Gyventojai sukilo prieš naują „Maximą“: atšauktas svarbus susirinkimas (atnaujinta)

Miestas, Svarbu

Pietinėje miesto dalyje naujo prekybos centro „Maxima“ atsiradimui nepritariantys gyventojai džiaugėsi pasiekę mažą pergalę. Pirmadienį buvo atšauktas planuotas naujos parduotuvės statybų projektinių pasiūlymų viešas svarstymas.

Projektuotojų vizualizacija

Jis, kaip ir visi tokie susirinkimai per karantiną, turėjo vykti nuotoliniu būdu – „Zoom“ platformoje. Prisijungus prie susirinkimo, visus pasitiko nuoroda: „Viešinimas neįvyks – atšauktas“.

Nepaisant to, į susirinkimą prisijungė keliolika gyventojų, kurie aktyviai diskutavo, kodėl viešinimo renginys buvo atšauktas, kokių veiksmų toliau reikėtų imtis, kad sprendimai nebūtų priimti žmonėms už akių.

„Lipama žmonėms per galvas ir kišama tai, ko nereikia. Mes, pietinės miesto dalies gyventojai, esame kaip pamestinukai. Mums smardinama, mums kiša parduotuvę prie parduotuvės, naikina žaliuosius plotus“, – neoficialiu tapusiame susirinkime piktinosi bendrijos „Žara“ pirmininkė Vida Martišiūtė.

Pietinės miesto dalies gyventojai surinko ir projektuotojams bei vystytojams įteikė beveik 400 parašų, kuriais nepritaria naujo prekybos centro atsiradimui.

Į susirinkimą prisijungė ir Seimo narė Ligita Girskienė. Ji pažadėjo, kad artimiausiu metu suorganizuos gyventojų ir Klaipėdos savivaldybės vadovų bei mero susirinkimą, kuriame bus aptartos planuojamos prekybos centro statybos.

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog naujas prekybos centras „Maxima“ planuojamas 49,43 aro ploto sklype, esančiame Laukininkų g. 15.

naujoji „Maxima” planuojama beveik pusės hektaro dydžio privačiame sklype. Martyno Vainoriaus nuotr.

Planuojamas naujo prekybos centro pastato plotas bus 1338,3 kv. m, iš kurių prekybos salės plotas – 777.15 kv. m. Pastatas planuojamas vieno aukšto, 7,8 m aukščio.

Pastačius parduotuvę į sklypą numatyti du pagrindiniai įvažiavimai lengvajam transportui – iš Vingio ir Vyturio gatvių, bei trečias – parduotuvės aptarnaujančiam transportui iš Vyturio gatvės.

Automobilių stovėjimo aikštelėje numatomos 47 vietos – realiai tiek, kiek reikalauja teisės aktai.

Pastato statytoja yra Skuodo rajono prekybos ir paslaugų įmonė „Solneta“, kuriai ir priklauso Laukininkų g. 15 esantis sklypas. Įmonės vadovas Marius Markaitis anksčiau „Atvirai Klaipėdai“ teigė, jog „Solneta“ pastatą pastatys ir jį „Maximai“ nuomos.

„Mes ne pirmus metus dirbame su prekybos centrais, esame ne vieną pastatę. Tiesa, Klaipėdoje tai bus pirmas mūsų projektas“, – tvirtino M. Markaitis.

Kalbintas sausio viduryje, jis vylėsi, jog statybas pavyks pradėti gegužę, jei bus gauti visi reikiami leidimai, o baigti jas planuojama iki metų pabaigos.

Anot M. Markaičio, investicijos šiam projektui siekia apie 1,5 mln. eurų.

„Vystytojas mūsų paprašė atšaukti viešinimo procedūrą, nes galvojame dar pagalvoti apie sprendinius“, – teigė projektinius pasiūlymus parengusios bendrovės „Mak group“ projekto vadovė Rasa Paulauskaitė.

Paprašyta patikslinti, ar „pagalvoti apie sprendinius“ reiškia, jog prekybos centras nebebus statomas, R. Paulauskaitė nurodė kreiptis į vystytojus.

Tačiau ji neslėpė, kad dar prieš planuotą viešo svarstymo procedūrą sulaukta daugybės gyventojų pastabų. „Jų buvo ir dėl pastato spalvos, ir dėl aukščio. Sunku visas ir išvardyti, nes iš skirtingų žmonių pastabų sulaukėme gal 30-40“, – teigė R. Paulauskaitė.

Atnaujinta: Antradienį M. Markaitis „Atvirai Klaipėdai“ teigė, kad statybos Laukininkų g. 15 sklype planuojamos ir toliau.

„Kadangi į pateiktus projektinius pasiūlymus sureagavo labai daug žmonių, gavome daug pastabų, kol kas nutraukėme viešinimo procedūras, nes projektą norime labai atidžiai peržiūrėti, įvertinti visas smulkmenas, ieškoti kompromisų su gyventojais. Tačiau reikia suprasti, kad tai yra privatus sklypas, negalime jo užsodinti medžiais ir palikti. Nieko nedaryti negalime. Norime jame statyti ir sukurti vertę tiek gyventojams, tiek miestui“, – tvirtino M. Markaitis.

Kartu jis pabrėžė, jog nevertėtų akcentuoti tik vieno prekybos tinklo.

„Gyvenimas toks, kad vieną dieną ateina vienas nuomininkas, kitą dieną dieną gali ateiti kitas. Suprantu, kad gyventojai iš esmės priešinasi prekybos centro atsiradimui. Tačiau sklypo paskirtis yra komercinė. Tiesą sakant, neįsivaizduoju, kokia jo kita paskirtis galėtų būti. Taip, gal gyventojai ir norėtų, kad sklype būtų parkelis ar vaikų žaidimo aikštelės. Tačiau yra sveiko proto lūkesčiai. Visada galima susitarti, kaip pagerinti aplinkinių namų gyvenamąją aplinką, tačiau savo privačiame sklype kurti miesto infrastruktūros, ar nieko nedaryti tikrai negalime“, – aiškino verslininkas.

Jis prisipažino nesitikėjęs, jog dėl būsimo prekybos centro statybų kils toks ažiotažas.

„Keista, nes mes planuojame gerokai mažesnį pastatą nei leidžia detalusis planas. Pagal jį galėtume statyti 30 metrų aukščio pastatą“, – pabrėžė M. Markaitis.

35 Comments

  1. Specialistas

    Idomu kas istikruju sukilo ar gyventojai, ar salia esanciu prkybcentriu savininkai(aisku pasinaudodami zmonemis) nenoredami i savo teritorija isileist konkurento. Aisku viena kad sis plotas bus anksciau ar veliau uzstatytas,prabanga moestui turet zalia veja tokioj vietoj. Jei ne maxima, tai daugiaauksciai daugiabuciai,kurie uzstos tiems patiems ane „rekiantiems”gyventojams vaizda ir saule

    Reply
    • Gyventoja

      ,,Rekiantys,, gyventojai ir taip apstatyti centrais aplink, o cia tokiam mazam plote uzstatys centra. vyturio gatvej ir taip vos apsilenki masinom. O dar padarys ivaziavima. Jeigu platins, speju esamo saligatvio nenaudau. Ir tikrai salia esanciu taip arti gatves pastatyti prekybcentri, tai pro langus matysi islipancius is masinu pirkejus. O zalio ploto is vis neliks

  2. Laima

    Nereikia ten dar penktos maisto prekiu parduotuves…

    Reply
    • Reikia

      Labai gerai varguoliams nauja parduotuvė su pigesnėm prekėm

  3. Klp

    Akivaizdu, kad mieste neliko protingo vadovo, atsakingo,suprantančio miestiečių poreikius. Miesto valdininkai gyvena už miesto nuosavuose namuose ir jiems nusispjaut ant musu, tebegyvenanciu daugiabučiuose. Smarve, dulkės, triukšmas- tapo kasdienybe. Prekybos centrai jau lipa vienas ant kito pietinej miesto daly, o juk daug dar vietu kur ju iš vis nėra. Bet ar rūpi kam?

    Reply
    • Tiesa

      Visi tie sovietiniai daugiabučiai laikui bėgant pavirs getu dėl prastų gyvenimo sąlygų. Tokio nekilnojamo turto vertė kris ir pagrinde ten įsikurs nepasiturintys miestiečiai kaip kad dabar yra Ispanijoj ar Prancūzijoj. Pasiseks, jei iki to laiko nedagyvensit.

  4. maximas

    moliai, neaiškinkit man, ką ir kaip aš savo sklype galiu statyti. Tam yra įstatymai. Girskienė su valstiečių mažuma įstatymo nepakeis. Galit piketuoti FB. Statybos prasidės kaip suplanuota.

    Reply
    • Argi ?

      Malonu , jog suregavo į kaimynų – gyventojų siūlymus . Nemanau , kad Girskienė ruošiasi ” keisti įstatymus ” 🙂 Mano galva ji padės miesto merui ” išgirsti ” gyventojų nuomonę ir tai pagirtina . Jei statytojai išgirs gyventojų ” baimes ” ir pageidavimus , manau susitarti visada galima ir reikia , nesvarbu , kad sklypas privatus . Parduotuvė gali būti , pirkėjai pasirinks .

    • Tesingai

      Taip, mano žemė, darau ką noriu

  5. Vida

    Noriu paaiškinti komentatorei, kuri mano, kad ji buvo suklaidinta pasirašydama. Mes esame realistai ir suvokiame, kad ten, kur eina dideli verslo pinigai, valdžia dažnai yra taip pat suvaržyta netobulų įstatymų, sunku įsivaizduoti, kad neišdyks Maxima. Bet pakeisti projektinius sprendimus yra įmanoma. Mūsų šiuo atveju tikslas, kad per 27 metrus nuo Vyturio g. 25 namo nebūtų krovinių rampos ir maža Vyturio gatvelė būtų apsaugota nuo krovininio transporto, kuris prie prekybos centro gali įvažiuoti iš Vingio g. Vyturio gatvelėje ir taip yra sudėtingos eismo sąlygos. Jūs neapgauta. Dėkojame už moralinę paramą.

    Reply
  6. Vida

    Mieli komentatoriai, apie Laukininkų g. 15 sklypo problemą noriu Jums pateikti daugiau informacijos. Istorija prasidėjo nuo 2006 m., kai tuometinė Klaipėdos apskrities administracija pardavinėjo šitą sklypą, koks ten sklypas, tai sklypelis. 2011 m. buvo parengtas ir patvirtintas detalusis planas, kuriuo sklypo naudojimo vyraujantis būdas turėjo būti-visuomeninės paskirties teritorija ir pobūdis- mokslo ir mokymo, kultūros ir sporto, sveikatos apsaugos pastatų ir statinių statybos. Kitas pobūdis – prekybos, paslaugų ir pramogų objektų statybos teritorija. Prieš tokią paskirtį mes neprieštaravome, tik paprašėme, kad prie Vyturio g. 25 namo būtų sodinami kiti medžiai ir neužtamsintų gyventojams butų.
    Ilgą laiką buvo tyluma, jokio proceso nevyko. Bet 2018-2019 m. prasidėjo to sklypo perpardavinėjimas ir jį nusipirko UAB „Solneta”. Dabar teritorijos paskirtis numatyta: komercinės paskirties objektų teritorija, visuomeninės paskirties teritorijos. Iš ko biznį padarysi? Iš prekybos ir nuomos… Gyventojai? p. M.MARKAITIS įsivaizdavo, kad žino šalia gyvenančių žmonių lūkesčius ir jiems siūlo mažąją Maximą.

    Reply
  7. Loreta

    Kažkada buvo planuota pastatyti sveikatingumo centrą. Bet kam savivaldybei rūpintis žmonių sveikatą,. Tam reiktų panaudoti piniginės lėšas. O dabar gaus už leidimą statyboms ir galės vėl į išsimokėti premijas. O Ligita Girskiene šaunuolė,

    Reply
  8. Ona

    Statybininkų pr ir Minijos g sankryžoje būtų galima pastatyti prekybos centrą, nes čia daug gyventojų, o parduotuvių nėra. Be to ir vietos čia pakanka , tušti plotai šalia cerkvės.

    Reply
  9. Darata

    Reikėtų kokio pastato naudingo ir žvejybos uoste. Gal kokia ūkinių prekių parduotuvė galėtų pastatyti. Mums į senukus labai toli eiti ir nepatogu. Reikia kažko, trenktis į Šilutės pl. Ar į Dubysos g. Tik ten yra ūkinių prekių. O žvejybos uoste nieko nerasi. Tiek ta Iki tuščia joje nieko nėra, tiek ta Gruste, jis niekines parduotuvės. Jas galėtų uždaryt ir pastatyt viena didžiulį prekybos centrą. Jos tik vieta užima, o naudos jokios. Stovi tuščios, net būtiniausių prekių nėra. Žvejybos uoste tikrai rėkia prekybos centro, tokio kur visko būtų ir ūkinių prekių ir buitinių ir maisto.

    Reply
    • Žvejybos uostas

      Taigi buvo Sulupės 7 name, lanketės, pirkot? Užsdarė…. nes nėra tiek sriauto. Nuo kada ūkinių prekių centrai statomi daugiabučių gyvenamūjų namų zonoje??

  10. Ingrida

    Betgi ten yra parduotuve ant parduotuves,ant kiekvieno kampo prekybcentris.zmoniu ten tiek negyvena ,kiek yra prekybos centru .negi nera galimybes kazko kito pastatyti,o ne tas maximas. ?Koki muzieju,kino teatra,sporto aikstele. Nori kad butumem sveiki, labiau judetumem,bet tas maximas kisa ant kiekvieno namo kampo. Kad zmones susikundytu pirkti pirkti ir pirkti tai ko reikia ir ko nereikia .absurdas yra su tais prekybos centrais mieste.

    Reply
  11. Pietinės dalies gyventojas

    Pritariu prekybos centro statybai.

    Reply
    • Reginaldas

      O tau turimu penkiu per mazai? I parduotuves kaip i pramogu ir laisvalaikio vietas eini?

    • Suvalkietis

      Nepezek nesąmonių!!!

  12. Gyventoja

    Aš tai už ” Maksimą”. O parašų rinkėjos įtikino, kad ir jos ne prieš, tik dėl projekto pataisymo t.y., dėl rampos renkančios parašus. Štai taip apgaulingai gavo mano parašą. Na negražu…

    Reply
    • Anonimas

      Esu viena iš tų, kurios rinko parašus. Galiu patikinti, kad mes parašus rinkome tik dėl to, kad būtų projekto koregavimas. Parašų lapo viršuje būtent taip ir buvo parašyta. Prekybos centras bus, tik klausimas, ar statytojai sugebės išgirsti gyventojų prašymus ir KIEK galės juos išpildyti.

  13. Gyventojas

    Kodėl vystytojas nerenovuoja / neatnaujina jo sklype jau esančius pastatus, jų neišplėčia, kad vietoje baisuoklio atsirastų šiuolaikiškas statinys ir būtų išnaudota jau esama infrastruktūra logistikai? Prieš 10 metų toks ir buvo numatytas pirminis projektas, kol jo paskubomis neperdarė… tikslas vienintelis, maksimaliai išnaudoti visą plotą, kad gauti didžiausią finansinę naudą nusispjaunant į tuos pačius žmones, kurie turėtų būti jų pagrindiniai klientai …. gėda ir apgailėtina!

    Reply
    • P

      Ką čia kalbi ten plynas laukas

    • Gyventojas

      Pasižiūrėk detalųjį planą prieš komentuodamas … Grūstė ir aplinkiniai pastatai su logistika iš vidinės pusės priklauso tam pačiam Laukininkų g. 15 sklypui.

  14. V19

    Galia kad leidimus statybai dalina lengvai ir neverčia kažką papildomai sukurti. Pažiūrėkit į LIDL, ne tik parduotuvę pastate, bet ir aplinką sutvarkė, padarė krūvą aikštelių vaikams su laipinems.
    Gal reikia pabaigti įrengti planuotas automobilių aikštelių platinimą o tik paskui kišti dar vieną, nereikalingą parduotuvę. Arba priversti statytojus už jų lėšas įrengti kažką, bent Vyturio gatvę praplatinti? Takus pakloti…

    Reply
    • P

      Tam yra viešinimas kad isireikalautum ko nori siūlyk nesiūlau ir negausi didlas irgi gavo leidimą tik dėl to kad žmonėm miestui pastatė papildoma infrastruktūra.

    • as

      o kodel verslas tai turi daryti? gal tai jusu kiemai, jus ir darykite. kodel verslas turi remontoti jusu gatves jei tai jiems nekuria pridetines vertes? homo sovietikus mastymas pas jus ir tiek

    • Reginaldas

      Atsakymas komentatoriui „as”: tai verslas naudosys gyventojams skirta infrastruktura – siaura Vyturio g. , kurioje net dvi priespesine puse vaziuojancios masinos netelpa? Kodel mes, gyventojai turesime laukti po 15 min. pokol atvaziave sunkvezimiai ir furos bandys apsisukti sioje gatveleje, sudarydami kamsti. Tai verslininkai orientuojasi i gyventoju pinigus (pelno jiems reikia!) , o i gyventojus jiems nusispjaut, nes tai nenesa pridetines vertes?!! Na jus ir sukciai, taip mastantys verslininkai!

  15. Diedukas

    Va, vietoje pelkės Vingio 31 baigia statyti hiperrimį. Kiek ten jo reikia, neaišku, nes šalia mažesnis rimis jau yra, čia pat Norfa, IKI ir Lidlas, o ūkinių prekių parduotuvės labai trūksta, pvz, prireikus kokio grąžto, varžto ar alyvos reikia trenktis į Senukus ar dar kažkur. Tik ar kam nors tokie vartotojų pamąstymai rūpi?

    Reply
    • Vladas

      Grąžtą ir kitus reikmenis namų remontui galite nusipirkti Laukininkų 15a

    • ezys

      Ir Moki vezi, taip pat ne per toliausiai 😉

    • P

      Pastasius didelė Rimi mažoji iš seno pastato bus uzdaryta

  16. Kad

    gyventojai aktyvūs, tai sveikintina. Bet neatlaiko kritikos faktas, jog keli šimtai gyventojų būtų prieš papildomos parduotuvės statybą juolab, kad šalia yra visas prekybos centras. Labiau tikėtina, kad vyksta konkurencinė kova tarp IKI, kuri dabar ten veikia, ir Maximos, nes po to teks klientus dalintis per pusę. Tai patvirtina ir Girskienės aktyvumas. Ko Seimo narei kištis į municipaliteto vidaus reikalus jei ji iš principo nieko nesprendžia? Turėdama liaudies mandatą ji gali tik reguliuoti sprendimų temperatūrą. Tarkim, jei su ja statytojas susitars, tai liaudžiai išlemens, kad viskas teisėta, o jei nesusitars, tada turės rinkėjų palaikymą – jokio pralaimėjimo.

    Reply
    • Straipsnį per sunku perskaityti ?

      Girskienė į LRS išrinkta nuo pietinio rajono gyventojų ir jei seimo nariui rūpi kokios bėdos kamuoja jos rinkėjus , tada džiugu . Daugelis seimūnų ” išsirinko ” ir pamiršta kuo kvėpuoja jų rinkėjai iki sekančių rinkimų . Pagarba Girskienei .

    • LT

      Komentatoriui KAD: Girskienė kaip ir Jūs turi teisę elgtis taip, kaip ji elgiasi. Visuomenė ir gyventojai turi teisę reikšti savo pritarimus ir nepritarimus ir krikiškai vertinti naujos parduotuvės atsiradimą. Bet kos prekybos centro atsiradimas reiškia ir padidėjusį automobilių srautą, išmetamą anglies dvideginio kiekį, triukšmą ir šiukšlyną. Žvilgterėkite į Maximos kiemą į Taikos prospekte 10, gyventojams pro langą atsiveria didžiulė šiukšliadėžė.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

ELTA

Pigo pigiausios prekės

Kovą pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis, palyginti su šių metų vasariu, šalies parduotuvėse pigo 4,52 euro (6,6 proc.) ir buvo 14,65 euro ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This