Knygoje apie holokaustą – ir klaipėdiečių indėlis

Kultūra

Lapkričio 30 d. ,17 val., Klaipėdos miesto savivaldybės viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) vyks mokslinių straipsnių rinkinio „Holokaustas nacių okupuotose Rytų ir Vakarų Europos valstybėse: tyrimai ir atmintis” pristatymas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Renginyje dalyvaus straipsnius šiam leidiniui parengę Klaipėdos universiteto (KU) atstovai  prof. dr. Vygantas Vareikis, dr. Hektoras Vitkus, Justas Stončius bei Marius Pečiulis iš Kauno IX forto muziejaus.

Holokaustas – masinis žydų tautos naikinimas Antrojo pasaulinio karo metu – yra vienas iš skaudžiausių žmonijos istorijos etapų, kurio simboliai, reikšmė, religinė prasmė neprarado aktualumo praėjus daugiau nei 70 metų. Lietuvos ir užsienio valstybių istorikai, valstybės veikėjai, visuomenininkai iškelia su Holokaustu susijusius klausimus, kurie sulaukia rezonansinio atgarsio visuomenėje.

Atsižvelgiant į minėtuosius procesus, bendradarbiaujant Kauno IX forto muziejui, Tarptautinei komisijai nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti ir Kauno žydų bendruomenei, šiemet lietuvių ir anglų kalbomis buvo išleistas holokausto tematikai skirtas šis kolektyvinis mokslinių straipsnių rinkinys Holokaustas nacių okupuotose Rytų ir Vakarų Europos valstybėse: tyrimai ir atmintis”. Jo pagrindu tapo 2016 m. spalio 27–29 d. Kaune įvykusios tarptautinės mokslinės konferencijos „Lokalinė Holokausto raidos analizė nacių okupuotose Rytų ir Vakarų Europos valstybėse“ metu nagrinėti klausimai.

Leidinyje publikuojami trylikos autorių, tarp kurių yra ir visuotinį pripažinimą pelnę holokausto istorijos tyrėjai, mokslininkai iš Estijos, Izraelio, Jungtinių Amerikos Valstijų, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos, Vokietijos, straipsniai.

Teigiama, kad platų probleminį tyrimų lauką apimantis mokslinių straipsnių rinkinys yra aktualus ne tik akademinei, bet ir plačiajai visuomenei: vyresniųjų klasių moksleiviams, studentams, taip pat visiems besidomintiems Antrojo pasaulinio karo, žydų tautos ir Holokausto istorija bei istorine atmintimi.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Istorinės Klaipėdos pėdos, Svarbu

Kaip Klaipėdos kraštas buvo prijungtas prie Lietuvos

Po Pirmojo pasaulinio karo Klaipėdos kraštą laikinai valdė jį laimėjusios sąjunginės valstybės. Nuo 1920 m. pradžios šis laikinumas užsitęsė trejus ...
2023-12-22
Skaityti daugiau

Istorinės Klaipėdos pėdos, Svarbu

Klaipėdos kraštas kaimynų interesų taikinyje

Pasibaigus Pirmajam pasauliniam karui Klaipėda buvo atskirta nuo Vokietijos. Ji kartu su nedidele aplinkine teritorija, kurioje tuo metu gyveno apie ...
2023-12-15
Skaityti daugiau

Istorinės Klaipėdos pėdos, Svarbu

Klaipėda ir Didysis karas

1914 metais Europoje kilęs karas, vadintas Pirmuoju pasauliniu arba Didžiuoju, visam žemynui, ne išimtis ir Klaipėdai, atnešė milžiniškus pokyčius. Neregėti ...
2023-12-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This