Legendos griūtis Ukrainoje

Nuomonės

Rytas Staselis
2023-05-18

Komentarų: 0

Stebuklingieji Rusijos prezidento Vladimiro Putino ginklai, kuriais jis gąsdino visą pasaulį Maskvoje rodydamas animacinius filmukus, regis, yra pasmerkti likti tik propagandinėje animacijoje. Net ne istorijoje.

Ukrainiečių priešlėktuvinės gynybos (PLG) pajėgos praėjusiąją savaitę netoli Kyjivo numušė iš Rusijos teritorijos paleistą aero-balistinę raketą „Kinžal”. Ji, pasak p. Putino, „neturi analogų pasaulyje ir jos numušti neįmanoma”.

„Kinžal” – palyginti naujas Rusijos karinio-pramoninio komplekso tvarinys. Jos paleidžiamos iš viršgarsinio, gana seno sovietinio naikintuvo MIG-31, tada skrieja balistine trajektorija, išvystydama kelis kartus garą viršijantį greitį ir smogia takiniams žemėje. tsn.ua nuotr.

Šios savaitės pradžioje rusai savo bandymą pakartojo Kyjivo pusėn paleisdami dar bent šešias „Kinžal” raketas, kurios, kaip tvirtina analitikai, buvo paleisto spiečiumi, siekiant atkeršyti už sužlugdytą hipergarsinės „Kinžal” legendą. Tačiau ukrainiečių turima JAV gamybos PLG sistema „Patriot” nepasigailėjo ir šio pustuzinio analogų neturinčių rusiškų raketų.

„Kinžal” – palyginti naujas Rusijos karinio-pramoninio komplekso tvarinys. Jos paleidžiamos iš viršgarsinio, gana seno sovietinio naikintuvo MIG-31, tada skrieja balistine trajektorija, išvystydama kelis kartus garą viršijantį greitį ir smogia takiniams žemėje. „Patriot” sistema, kurią imta kurti praėjusiojo amžiaus septintajame dešimtmetyje, tapo garsi I Persijos įlankos karo metu 1991-aisiais, kada Izraelyje ir Saudo Arabijoje, tiesa, ne 100-procentiniu efektyvumu, numušė tuometinio Irako diktatoriaus Saddamo Huseyno kariuomenės paleistas balistines raketas „Scud”.

Vakarietiški ginklai – nors ir nepretenduojantys į išskirtinumą – šio karo metu kol kas įrodė savo pranašumą prieš Kremliaus kariaunos naudojamą apynaują rusišką ir dar sovietmečiu sukurtą bei pagamintą techniką. Pradedant prieštankinėmis raketomis „Javelin” ir „NLAW”, baigiant artilerijos ir PLG sistemomis. Šis pranašumas kelia Ukrainos karių pasitikėjimą savo jėgomis.

Dabar visi laukia, kaip mūšio lauke pasirodys vakarietiškoji šarvuota technika: angliški, prancūziški, vokiški tankai, pėstininkų kovos mašinos, šarvuotieji transporteriai.

Kremliaus diktatoriui lieka tik pelenais galvą barstytis. Iš nevilties. Jeigu karo pramonės komplekse vyksta panašūs procesai, kaip ir daugelyje kitų ekonomikos sektorių, kur vietoje inovacijų, technologijų pažangos vyksta tik grobstymas, toje valstybėje vyrauja liūdni dalykai.

Šią savaitę Rusijoje pranešta apie tai, kad iš pareigų buvo atleistas Virusologijos ir biotechnologijų centro „Vektor” vadovas Rinatas Maksiutovas. Jis biologijos mokslų daktaras, septynių dešimčių mokslo publikacijų autorius. O išspirtas iš darbo buvo dėl to, kad jo vadovaujama įstaiga COVID-19 pandemijos metu už 2 mlrd. Rusijos rublių (beveik 30 mln. Eur.) sukūrė populiarią Rusijoje „vakciną” „EpiVakKorona”, kuri, kaip paaiškėjo, buvo visiškai neefektyvi ir dar kvaršino galvas pasiskiepijusiems žmonėms, kurie turėjo iliuzijų, kad yra saugesni už kitus, nes turi didesnę apsaugą nuo viruso.

Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnybos („Rospotrebnadzor”) vadovė Ana Popova buvo įrašyta į šio medikamento kūrėjus-bendraautorius ir gavo savo dalį honoraro už tariamai veiksmingą ir itin paklausų vaistą.

Nebūčiau nustebęs, jeigu paaiškėtų, kad gandai apie Rusijoje esą sulaikytą „Kinžal” raketą kūrusį mokslininką pasirodys esanti tikra bei patikima informacija. Kremliaus šeimininkas labai nemėgsta rastis kvailio vietoje. O „Kinžal” – daug rimčiau už „EpiVakKorona”.

Dėl neveiksmingos vakcinos COVID-19 giltinė galbūt nušienavo kelias dešimtis tūkstančių Rusijos gyventojų, kurie p. Putinui yra visiškai nesvarbūs. O „Kinžal” raketinė sistema – ginkluotė, kuria Rusijos diktatorius gąsdino Vakarus, pristatydamas ją kaip vieną pagrindinių branduolinio ginklo nešėjų. Mat nuolatini branduolinis šantažas yra veik esminis p. Putino užsienio politikos instrumentas.

Gal dėl tos priežasties Rusijos diktatorius branduolinio ginklo tema paskutiniu metu kiek pritilo. Jo vietoje greičiausiai bet kas susimąstytų suabejojęs, ar ginklų arsenaluose saugomi branduoliniai ginklai yra tokie efektyvūs, kokybiški, kaip buvo rodomi propagandos animacijos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Palanga prisijungė prie nulinius COVID-19 rodiklius turinčių savivaldybių

Ketvirtadienį šalyje, kaip ir trečiadienį, patvirtinti vos 8 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje susirgo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Veidai

Baleto šokėjas Yan Malaki: „Noriu, kad šis beprasmis karas kuo greičiau pasibaigtų"

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) baleto trupės artistas, jaunosios kartos menininkas Yan Malaki apdovanotas Kultūros ministerijos teikiamu Auksiniu scenos kryžiumi ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This