Ką pasakojo knygos ženklai?

Kultūra

Proveniencijos – tai knygos priklausomybės ženklas, išreikštas asmenų ir institucijų įrašais, spaudais, ekslibrisais, įvairiomis marginalijomis, lipdėmis.

Būtent jie – klaipėdietiški antspaudai, kuriuose dominuoja Klaipėdos miesto herbas – padėjo atstatyti ir sugrąžinti Klaipėdoje tarpukariu (1920–1945  m.) veikusios bibliotekos rinkinį į savo namus Herkaus Manto g. 25 numeriu pažymėtą Hermano Gerlacho pastatą, kuriame dabar įsikūrusi Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka.

Vaikų sukurti ženklai

Knygų paieškos, kelionė ir 6 metus trukę tyrinėjimai aprašyti Jurgos Bardauskienės knygoje „Kultūros palikimo beieškant. Klaipėdos miesto biblioteka 1920–1945 metais“.

Remdamasi šia knyga edukatorė Edita Sėdaitytė sukūrė edukaciją „Knygos ženklai“, kuria siekiama supažindinti su knygų ženklinimu ir užtikrinti informacijos apie kilnojamąsias kultūros vertybes sklaidą. Edukacija skirta pradinių ir jaunesnių klasių moksleiviams (1–6 kl.).

Edukacijos metu moksleiviai supažindinami su juos aplinkoje supančiais ženklais: senaisiais baltų ženklais, tautiniais simboliais bei Klaipėdai būdingais ženklais. Vaikams taip pat pristatomi ženklai, kuriuos galima rasti knygose. Pateikiama informacija, kaip skirtingi savininkai – bibliotekos, mokyklos, privatūs asmenys – pažymi savo knygas. Vaikai sužino, ką reiškia tokie knygos antspaudai, kodėl jais žymimos knygos.

Antroje edukacijos dalyje moksleiviai patys gali sugalvoti ir sukurti savo ženklus. Pirmąjį ženklą kviečiami sukurti savo miestui, o kitą – reprezentuojantį patį mokinį, kad galėtų šiuo ženklu papuošti savo daiktus ar knygas. Vaikų nupiešti piešinėliai ženkliukų darymo aparatu yra paverčiami į prisegamus ženkliukus, kuriuos vaikai gali pasiimti su savimi.

Pirmieji edukaciją kartu su kūrėja išbandė Klaipėdos Vitės progimnazijos 3a klasės mokiniai. Dėl šalyje paskelbto karantino edukacija vyko nuotoliniu būdu, tačiau tai nesutrukdė mokiniams aktyviai domėtis knygos ženklais ir kitais pažįstamais simboliais, uždavinėti klausimus. Savo kurtais ženkliukais mokiniai galėjo pasidžiaugti jau kitą dieną.

Šią edukaciją pavasarį galės išbandyti ir kiti uostamiesčio ar kitų miestų mokiniai. Bibliotekos edukatoriai tikisi, kad tada jau bus galimybė su mokiniais susitikti klasėse ar bibliotekos Edukacinėje erdvėje ir patys mokiniai galės iš arti susipažinti su ženkliukų gaminimo aparatu bei pamatyti tikrus knygos ženklus ant tikrų bibliotekos turimų knygų

Vaikų atsiliepimai

„Man labai patiko sužinoti, kad yra aparatas, kuris padaro iš paprasto popieriaus metalinį ženkliuką. Kitiems patarčiau nupiešti metalinį ženkliuką.“ (Mantas)

„Man labiausiai patiko ženklai ir aparatas nematytas. Labai ačiū!!!!! Norėčiau dar panašių pamokėlių.“ (Viltė)

„Aš sužinojau, kad dažniausiai ženklai būna 17 puslapyje. Ir linkiu gero medalių spausdinimo.“ (Matas)

Projektą finansuoja Klaipėdos miesto savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Kultūros ministerijos premijos - ir klaipėdiečiams

Kultūros ministras Simonas Kairys Nacionalinėje dailės galerijoje įteikė šių metų Kultūros ministerijos premijas labiausiai įvairiose srityse nusipelniusiems kultūros ir meno ...
2022-12-15
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos ženklai sudomino ir svečius iš Vokietijos

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje antradienį atidaryta paroda „Klaipėdos ženklai“, skirta Klaipėdos miesto 770 metų jubiliejui. Ekspozicijos atidarymas pritraukė ...
2022-08-02
Skaityti daugiau

Kultūra

Bibliotekos fotoarchyvai pildosi ir per pandemiją

Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos Kraštotyros ir skaitmeninimo skyriaus vedėja Jurga Bardauskienė sako, jog fotografija yra ne tik meno ...
2021-10-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This