Naujoji aukštybinė „Mega“ klaipėdiečiams – nė motais (atnaujinta)

Svarbu, Verslas

Prekybos centro „Banginis“ transformacija į „Megą“ ir greta jos iškilsiantis 70 metrų biurų pastatas nesujaudino nė vieno klaipėdiečio.

Antradienio pavakare vykusiame prekybos paskirties pastato Šilutės pl. 35 dalies ir automobilių stovėjimo aikštelės Šilutės pl. 35A rekonstravimo projekto projektinių pasiūlymų viešame svarstyme dalyvavo tik keli asmenys, bet visi jie buvo projektuotojų ir statytojų atstovai. Ir iki viešo svarstymo nei pastabų, nei pasiūlymų iš visuomenės nesulaukta.

Projektuotojų vizualizacija

Tad viešinimo procedūra laikoma įvykusia, projektinius pasiūlymus dabar turi patvirtinti Klaipėdos savivaldybė ir jau bus galima pradėti rengti techninį projektą.

Šio projekto statytojas yra bendrovė „SSPC Klaipėda“. Projektinius rekonstrukcijos pasiūlymus parengė bendrovė „313 architects“, kurios pasiūlymas, kaip rekonstruoti „Banginį“, buvo pripažintas geriausiu uždarame kviestiniame architektūriniame konkurse. Jame iš viso buvo pateikti keturi pasiūlymai.

Viešame svarstyme projektinius pasiūlymus pristatė architektas Justinas Žalys.

Esminis rekonstrukcijos pokytis tas, kad prekybos centras smarkiai padidės tiek pločiu, tiek aukščiu. Šiuo metu „Banginio“ pastato plotas siekia apie 29 tūkst. kv. m, o po rekonstrukcijos, kai bus pastatytas ir naujas biurų pastatas, bendras plotas išaugs iki 42 tūkst. kv. m.

Projektuotojų vizualizacija

Labiausiai padidėja pastato aukštis. Šiuo metu prekybos centras yra vieno aukšto, o po rekonstrukcijos viena jo dalis taps dviejų aukštų, o šiaurės vakarinėje Šilutės pl. 35 sklypo dalyje suplanuota pastatyti 71 metrų aukščio pastatą, kuriame bus 15 aukštų. Beje, ant šio pastato stogo numatoma įrengti dalinai apželdintą apžvalgos aikštelę, kurią galės naudotis prekybos centro lankytojai ir biurų darbuotojai. Iš šios aikštelės atsivers Klaipėdos miesto panoramos vaizdai.

Šiame sklype Klaipėdos bendruoju planu leidžiama statyti 80 metrų aukščio pastatus, o mažmeninės prekybos plotas neturi viršyti 50 tūkst. kv. m.

Po planuoju aukštybiniu pastatu numatoma įrengti vieno aukšto požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, kurioje bus 98 vietos. Jos bus skirtos biurų darbuotojams, kad iš aikštelės liftais būtų patogu patekti į ofisus.

Iš viso aplink naująjį prekybos centrą planuojamos ir antžeminės 877 automobilių stovėjimo vietos, kurios bus išdėstytos palei Šilutės ir Vilniaus plentus. Tad iš viso sklype bus 975 automobilių stovėjimo vietos, nors pagal teisės aktų reikalavimus užtektų ir 907.

Įvažiavimas į prekybos centro teritoriją planuojamas iš Šilutės plento.

„Naikinamas žiedinis transporto judėjimas, įvažiavimas ir išvažiavimas stumiami maksimaliai Vilniaus plento į rytinę pusę nuo žiedinės sankryžos, taip gerinant eismo saugumą“, – pabrėžė J. Žalys.

Naujų želdinių Šilutės pl. 35 sklype sodinti neplanuojama, o Šilutės pl. 35A sklype paliekama želdinių zona palei Šilutės plentą bei planuojami nauji medžiai, išsidėstę visoje automobilių stovėjimo aikštelėje. Apželdinimo sprendiniai bus detalizuoti techniniame projekte.

Projektuotojų vizualizacija

Projektiniuose pasiūlymuose nurodoma, kad rekonstruotame prekybos centre ir toliau veiks „Maxima“ bei „Senukai“ parduotuvės, o atsirasiančiame antrame aukšte bus įkurtas kino teatras, edukacinis vaikų pramogų centras „CurioCity“, veiks kavinių zona.

ATNAUJINTA. Ketvirtadienį išplatintame pranešime spaudai rašoma, kad statybas numatoma pradėti ateinančių metų pradžioje. Vykdant rekonstrukciją prekybos centre veiks tik parduotuvė „Senukai“. Planuojamas prekybos centro atidarymas po rekonstrukcijos – 2022 m. lapkričio pabaiga, aukštybinio pastato – 2023 m. I ketvirtį.

Skaičiuojama, kad į projektą planuojama investuoti daugiau kaip 20 mln. Eur. 

„Tarptautinių tyrimų bendrovių duomenimis, išskirtinių koncepcijų prekybos centrų investicinis potencialas išlieka aukštas – čia atvykstama ne tik apsipirkti ar pasikonsultuoti su pardavėjais dėl ketinamų įsigyti didesnių pirkinių, bet ir ieškoma kokybiškų pramogų, naujų potyrių. Analizuodami Lietuvos komercinio nekilnojamojo turto nuomos rinką matome, kad Klaipėdoje vienam gyventojui tenkantis prekybinis plotas yra didžiausias iš penkių didžiųjų Lietuvos miestų, tačiau ne mažiau svarbu įvertinti ir prekybinio ploto paskirtį pagal segmentus, siūlomų prekių ar paslaugų asortimentą. Atliktos apklausos rodo, kad, vertinant gyventojų skaičių, Klaipėdoje veikia pakankamai į madą orientuotų prekybos vietų, tačiau uostamiestis stokoja kokybiško laisvalaikio vietų, į šeimas orientuotų edukacinių pramogų. Gyventojams ir verslo bendruomenei trūksta daugiafunkcių, patogioje geografinėje vietoje įsikūrusių, išplėtota infrastruktūra išsiskiriančių naujos koncepcijos prekybos centrų, kurie galėtų patenkinti besikeičiančius kompleksinius šiuolaikinio žmogaus poreikius – užuot gaišus laiką spūstyse, vienoje vietoje atlikti darbo funkcijas, įsigyti visas reikiamas kasdienes prekes ir praleisti laisvalaikį“, – pranešime cituojama projektą plėtojančios komercinio nekilnojamojo turto plėtros ir valdymo bendrovės „Baltic RED“ generalinio direktoriaus pavaduotoja Ieva Goštautaitė-Gedutė.

Pasak bendrovės atstovės, senojo prekybinės paskirties „Banginio“ pastato vietoje iškilsiančio modernaus daugiafunkcio prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ formatas gerai apgalvotas, kad maksimaliai atitiktų pasaulines tendencijas, šiandienos mažmeninės prekybos realijas ir Vakarų regiono vartotojų poreikius.

Pasak I. Goštautaitės-Gedutės, planuojama, kad po rekonstrukcijos ir plėtros darbų atnaujinto pastato prekybinis plotas sieks 34 tūkst. kv. m. Asortimento pasiūla bus orientuota į kasdienių apsipirkimo poreikių patenkinimą, namų sektoriaus segmentą. Apie 15 proc. prekybinio ploto bus skirta pramogoms, apie 10 proc. – restoranams ir kavinėms. 

„Remiantis gerąja pasaulinių prekybos centrų praktika, atnaujintame prekybos centro pastate bus įrengta papildoma alėja, todėl judėjimas galės vykti ratu. Patogiam ir greitam judėjimui tarp aukštų bus įrengti eskalatoriai, liftai. Antrame aukšte įsikurs modernus kino teatras, daugiau nei 1000 kv. m. vaikų edukacinė pramogų erdvė, bus įkurdinti restoranai su lauko terasomis, planuojama alėja renginiams ir parodoms, o virš jų – atviros erdvės įspūdį kuriantis stiklinis stogas, čia leidžiantiesiems laiką suteiksiantis išskirtinį jausmą“, – cituojama I. Goštautaitė-Gedutė.

Edukacinis pramogų centras „CurioCity“ išsidėstys per du aukštus. Planuojama, kad čia bus įrengta 10 naujų teminių erdvių vaikų emociniams, intelektiniams, socialiniams ir fiziniams įgūdžiams lavinti, amfiteatras renginiams, edukacinių užsiėmimų ir gimtadienių salės.

Biurų pastatas bus integruotas į prekybos centrą, biurų darbuotojai galės lengvai pasiekti prekybos centre įrengtas restoranų ir parduotuvių erdves. Skaičiuojama, kad kiekviename iš dvylikos biurų pastato aukštų nuomojamas plotas sudarys apie 340 kv. m.

„Biurų planavimas lankstus, todėl nuomininkams pageidaujant vieno aukšto erdvės galės būti dalijamos į biurus nuo 50 kv. m. Kiekvienas iš nuomininkų galės turėti ir erdvę virtuvei. Biurai išsiskirs šviesos ir erdvės pojūčiu, nes visu pastato perimetru planuojama montuoti stiklines vitrinas. Aukštesniuose aukštuose įsikūrusių įmonių darbuotojai ir klientai pro panoraminius langus matys atsiveriantį vaizdą į marias ar jūrą. Prekybos centro lankytojai tokiu vaizdu galės grožėtis iš keturioliktame aukšte ant stogo įrengtos terasos-apžvalgos aikštelės“, – sako I. Goštautaitė-Gedutė.

Teigiama, kad šiuo metu išnuomota jau daugiau nei 70 proc. prekybos centro patalpų ploto. Dėl vėlesnės administracinio pastato statybų pabaigos biurų patalpų nuoma kol kas nepradėta, tačiau susidomėjusieji jau gali atlikti preliminarias rezervacijas pagal individualius poreikius.

Atnaujinamo pastato fasadas bus padengtas orą valančiomis plokštėmis, kurios neutralizuoja automobilių išmetamąsias dujas, tokius pramonės veiklos išskiriamus teršalus kaip azoto ir sieros oksidų junginiai ir gamina deguonį. Ši titano dioksidu dengta danga taip pat išsiskirs ir antibakteriniu poveikiu bei savaiminio valymosi efektu – veikiant UV spinduliams, plokščių paviršius neutralizuos bakterijas ir kenksmingus junginius, suaktyvins vandenį pritraukiantį paviršių, taigi fasado nešvarumai bus nesunkiai nuplaunami vien lyjant lietui, nenaudojant įprastų cheminių valiklių.

Iš viso pastato fasadas bus padengtas daugiau kaip 3,5 tūkst. kv. m. šių plokščių, kurios gali išvalyti tokį pat kiekį oro, kaip ir 250 vidutinio dydžio lapuočių medžių.

Sprendimas fasadą padengti orą valančiomis plokštėmis priimtas ne tik tausojant aplinką, bet ir siekiant išlaikyti vientisą stilistiką su 2016 m. Kaune plėtros projektą įgyvendinusiu prekybos ir laisvalaikio centru „Mega“. Kaune „Mega“ taip pat padengta šiomis plokštėmis.

Taip pat planuojama įrengti modernią vaikų žaidimo aikštelę, miestą su Klaipėdos laisvąja ekonomine zona sujungti nutiestais dviračių takais.

Prekybos centrai „Banginis“ ir Kauno prekybos ir laisvalaikio centras „Mega“ priklauso įmonių grupei „Litvalda“, kuri valdo įvairų komercinį nekilnojamąjį turtą visoje Lietuvoje.

„Banginis“ Klaipėdoje buvo pastatytas vietoje sovietmečiu iškilusio kojinių fabriko.

17 Comments

  1. Anonimas

    Nelabai įsivaizduoju pramogas tokioje vietoj.
    Eismas apsunkintas, pramoninis rajonas šalia,vieta nepatraukli.Nebent šalia gyvenantiems.O gyvena brandūs žmonės,kuriems pramogos nelabai įperkamos…Klaipėdos pietinė dalis susitaikykim nėra traukos centras.

    Reply
    • DM

      Uz miesto daug zmoniu gyvena jiems gana patogiai bus cia pramogaut vaziojant is miesto i uzmiesti.

  2. Zz

    Matau tik ta problema, kad dangoraižis bus statomas prie tos nelemtos sankryžos, kas dar labiau ją apkraus.

    Reply
    • mero nuostata visame mieste

      Niekam neįdomu kur bus statomi automobiliai netik čia, bet ir visoje Klaipėdoje, neįdomu kad vilkikai kemšasi ir kitose sankryžose… NEĮDOMU, nes mero savi reikalai aukščiau miesto

  3. Xy

    Tikrai, net keista. Juk visi dėl visko protestuoja…

    Reply
  4. Namas

    kaip namas. Nei labai geras nei labai blogas. Ir vieta tinkama , jei ne ta durna sankryža ir visokie viadukai. Tik ar kam tai rūpi? Jei vyrai nori, tai mero gražiai paprašo ir prašom -įjungia Žalią šviesą ir visi nutyla. Jei prašymas menkas …. – užsidegs Raudona. O tada bus diskusijų. Užtatai Klaipėdoje ir dygsta MEGOS, BANGINIAI, BIGAI ir MAXIMOS . Skamba- miesto intelektinė didybė. Ir kapų tyla. O kai dideli prašymai tai nei architektūra nei transportas nei pavadinimai ant triobų nebesvarbūs – fasadus angliškai aprašinėjo. Matyt ir vyr architektas ir dailininkas atostogų išėjo. Ir visokių kultūrininkų komisijos nuo pakvietimų į jūros šventę pamaloninti nuleipo. O vietinis, atsipaipaliojęs pahmelingas tūlas, kai antrašus ant fasadų ims skaityti pagalvos, kad iš Londės dar negrįžęs. A kam ta lietuvių kalba, dabar visur evropa. Nors, kai buvo ruskai rašinėjama tai pakampiuose patriotai su tautinėmis juostelėmis tyliai pakampiuose piktindavosi. A dabar ką, prašymai dideli ir visi iš mero ko nors nori. Dzin ta architektūra ir pagrindinis įvažiavimas į miestą, miesto vartai. Beje, ir Lietuvos, atplaukus. Tik kažkokios, Šilutės plentas.

    Reply
    • Namui

      Na bet ir trydelė minčių prieššventinė gavosi? Tikėkim, paties lietuvių kalbos mokytoja šitos rašliavėlės neskaito, nes klaidų… Kaip jaustis anai!? Va tokie ir paverčia komentarų dalis minčių šiukšlynų.

    • klaipedietis

      Putkos subinlaizi, pyzdini i savo svajonių sali, i putkos rasyja,ten kur tvoros zydi ir pieno upes plaukia.

  5. Anonimas

    Užzombintiems kl. Buduliams tinka bet koks monstras?

    Reply
  6. Virginijai

    Motais motais? viskas čia gerai, vieta neypatingai reikalaujanti miestiečių reakcijos, todėl ir dalyvavimas diskusijose vangus, nebent architektūros forume kokiam. Kita vertus, žymiai jautresnėse vietose miestiečių nuomonė ne ką tereiškia, čia turbūt visi pateikti projektai labai blogai atrodęs nebūtų?

    Reply
  7. Klausimėlis

    Ar vieno aukšto pastatui įrengti pamatai, atlaikys ant jų užlipdytų 15 -kos aukštų svorį? Neatkartokite latvių klaidos Rygos miesto Zuolitudės rajone, kai ant vieno aukšto pastato buvo sugalvota įrengti želdinius, betono takelius, supilti su traktoriais žemių krūvas. Pastatas sugriuvo, palaidodamas maximoje tuo metu buvusius gyvus žmones. Kažkaip per greitai skaudžios pamokos pamirštamos.

    Reply
    • Klausimėliui

      Ar pašėlot, kad sugalvojot tokią nesąmonę ir jau tragedijos scenarijų kuriate? miegokite ramiai- viskas čia bus be klaidų?

  8. Stebetojas

    Straipsnyje rašoma, kad nebus uždaromos parduotuvės, tik jau dauguma kalba, kad bus uždaryta Maxima XXX ir vietoj jos atidaryta XX. Kam ta dviejų iksu, jei kitą pusę gatvėje ji stovi. Jokio konkretumo, kur statys antrą aukštą, kur darys požeminę stovėjimo aikštelę. Bet bent jau kažkas daroma Šilutės pl. bus…

    Reply
  9. Darker

    Kodėl nė motais? Kaip tik laukiu kada bus atnaujintas šis pastatas, tikrai bus geriau nei yra dabar.

    Reply
    • Bėdelė

      Tik bėda, nebeliks ponams, kur parkuoti dideles mašinas. Tai tada tik ubagai bevažiuos į Maximą, kuri ir bankrutuos…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Draugas su uodega

Minint Pasaulinę gyvūnų globos dieną kviečia aukoti beglobiams

Spalio 4-oji – Pasaulinė gyvūnų globos diena. Šios dienos proga beglobiais besirūpinančios įstaigos rinksis į jau tradicija tapusią kartu su ...
2022-10-03
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

„Vaidilos“ pastato atgimimas - 2023 metų vasarą

Buvusio „Vaidilos“ kino teatro pastatą Paryžiaus Komunos gatvėje įsigijusio ir jį unikaliu muziejumi ketinančio paversti mecenato planai vis labiau tampa ...
2021-10-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This