Reisinė „Dreverna“ atplauks į Jūros šventę su dainomis

Uostas ir jūra

Istorinį medinių burinių laivų laivyną puošia reisinė „Dreverna“. Laivo tipo pavadinimas „reisinė“ – atsirado dėl to, kad šiais laivais galėjo būti plukdomi ir keleiviai. Šis laivų tipas išsivystė XVIII a. pirmojoje pusėje, kildinamas nuo žodžių „reisas, kelionė“. Žvejų kaimų gyventojai reisines statėsi javams ir prekėms gabenti iš Klaipėdos bei Tilžės į Karaliaučių ir atgal. Taip pat buvo gabenamos statybinės medžiagos, druska, javai ir kitokie kroviniai Nemunu, Priegliumi, Kuršių mariomis ir Aistmarėmis, pasiekdavo Vyslą ir Dancigą.

Kuršių marių reisinės skyrėsi nuo vytinių, kitų žvejybinių burvalčių geresnėmis jūrinėmis savybėmis. Stipri laivo konstrukcija ir puikios jūrinės savybės leido plaukioti ir audringomis Kuršių mariomis bei Aistmarėmis, o plokščio dugno diktuojama maža grimzlė – upėmis ir kanalais, todėl jų plaukiojimo rajonas buvo didelis.

–Tradicinių istorinių laivų parade „Dangės flotilė“ dalyvausime pasipuošę naujomis burėmis. Juk tai ir yra pagrindinė burinio laivo puošmena, – džiaugiasi Vaidotas Bliūdžius, reisinės statytojas, taip pat ir kapitonas.

Tinkamai prižiūrėti istorinį laivą, išlaikyti – didelis iššūkis, reikalaujantis specifinių žinių, darbo ir finansinių išteklių. Jį kruopščiai reikia parengti tiek laivybos sezonui, tiek žiemai.

– Kad laivas būtų iškeltas į krantą po intensyvaus plaukiojimo sezono, reikalingi net du kranai, nes reisinė sveria daugiau nei 12 tonų. Laivu kruopščiai rūpinamės, jį tobuliname – 2020 metais pastatėme antrą stiebą – taip padidinome laivo buringumą, o ir valdyti jį tapo lengviau. Buvo pasiūtos naujos burės, tam naudotos autentiškos medžiagos – drobė, linas, – pasakoja Vaidotas Bliūdžius.

„Dreverna“ 2014 m. pastatyta pagal Jono Gižo pagamintą XIX–XX a. Kuršių marių krovininio laivo modelį. Jo kopija saugoma Gargždų krašto muziejaus filiale Drevernoje. Laivo statyba vyko Drevernos uosto krantinėje. Projektą parengė ir įgyvendino Klaipėdos rajono turizmo informacijos centras. Jo direktorė Daiva Buivydienė džiaugiasi, kad reisinė „Dreverna“ nuo pat pastatymo dienos traukia žmones, ja sėkmingai vykdomi edukaciniai plaukimai „Žuvies kelias“, reisinė dalyvauja renginiuose reprezentuodama, populiarindama jūrinį paveldą.

–Šiemet susiformavo, tikimės, graži tradicija, liepos 6-ąją, Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, reisine „Dreverna“ išplaukėme į marias ir giedojom Tautinę giesmę, o ir plačiau kalbant, reisinė „Dreverna“ ir muzika, folkloras labai dažnai keliauja kartu. Šiemet „Dangės flotilėje“ taip pat skambės muzika nuo reisinės denio ir kvies pažinti, didžiuotis unikaliu jūriniu bei tautiniu paveldu, – sako Daiva Buivydienė.

Tradicinių ir istorinių laivų paradą „Dangės flotilė“ galima bus pamatyti liepos 23-25 dienomis, per Jūros šventę.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vakarų Lietuvos savivaldybių kreipimasis į ministerijas dėl potvynių valdymo

Pastaruoju metu potvyniai Vakarų Lietuvos regione intensyvėja, apima vis naujas teritorijas, todėl net keturios savivaldybės – Klaipėdos miesto, Klaipėdos, Šilutės ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Regionas

28-oji rašytojos Ievos Simonaitytės premija – dailidei Vaidotui Bliūdžiui

Ievos Simonaitytės gimtinėje – Vanaguose – jos vardo premija įteikta amatininkui, laivų statytojui, vėtrungių meistrui, dailidei Vaidotui Bliūdžiui, taip kūrėją ...
2024-01-19
Skaityti daugiau

Veidai

Vėtrungių meistras: „Vilniuje vėtrungių turbūt yra daugiau nei Neringoje"

Nors Švėkšnos miestelis tolokai nuo marių, jau Žemaitijos pusėje, anot garsaus laivadirbio, dailidės ir vėtrungių meistro Vaidoto Bliūdžiaus, nuo seno ...
2023-11-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This