Giruliškiai pasijuto apgauti ir įkalinti

Miestas, Svarbu

Giruliuose šiomis dienomis pradėjus montuoti triukšmo izoliavimo sienutes čia gyvenantis klaipėdiečiai pasipiktino, kad jų išvaizda skiriasi nuo tų, kurios buvo rodomos projektiniuose pasiūlymuose, aptarinėtuose su visuomene. Žmonės sako besijaučiantys ir apgauti, ir dabar turėsiantys gyventi lyg kalėjime, apsupti grotas primenančių sienelių.  

Projektinių pasiūlymų vizualizacijoje nebuvo matyti jokių „grotų”.

Tuo metu projektą įgyvendinančios bendrovės „LTG Infra” atstovai pabrėžia, jog toks sprendinys buvo parašytas projektiniuose pasiūlymuose, jį esą suderino ir Klaipėdos savivaldybės administracija. 

Laikinai Savivaldybės administracijos Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjo pareigas einantis Marijus Mockus sako negalintis garantuoti, ar iš tiesų ankstesnė šio skyriaus vadovė ar kuris nors kitas specialistas nepasirašė atitinkamo sutikimo. 

„Vizualinė tarša”

„Gal būtų galima pasiaiškinti, kodėl montuojamos sienutės neatitinka viešinto vaizdo? Užstoja matomumą ties posūkiu… Grotos… Žiauru!”, – „Atvirai Klaipėdai” rašė giruliškė Ligita. 

Jai antrino ir aktyvūs giruliškis, Klaipėdos bendruomenių asociacijos valdybos pirmininkas Gintaras Ramašauskas.

„Lietuvos geležinkeliai” ir Klaipėdos savivaldybės administracija kaip abu šio projekto dalyviai apgavo giruliškius. Buvo sutarta, suderinta, prisižadėta ir išviešinta dėl skaidrių geležinkelio sienų statybos, bet pradėti montuoti nei tai cirko narvai, nei tai kalėjimo grotos. Kas įdomiausia – normalūs skaidraus stiklo lakštai yra uždažyti grotų imitacija. Juk užtektų paukščių siluetus priklijuoti gyvūnijos apsaugai, kam toks drastiškas ir žeminantis sprendimas? Mums tai vizualinė tarša, gyventojai labai pasipiktinę ir įsižeidę” – sakė jis.

Vizualizacija vienokia, tekstas – kitoks 

„LTG Infra” atstovas viešiesiems ryšiams Gediminas Petrauskas teigė, jog projektiniuose pasiūlymuose, kurie pristatomi visuomenei, yra pateikiami tik „principiniai spalviniai planuojamos sienelės sprendiniai”.

„Architektūrinės sienelės savybės gali ir turi būti tikslinamos techninio bei darbo projekto rengimo metu. Galutiniai spalviniai sprendiniai yra derinami, kai yra pasirenkama konkreti medžiaga, kuri bus naudojama triukšmą slopinančios sienelės statyboms. Vadovaujantis techniniu projektu ir architektūrine dalimi nenurodomi konkretūs panelių spalvų kodai, nes prieš užsakant medžiagas ir pradedant statybos darbus sienelių spalvos turi būti suderintos su statytoju bei Klaipėdos miesto savivaldybės administracija. Rangovas atliko suderinimo procedūrą. Suprantame gyventojų susirūpinimą dėl sienelės atspalvių, tačiau galutinį sprendimą priima Klaipėdos miesto savivaldybės architektas, kuris turi didžiausią kompetenciją vertinti bendrą architektūrinį kvartalo kontekstą ir statomų statinių vaizdo dermę. Projekto įgyvendinimui parinkta efektyviausia, ekologiška, ilgaamžė medžiaga, tačiau jos medžiagiškumas taip pat užduoda ir galimą spalvos intensyvumą. Spalvos parinktos natūralios, pastelinės, artimos natūralioms aplinkos, gamtos spalvoms, siekiant suminkštinti ir sušvelninti medžiagos faktūrą”, – teigė jis. 

Anot G. Petrausko, gyventojai dėl sienelių medžiagiškumo ir spalvinių sprendimų turėjo galimybę teikti pastabas ir pasiūlymus projektinių pasiūlymų viešinimo metu. Informacija apie tai, kad sienelės bus padengtos juostelėmis buvo nurodyta viešintuose projektiniuose pasiūlymuose ir tam pastabų nepateikta.

Montuojamos sienelės. Skaitytojo nuotr.

Projektinių pasiūlymų 15 puslapyje, skirsnyje „Spalvinis sprendimas” iš tiesų rašoma, kad „paukščių apsaugai skaidrias užtvarų dalis techniniame projekte bus numatyta gamykliniu būdu padengti vertikaliomis arba horizontaliomis juostelėmis”.

Pasak „LTG Infra” atstovo, derinant darbo projektą, rangovas buvo pasiūlęs Klaipėdos miesto savivaldybės administracijai du juostelių variantus (besiskiriančius tik juostelių pločiu ir tarpais tarp juostelių) ir gavo pritarimą įgyvendinamam variantui.

G. Petrausko tikinimu, juostelės neturės reikšmingos įtakos matomumui per skaidrias sieneles.

„Darbai yra vykdomi pagal parengtą techninį ir darbo projektą, kuriam buvo gautas statybą leidžiantis dokumentas, todėl nesvarstoma akustinių elementų keisti į kitus. Visi derinimai, kaip ir numatyta, buvo atlikti”, – teigė jis. 

Ornitologai patvirtina versiją

Kartu G. Petrauskas teigė, jog įrengiant skaidrius akustinius elementus, yra privaloma pasirūpinti priemonėmis, kad paukščiai, kurie gausiai gyvena ir migruoja pajūryje, pastebėtų sienelę ir neatsitrenktų, nesusižeistų ir nežūtų.

„Tokia prevencinė paukščių atsitrenkimo priemonė, kaip juodi lipdukai su plėšriųjų paukščių siluetais nebėra taikomi. Tyrimais įrodyta, kad minėti lipdukai yra neefektyvūs, neilgaamžiai ir darko kraštovaizdį. Paukščių apsaugai yra numatomos vertikalios baltos spalvos juostelės, kurios naudojamos vadovaujantis Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos, Lietuvos ornitologų draugijos bei tarptautinėmis gerosios praktikos rekomendacijomis”, – teigė geležinkelių bendrovės atstovas. 

Montuojamos sienelės. Skaitytojo nuotr.

Jo dėstomą versiją patvirtino ornitologas, Lietuvos jūrų muziejaus biologas Saulius Karalius. 

„Tikrai taip ir yra. Vadinamieji siluetai šiek tiek padeda, bet vis tiek lieka tarpai, kuriuose atsispindi gamta ir paukščiai trenkiasi į juos, susižaloja, žūva. Tokie linijiniai sprendimai yra efektyvesni. Gal jie ir atrodo negražiau, bet paukščiams tai tikrai yra geriau”, – sakė S. Karalius. 

Analogiškai kalbėjo ir Klaipėdos universiteto ornitologas Julius Morkūnas. 

„Kad būtų efektyvus bet koks logotipas – paukščio, žmogaus, katino ar partijos, jis turėtų užimti apie 80 procentų ploto. O kai yra linijos, paukštis jas suvokia kaip kliūtį, tinklą ir jos vengia. Prie įvažiavimo į Klaipėdą, ties Jakais, yra tokia sienelė, neturinti jokių brūkšnių. Tai ten pasivaikščiojus pavasarį galima prisirinkti krūvas paukščių kaukolių. Ventės rage, po ornitologinės stoties rekonstrukcijos, visi jos langai yra su tokiomis linijomis. Tai tik pripratimo reikalas”, – sakė J. Morkūnas. 

Statybų leidimo medžiagoje – be linijų

Savivaldybės administracijos Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjo pareigas einantis Marijus Mockus teigė, kad vizualinė projekto medžiaga, kuri buvo pateikta leidimui gauti, numato analogiškus sprendinius kaip buvo pateikta viešinimo metu, ir pasidalino atitinkama iliustracija. 

Visgi jis sakė negalintis užtikrintai tvirtinti, ar iš tiesų buvo suderintos juostos ant skaidrios sienelių dalies. 

Pasak jo, buvo begalė susitikimų ir visokių derinimų, ir galbūt vieno iš jų metų iki praėjusių metų spalio šiam skyriui vadovausi Mantė Černiutė-Amšiejienė arba kuris nors kitas specialistas pasirašė atitinkamą sutikimą. 

Pačiam M. Mockui įstrigo tik diskusijos dėl analogiškų sienelių statybos Vitės rajone, kur geležinkeliečiai ir jų rangovas esą norėjo kitokių spalvinių sprendimų nei buvo numatyti projektiniuose pasiūlymuose. 

14 Comments

  1. giruli6kis

    Manau visai gerai atrodo ir paukščiam nekenkia – tad viskas ok. Va tik kad parazitai ąžuolus iškirto – už tai reik į kalėjimą sodinti tos barbarystės organizatorius

    Reply
  2. Taip jiems ir reikia

    Gyvens kaip kalėjime už nukirsta ąžuolą.

    Reply
  3. Simona

    Man atrodo, kad giruliškiai prie geležinkelio jau buvo pripratę ir tų sienų jiems nereikėjo. Tos sienos patiems geležinkeliams reikalingos, kad save apsaugoti. Gal sauga ir padidės, bet vizualinei taršai tikrai nepadės.

    Reply
  4. Gyventoja

    Naudos ši sienelė daug neduos ,vibracijos nenuslopins ,tačiau atskirs kurortinę zona nuo ” ubagiškosios ” ,tai yra nuo senujų Girulių.Problemos bus ir su augančių dviratininkų srautais.Šaligatvis kuriuo naudojosi dviratininkai šalia pastatytos sienelės jau dabar vizualiai matosi, kad susiaurėjo.Susisiekimo su miestu ,užblokavus geležinkelio pervažą, senieji Giruliai kaip neturėjo taip ir neturės, nebent važiuotų dviračių takais.Tačiau labai abejoju ar greitosios pagalbos mašinos naudosis tokiu susisiekimo būdu. Tikiuosi nors stoties gatvę sutvarkys , įrengs šaligatvius ,praplatins gatvę, nes iki nelaimės tik vienas žingsnis.

    Reply
  5. Anonimas

    O žadėjo ir ąžuolus išsaugoti! Kam reikalinga išvis ta sienelė? Tik atėjūnams , kad nekilnojamojo turto kainos išaugtų. Senbuviams giruliškiams ji nereikalinga, o naujakuriai, turėjo žinoti, kad namus įsigyja šalia geležinkelio

    Reply
    • Anonimui

      Tai kur buvote senbuviai, kai reikėjo, galėjot prieštarauti, o dabar ar laikas šunis lakint, kai jau vilkas kieme. Tai bus pavyzdys kitoms bendruomenėms, kad nepasikliautų valdžios sprendimais- o tikrintu ir tikrintu, nes tų sienų mieste dar bus ir bus statoma, tad nesnauskite.

  6. GintarasR

    Aš nežinau kas ir kada įstrigo savivaldybės ponui M.Mockui, bet galima būtų labai įdėmiai paskaityti statybos projekto skyrių 4.2. Pervažos matomumas.
    Savivaldybės patvirtintais geležinkeliečiams sienų parametrais privalote užtikrinti 400m matomumą pervažoje į abi puses ( pagal 2005 m. sausio 27 d. Lietuvos Respublikos susisiekimo ministro įsakymu Nr. 3-36 Dėl Pervažų įrengimo ir naudojimo taisyklių (suvestinė redakcija nuo 2019-05-18) 1 priedas ) žvelgiant iš automobilio, stovinčio ne arčiau, kaip 50m nuo kraštinio bėgio.
    Bus daug juoko, kai su savo uždažytais skydais bandysite įvykdyti privalomas sąlygas. Projektu nustatoma, kad veidrodžiais matomumo užtikrinti neįmanoma, tai nežinau, gal viaduką pastatysit, gal tunelį įrengsit? 🙂

    Reply
  7. Anonimas

    Į teiktas gyventojų pastabas projekto pristatymo metu nebuvo niekaip reaguojama, neįsigilinama. Dabar sako, kad niekas neturėjo pastabų. Perklausykite pristatymo įrašus dar kartą!!! Pastabų buvo ir ne viena!

    Reply
  8. Keisti

    tie giruliškiai. Vietoje to, kad reikalautų iškelti, kaip nuo 2007m savivaldybės ir SUMIN buvo žadama, iš viso miesto geležinkelius, jie triukšmą kelia dėl juostelių ar vienos kitos taršos matavimo stotelės. Tik kad savivaldybės klerkas jau neatsimena ką žadėjo pernai. Dabar kišamos milžiniškos valstybės lėšos į kosmetines dekoracijas, o esminės miesto problemos nesprendžiamos dešimtmečiais. Taigi suplanuota visą miestą tokiais ” triukšmo ekranais” išpuošti ir diskusija tik apie paveiksliukus ant jų? Tai kuom jūs geresni – jūsų gyvenamosios aplinkos firminis stilius bus grotos. Ar smagiau būtų bangelės? Lauksime žinių kokio piešinio norės Vitės rajonas, Baltijos pr., Minijos, Smeltės….

    Reply
    • Kopūstų kaimas

      Matyt,Kopūstų kaimas į kurį buvo žadama iškelti geležinkelio krovinių stotį, kažkam patinka, tad jį pasilaikys sau, o miestiečiai, ne tik giruliškiai, pripratę prie geležinkelio ir kito transporto triukšmo, pripras ir prie tų sienų. Bet čia esmė ne tiek sienos, kiek nesiskaitymas su miestiečiais-vieną sieną parodė, kitą-padarė ir neįrodysi, kad nematei jų naujo siūlymo- pats kaltas, kad nematei. Tik kur ta vadinama Orhuso konvencija-kažkaip ja čia net nekvepia.

    • gyventojas

      Nekalbėkite ko nežinote, gerbiamasis. Deja, bet iškeldinimo mities LG yra atsisakę, nes, atseit, baisiai neekonmiška daryti aplikkelį per Kopūstų kaimą. Giruliškių bendruomenė šiuo klausimu labai daug diskutavo ir rašė bei bendravo su valdžios vyrais (tame tarpe ir susisiekimo ministru) . Viskas liko pažadais… Labai gaila kad greitu laiku Giruliai virs nebe rekreacine (kur beje ateina ir besipiktinantys ” Giruliuose gyvena dar kažko nori” arba” ir taip visko turi” ARBA ‘apteke pinigais vietiniai ir dar verkia”), o nuobuodžia urbanistine ar net pusiau pramonine vieta.

  9. Jūra

    Daug nori ir juros salia ir grozio

    Reply
    • Jeigu ateis karas,

      tuomet pamatysite, kas yra įkalinimas ir apgaulė. O čia tik tvorelė..

    • gyventojas

      O jums ponia, pavydu? Kiek jau tų gražių vietų Klaipėdoje beturime? Bjaurokime likusias? Man keista, kodėl giruliškiai visada laikomi kažkokiais blogais ir kiekvienas jų noras išsaugoti gražią gyvenvietę baigiasi tokiais kaip, jūsų Jūra komentarais?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Spyglys

Skelbia lažybas dėl Skautų gatvės*

Ponai ir ponios iš Skautų gatvės su ponais ir poniom iš Liepų gatvės šiuo metu yra nugrimzdę į giluminę mediaciją ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This