtos kliūtys.

„Kasdami vietą aikštelei rangovai pastebėjo, jog gruntas yra užterštas. Todėl reikia ieškoti būdų, kaip jį išvežti, o tai yra nenumatyti darbai, kuriems reikia papildomų pinigų“, – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis.

Skaičiuojama, jog reikia išvežti 135 kubinius metrus užteršto grunto, o tokie darbai gali kainuoti 20 tūkst. eurų.

„Mes, savivaldybė, tokiems darbams turėtume skelbti viešąjį pirkimą, o tai ilgai užtruktų. Todėl sutarta, kad už šiuos darbus sumokės KRATC“, – tvirtino A. Dobranskis.

Anot jo, darbus skubiai reikia atlikti ir todėl, kad dabar vyrauja sausi orai, todėl gruntiniai vandenys nėra pakilę ir netrukdys darbams.

Kai tik užterštas gruntas bus išvežtas, požeminių konteinerių aikštelė bus įrengta ir Kruizinių laivų terminale.

Paklaustas, kada senamiestyje bus įrengtos likusios aštuonios aikštelės, A. Dobranskis teigė, jog darbai turėtų prasidėti netrukus, bet įrengti aikštelės kol kas negauta leidimų, mat reikia atlikti archeologinius tyrimus, kurie jau baiginėjami ar baigti.

Naujos kartos požeminių konteinerių aikštelės gyventojams turėtų būti gerokai patogesnės tinkamai atsikratyti atliekų. Iki šiol daugelyje Klaipėdos kiemų ir viešose erdvėse antžeminiai komunalinių atliekų konteineriai stovi vienoje vietoje, o rūšiavimui skirti varpeliai – kitoje.

Įrengus aikšteles, kuriose bus 4-5 skirtingi požeminiais rezervuarai, visi konteineriai bus vienoje vietoje, todėl tikimasi, jog pagerės rūšiavimas. Esą žmonės tuo pačiu ėjimu tvarkingai išmes ir išrūšiuotas, ir buitines atliekas.

Be to, požeminių ir pusiau požeminių konteinerių rezervuarai yra 3-5 kartus talpesni už dabar naudojamus antžeminius konteinerius, po žeme esančiuose maišuose atliekos būna žemesnėje temperatūroje, dėl ko sulėtėja jų irimo procesai ir į aplinką nesklinda nemalonūs kvapai.

Nors kelios aikštelės jau yra įrengtos, tačiau jomis naudotis negalima. Aikštelės gyventojų patogumui tarnauti pradės, kai visos 12 bus įrengtos ir pripažintos tinkamomis naudoti.

Naujos atliekų konteinerių aikštelės atsiras ne tik centre ir senamiestyje. Kituose miesto daugiabučių namų rajonuose iki kitų metų pabaigos ruošiamasi įrengti dar 268 pusiau požeminių konteinerių aikšteles. Dalyje miesto – nuo Baltijos iki Statybininkų prospekto – pusiau požeminiai konteineriai jau naudojami, jie buvo pastatyti 2014 metais.

Pagal dabar vykdomą projektą, kuris apima požeminių, pusiau požeminių, rūšiavimo bei kompostavimo konteinerių įsigijimą, Klaipėda nusipirko 3946 naujus atliekų konteinerius už 4,95 mln. eurų. Didžiąją lėšų dalį – 4,202 mln. eurų – finansuoja ES fondai, o Klaipėdos savivaldybė projektui iš biudžeto skyrė 743,6 tūkst. eurų.

2 Comments

  1. Jonas

    Dabar atrado užteršta gruntą, o kai statė terminalą nematė, kad gruntas užterštas?

    Reply
    • ezys

      „State” terminala? Norejot pasakyti – „trinkeles klojo”.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This