Klaipėdos savivaldybės įmonėse – tarpuvaldis

Svarbu, Verslas

Vadovaujantis Akcinių bendrovių įstatymu didžiojoje dalyje kolegialius valdymo organus turinčių savivaldybės bendrovių jau baigėsi Stebėtojų tarybų ir valdybų kadencijos.

Šių įmonių akcijų valdytoju dabar esantis meras Arvydas Vaitkus teigia, jog numatoma peržiūrėti valdymo kaštus ir supaprastinti valdymą. Jau aišku, kad Stebėtojų tarybos turėtų nebelikti „Klaipėdos energijoje” – tam pritaria ir akcininkų sutartį su savivaldybe pasirašiusi bendrovė „Gren Lietuva”.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pagal Akcinių bendrovių bendrovių įstatymą, tiek stebėtojų tarybos, tiek ir valdybos yra renkamos bendrovės įstatuose nustatytam, bet ne ilgesniam kaip 4 metų laikotarpiui. Jos savo funkcijas atlieka įstatuose nustatytą laiką arba iki bus išrinkta nauja stebėtojų taryba ar valdyba, bet ne ilgiau kaip iki kadencijos pabaigos metais vyksiančio eilinio visuotinio akcininkų susirinkimo. Pastarieji paprastai vyksta pirmoje metų pusėje.

Tokie kolegialūs valdymo organai yra savivaldybės kontroliuojamose įmonėse „Klaipėdos energija”, „Klaipėdos vanduo”, „Klaipėdos paslaugos” (buvęs Klaipėdos autobusų parkas), Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) ir Naujasis turgus.

„Klaipėdos vandens” valdyba buvo išrinkta 2019-ųjų balandį, Stebėtojų taryba – tų metų rugpjūtį, tad abiejų kadencijos jau yra pasibaigusios, bet jokių įrašų apie tai Registrų centre nėra. „Klaipėdos paslaugose” yra tik valdyba, įmonė gegužės 11-ąją Registrų centrui pranešė, kad pasibaigus kadencijai jos narų duomenys turėtų būti išregistruoti. KRATC dar kovo viduryje Registrų centrui pranešė, jog akcininkų valia yra panaikinama jo Stebėtojų taryba, o duomenų apie 2019 m. balandį išrinkto valdybos įgaliojimų užsibaigimą vis dar nėra pateikęs.

Naujajame turguje irgi yra likusi tik valdyba, tačiau jos kandencija tęsiasi, nes Savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Ričardas Zulcas ir nepriklausomos valdybos narės Daiva Berankienė bei Lina Jankauskienė buvo išrinkti 2021-ųjų birželį.

Tuo metu „Klaipėdos energija” tik savo interneto svetainėje panaikino Stebėtojų tarybos duomenis, bet Registrų centrui apie tai vis dar nėra pranešusi. Nauja valdyba ketverių metų kadencijai čia Stebėtojų tarybos valia buvo išrinkta balandžio 14-ąją – likus mažiau nei savaitei iki naujosios miesto Tarybos ir mero priesaikos. Į valdybą buvo perrinkti Savivaldybės administracijos Finansų skyriaus vedėja Kristina Petraitienė, Urbanistikos ir architektūros skyriaus vyriausiasis specialistas Arūnas Smaguris ir 19,47% įmonės akcijų valdančios „Gren Lietuva” atstovas Rimantas Tenenė.

K. Petraitienė ir anksčiau „Klaipėdos energijoje” dirbęs A. Smaguris ankstesnės kadencijos valdyboje buvo atsidūrę tik nuo sausio pabaigos, kai pakeitė atsistatydinusį Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėją Edvardą Simokaitį ir buvo atšauktas įmonės finansų direktorius Kęstutis Jonkus. Tuometinis įmonės akcijų valdytojas, Savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas ėjęs Gintaras Neniškis tokias permainas buvo aiškinęs tuo, kad valdyba esą atnaujinama siekiant, jog nauji žmonės spręstų dėl naujo generalinio direktoriaus išrinkimo. Taip pat tokiu sprendimu esą buvo šalinama nelabai normali situacija, kai valdytoje buvo generaliniam direktoriui pavaldus finansų direktorius.

Beje, abiem atvejais už K. Petraitienės kandidatūrą balsavo visi šeši stebėtojai, o A. Smaguris buvo išrinktas keturiems balsavus už, dviem – prieš.

Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus patarėja Alina Mikalauskė „Atvirai Klaipėdai” sakė, jog naujų narių į kolegialius savivaldybės valdymo organus atranka buvo pradėta jau seniau, pirmi jos etapai jau yra įvykę, dabar tik laukiama, kada meras suformuos atitinkamą atrankos komisiją.

Gegužės pabaigoje miesto Taryba nusprendė į tokią komisiją deleguoti Indrę Butenienę, Savivaldybės administracijos Strateginio planavimo skyriaus vedėją, o pakaitine nare, jei ji negalėtų atlikti tokių pareigų, paskyrė Astą Digrienę, Tarybos sekretoriato skyriaus vyresniąją patarėją. Kitus du tokios komisijos narius turi paskirti pats meras.

A. Vaitkus „Atvirai Klaipėdai” sakė, jog atrankos procesas nebus stabdomas, tačiau dar norima įsivertinti, kur galima optimizuoti valymo kaštus. Žinia, pagal nuo pernai įsigaliojusius teisės aktų pakeitimus, valstybės valdomos bendrovės ar savivaldybės valdomos bendrovės akcijų valdytojas turi užtikrinti, kad tokios bendrovės kolegialaus organo (tiek valdybos, tiek stebėtojų tarybos) nario atlygis būtų mėnesinis, o atlygio dydis nepriklausomiems ir kitiems nariams – ne mažesnis kaip 1/4 bendrovės vadovo vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio, pirmininkui – ne mažesnis kaip 1/3 bendrovės vadovo vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio.

Pasak mero, jau yra sutarta su mažuoju „Klaipėdos energijos” akcininku – „Gren Lietuva” – su kuriuo savivaldybę saisto akcininkų sutartis, jog šioje įmonėje neliks Stebėtojų tarybos. Tai „Atvirai Klaipėdai” patvirtino ir „Gren Lietuva” vadovas Vitalijus Žuta.

„Buvo atitinkamas pokalbis su meru. Dabar deriname akcininkų sutarties pakeitimą. Yra tikslas optimizuoti valdymą, paliekant tik valdybą”, – sakė jis.

5 Comments

  1. Klaipėdoje

    klestėjo liberalių rojus . Prie mero Grubliausko tarybos daugumą sudarė ir konservatoriai , kuriuos tenkino liberalumas biudžetui ? Apgailėtini politikuotojai.

    Reply
  2. Anonimas

    Ar teisingai suprantu, kad savivaldybės klerkai už atstovavimą valdybose taip pat gauna valdybos nario atlyginimą ?

    Reply
    • Tik dabar sužinojote?

      Pagaliau turime merą kuris skaičiuoja ir jam rūpi klaipėdiečių sunešti eurai . Džiugu girdėti pono mero nuomonę.

    • Jooo...

      Pasidomėkite Ponia, kas valdo miesto biudžetą, jūsų iliuzijos išsisklaidys kaip migla.

    • Joooo....pasidomėjau

      Mane rinkėją džiugina miesto tarybos koalicijos dauguma ? ____Savivaldybės biudžetas – Savivaldybės tarybos tvirtinamas savivaldybės biudžeto pajamų ir asignavimų planas biudžetiniams metams

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Gegužę - pigesnė šiluma

Klaipėdos ir rajono gyventojams centralizuotą šilumą teikianti AB „Klaipėdos energija“ praneša apie paskaičiuotas gegužės mėnesio šildymo kainas. Teigiama esą jos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This