Vietoj buvusių cechų – loftai, kavinės, sporto ir pramogų erdvės

Svarbu, Verslas

Seniausia Lietuvoje alaus darykla, buvęs „Švyturys”, alaus senuosiuose cechuose nebevirs, tačiau vietoj buvusių gamybinių pastatų po rekonstrukcijos čia turėtų atsirasti neatpažįstami objektai ir neįprastos erdvės.

Dabartinis vaizdas iš Bangų g. pusės. Palmiros Mart nuotr. Ir projektuotojų vizualizacija.

Tikėtina, jog po kelerių metų per neatpažįstamai pasikeitusią buvusią alaus daryklos teritoriją iš Bangų g. nauja modernia pėsčiųjų alėja bus galima patekti į Tilžės gatvę, pakeliui užsukant į sporto klubą, kavinę ar prekybos salę.

Ypač turėtų pasisekti tiems, kurie nuspręs šioje vietoje įsigyti gyvenamąjį plotą. Apsigyvenusieji naujuose loftuose turės galimybę, ko gero, net neišeidami iš namų, klausytis koncertų, mat Bangų ir Tilžės gatves sujungsiančios alėjos gale, prie išėjimo į Tilžės g., atsiras nauja vieša erdvė su čia įrengtu amfiteatru. Ji bus skirta įvairiems renginiams, tarp jų – ir koncertams, ar tiesiog maloniam žmonių bendravimui, pramogoms.

Maždaug tokią įspūdingai atrodančią viziją, kaip žadama pertvarkyti didžiąją dalį buvusios, šiuo metu apleistos gamyklos teritorijos, Klaipėdos savivaldybėje vykusiame viešame projektinių pasiūlymų pristatyme nupiešė vietos, esančios tarp Bangų, Tilžės ir Kūlių vartų gatvių, sutvarkymo projekto vadovas Vaidas Tamošiūnas.

Jo teigimu, užsakovas yra pateikęs atlikti čia esančių keturių išlikusių buvusios gamyklos pastatų kapitalinį remontą, tad patys statiniai griaunami nebus, bus išlaikyti jų esami tūriai, pakeičiant tik jų išorę, perplanuojant vidų ir, žinoma, pritaikant juos naujai paskirčiai. Nugriauti bus tik nesvarbūs statiniai – buvusi katilinė, dvi stoginės, buvęs kontrolės punktas ir prekybos kioskas.

Be 34 suprojektuotų butų/loftų, komercinės, sporto, biurų paskirties pastatų, dalį erdvės užims sandėliai ir garažai. Sklypą juosianti mūrinė tvora bus nugriauta, o sandėliavimo teritorija nuo kitų paskirčių bus atskirta vertikaliu akcentu – ažūrine metalinio tinklo tvorele, kad, pasak V. Tamošiūno, nebūtų „srautų susikirtimo”.

Projektą rengiančios kauniečių bendrovės NEBRAU architekto teigimu, minėta vieta yra „labai jautri ir labai atsakinga”, mat čia formavosi miesto vartai, čia prasideda senamiestis, šalia – buvę miesto bastioniniai įtvirtinamai (Jono kalnelis) bei saugotini objektai, kuriuose šiuo metu įsikūrę viešbučiai Bangų ir Tilžės gatvėse bei ligoninės pastatai.

Dabartinis vaizdas iš Tilžės g. pusės. Palmiros Mart nuotr. Ir projektuotojų vizualizacija.

© NEBRAU

„Aplinka kažkiek įpareigoja, į tai mes stengėmės atsižvelgti (…), stengėmės teritoriją padaryti ne uždarą, o atvirą visuomenei”, – sakė V. Tamošiūnas, nusistebėjęs, jog miesto bendrajame plane ši vieta įvardinta kaip gamybinės paskirties.

Jo nuomone, naujai atgimusi teritorija „papildys miestą ir atvers gamybos teritorijas, kurios šiuo metu yra uždarytos”, ji bus jungiamoji grandis tarp senamiesčio ir gyvenamųjų rajonų. Buvusių gamybinių teritorijų pritaikymas visuomeniniams poreikiams, pasak pranešėjo, šiuo metu yra populiarus Europoje.

Nors pagal šioje vietoje suprojektuotų pastatų skaičių turėtų būti daugiau nei 100 automobiliams skirtų parkavimo vietų, tačiau dėl savivaldybės senamiesčiui taikomų taisyklių daugiau 105 parkavimo vietų esą projektuoti nebuvo galima.

Naujai rekonstruoti ir naujai paskirčiai pritaikyti pastatai savo fasado apdaila bus priderinti prie šalia esančių rekonstruotos „Švyturys Brewery“ alaus daryklos pastatų, panaudojant tokias pat tamsiai raudonos spalvos plytas ir taip išsaugant senosios Klaipėdos architektūros stilistiką.

Visgi nei projektuotojai, nei pristatyme dalyvavęs užsakovų –  bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ atstovas negalėjo pasakyti, po kiek laiko šis kol kas tik vizualizacijose įspūdingai atrodantis projektas gali būti įgyvendintas.

Pasak V. Tamošiūno, techninio projekto rengimas ilgiau 9 mėnesių netruks, tačiau jo realizavimo laiko niekas įvardinti nesiėmė. Esą tai priklausys nuo daugelio aplinkybių, tarp kurių ne paskutinėje vietoje yra ir nesibaigianti koronaviruso pandemija. Dėl tos priežasties kol kas neskelbiama ir planuojamų investicijų į teritorijos sutvarkymą suma.

„Svarbu įvertinti ir galimus pokyčius statybų rinkoje – nuo jos vystymosi artimiausiu metu priklausys ir investicijų dydis”, – anksčiau „Atvirai Klaipėdai” buvo sakęs „Švyturys-Utenos alus“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos direktorius Dainius Smailys. Jo teigimu, projekto įgyvendinimas gali trukti apie trejus metus.

6 Comments

  1. Architektas

    Butas/loftas tai yra įvairios paskirties patalpos, kurios neatitinka gyvenamųjų patalpų reikalavimų?..

    Reply
    • nu jo

      gyvenimas virš sandelių ir šalia gamyklos ir psihcuškės….

  2. TRAUKŪNAS

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj. REGATOS vietoj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas skaito komentarus tinklaraštyje ir jau žino kur Smiltynėje stovi „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame nuvykti dar į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį… …

    Reply
    • Trakunui

      Trakunai, as tau torpeda i sikna istatysiu!

  3. Elida

    Puikus pramoninės teritorijos konversijos pavyzdys

    Reply
  4. Benderis iš Vasiukų

    O tame komplekse kosmodromo nebus? Gaila.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Be kategorijos, Sportas

Dėl lengvatų sportui savivaldybė negaus 209,7 tūkst. eurų

Klaipėdos savivaldybė ne tik tiesiogiai remia profesionalųjį sportą, bet ir teikia mokesčių lengvatas asmenims, remiantiems reprezentacines komandas. Meras siūlo savivaldybės ...
2023-12-04
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Jubiliejinė „Švyturio“ Klaipėdos ateities stipendija - violončelininkei

Šiemet jau dešimtą kartą vykęs „Švyturio“ Klaipėdos ateities stipendijos konkursas penktadienio popietę pasiekė kulminaciją – paskelbta, jog 5000 eurų atitenka ...
2023-10-13
Skaityti daugiau

Verslas

„Švyturys-Utenos alus“ jungiasi prie pagalbos Ukrainos našlaičiams

Bendrovė „Švyturys-Utenos alus“ pranešė, jog prisideda prie bendros „Stiprūs kartu“ ir „Blue/Yellow“ inciatyvos, kuria siekiama trumpoms vasaros atostogoms iš Ukrainos ...
2023-05-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This