Už nuvirtusios medžio šakos padarytą žalą automobiliui atsakingas daugiabučio administratorius

Miestas

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmuose išnagrinėta civilinė byla pagal fizinio asmens ieškinį atsakovei bendrovei „Civinity namai Klaipėda“ dėl žalos atlyginimo, kuri atsirado 2020 m. rugpjūčio 30 d. prie namo nukritusiai medžio šakai apgadinus automobilį „Toyota Land Cruiser“. Mašinos savininkas žalą buvo įvertinęs 8 957,47 Eur. Jis taip pat prašė priteisti 5 procentų dydžio metines procesines palūkanas ir bylinėjimosi išlaidas.

Klaipėdiečio teigimu, „Civinity namai Klaipėda“, būdama atsakinga už minėtoje teritorijoje esančių želdynų ir želdinių inventorizavimą ir apskaitą, vykdydama jų būklės stebėseną bei želdinių ir želdynų priežiūrą, privalėjo užtikrinti, kad ginčo teritorijoje, augantys medžiai ir kiti želdiniai nekeltų grėsmės žmonėms ir jų turtui.

Bendrovė, nesutikdama su tokiu ieškiniu teigė, kad Želdynų ir želdinių apsaugos taisyklės nenumato pareigos jai atlikti namo naudojamame
žemės sklype esančių želdynų ir želdinių inventorizavimą.

„Teismas, išanalizavęs byloje surinktus įrodymus, padarė išvadą, kad atsakovei buvo pavesta žemės sklypo priežiūra, kuri turėjo apimti ir žemės sklype augančių medžių priežiūrą, todėl atsakovei kyla pareiga atsakyti už padarytą žalą. Atsakovė nesilaikė jai Klaipėdos miesto tvarkymo ir švaros taisyklėse įtvirtintos pareigos želdinius tvarkyti taip, kad jie nekeltų pavojaus eismo dalyviams. Byloje nėra įrodymų, kad atsakovė būtų laiku ir tinkamai atlikusi ginčo teritorijoje augančių želdinių (taip pat ir lūžusio medžio) priežiūrą, o veiksmų ėmėsi tik po įvykio. Šioje byloje ieškovas įrodė atsakovės neteisėtus veiksmus (neveikimą), žalos padarymo faktą bei priežastinį ryšį tarp atliktų neteisėtų veiksmų ir atsiradusios žalos. Atsakovė netinkamai vykdė administruojamo namo teritorijoje augančių želdinių (medžių) priežiūrą, dėl ko ant ieškovo automobilio nukrito medžio šaka ir dėl to ieškovui buvo padaryta žala”, – rašoma teismo pranešime.

Teismas priteisė visą klaipėdiečio reikalautą sumą, 5 procentų dydžio metines palūkanas ir 2 899 Eur bylinėjimosi išlaidų.

Šis sprendimas dar gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

2 Comments

  1. Lina

    Ne ant paprasto mirtingojo auto ta šaka užkrito. Kas tuos medžius savavališkai sodina, o kas atsakyti privalo.Tuoj visus pabaigs kirsti,kad pasaka nesikartotų ir liks Klaipėda tik trinkelių miestu.

    Reply
  2. Jola

    Ir paskirstys tą mokestį to namo ar namų bendrijos gyventojams,kokio nors naujo mokesčio pavidalu.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Leido iškirsti 45 medžius

„Želdiniai trukdys saulės elektrinės modulių pastatymui, taip pat mes šešėlį saulės elektrinės moduliams, kas ženkliai sumažins elektros gamybos pajėgumus, – ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Marius Junokas paIieka Sporto bazių valdymo centrą

„Šalių susitarimu, nuo balandžio 1 dienos”, – taip atsako Marius Junokas, paklaustas, ar tiesa, kad jis atleidžiamas iš savivaldybės valdomos ...
2024-03-12
Skaityti daugiau

Regionas

Kaip mes sodinome medžius

Kone kasdien girdint apie plynus miškų ir pavienių brandžių medžių miestuose kirtimus, prisiminkime tuos žmones, kurie juos sodino. 1929 m. ...
2023-12-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This