Brangs būsto nuomos verslo liudijimai

Svarbu, Verslas

Po ilgų diskusijų, kilusių net ir dėl balsavimo eigos, Klaipėdos miesto taryba nusprendė, kad būsto nuomos verslo liudijimai uostamiestyje kitąmet brangs nuo 1 iki 209 Eur.

Toks sprendimas buvo priimtas kaip kompromisas tarp siūlymo palikti 1 eurą ir Savivaldybės administracijos teikimo sugrąžinti 2016 m. galiojusį 348 Eur dydžio mokestį.

Per aštuonis šių metų mėnesius Klaipėdoje butų nuomai buvo įsigyti 839 verslo liudijimai – 468 daugiau nei praėjusiais metais per tą patį laikotarpį, tačiau į biudžetą gauta 56 000 Eur mažiau gyventojų pajamų mokesčio nei per tą patį 2016 m. laikotarpį. Martyno Vainoriaus nuotr.

Savivaldybės pateikiamais duomenimis, per aštuonis šių metų mėnesius nuomai buvo įsigyti 839 verslo liudijimai – 468 daugiau nei praėjusiais metais per tą patį laikotarpį, tačiau į biudžetą gauta 56 000 Eur mažiau gyventojų pajamų mokesčio nei per tą patį 2016 m. laikotarpį.

1 Eur mokesčio dydis buvo patvirtintas politikams palaikius tuometinio miesto Tarybos, o dabar jau Seimo nario Simono Gentvilo iniciatyvą. Jis buvo įsitikinęs, kad taip ne tik bus sumažintas šešėlis, bet ir įvedus draudimą deklaruoti gyvenamąją vietą „prie Savivaldybės”, būtų pagalba nuomininkams.

Tačiau Savivaldybės administracija konstatavo, kad nuomos kainos įvedus tokią lengvatą nesumažėjo, o deklaruotos gyvenamosios vietos skaičiai irgi nemotyvuoja pratęsti lengvatos. Per metus (nuo 2015 m. spalio iki 2016 m. spalio), kai toks verslo liudijimas kainavo 348 Eur, deklaravusių gyvenamąją vietą „prie Savivaldybės” sumažėjo nuo 13 017 iki 9 700, o nuo 2016 m.  spalio iki dabar – tik iki 7 661.

Motyvuodamas tuo, kad privalomą gyvenamosios vietos deklaracijos reikalavimą Seimas atidėjo iki 2018 metų ir tuo, kad visgi nemažai žmonių pasitraukė iš šešėlio, miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas siūlė pratęsti 1 Eur lengvatą. Tuo metu Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas siūlė kompromisiniu pavadintą sprendimą – taikyti 209 Eur, kaip ir kaimo turizmo sodybų nuomotojams.

„Mokesčių inspekcija atliko 72 patikrinimus, kurių metu buvo nustatyti 18 net ir euro nesumokėję asmenys. Yra ir atvejų, kai vienas žmogus nuomojo 20 būstų”, – pristatydama sprendimo projektą sakė Savivaldybės administracijos Mokesčių skyriaus vedėja Kristina Petraitienė.

„Simonas Gentvilas padarė kažkam dovaną. Šešėlis buvo legalizuotas. Koks nuostolis buvo padarytas miesto biudžetui? Reikėtų tik diferencijuoti, kad močiutė mokėtų eurą, o verslas kur kas daugiau”, – pareiškė opozicijos narė Nina Puteikienė.

„Savivaldybės administracija siūlo didinti 350 kartų, kokią ekonominę logiką rodytų toks sprendimas? Ko mes siekiame? Kad pensininkai, nuomojantys būstą, tai galėtų daryti legaliai ir nereikėtų slapstytis? 468 žmonės dabar jaučiasi orūs.  Antras dalykas, žmonių, deklaravusių vietą prie Savivaldybės, mažėja. Stebiuosi, kad Savivaldybės administracija neteikia tarpinio varianto”, – sakė vicemeras Artūras Šulcas.

Konservatorius Arūnas Barbšys nuogąstavo, kad padidinus mokestį brangtų nuoma ir atkreipė dėmesį, kad atsiradus naujiems registruotiems žmonėms Klaipėdoje gauna ir papildomai gyventojų pajamų mokesčio.

„Seimas pratęsė metams privalomo deklaravimo laikotarpį metams, tai ir mes turėtume metams pratęsti”, – teigė Algirdas Grublys.

Liberalė Vaida Žvikienė taip pat teigė, kad šešėlinio mokesčio mažinimo tikslas pasiektas, o deklaracijos rezultatai gali paaiškėti tik per ateinančius metus.

Visgi po pasitarimų daugiausiai politikų palaikymo sulaukė siūlymas nuomos verslo liudijimus apmokestinti 209 Eur metiniu mokesčiu.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Celofanas irgi dalyvavo Muzikinio teatro atidaryme*

Aišku, kad Spyglio nebuvo tarp tų ponų, kurie šeštadienio vakarą su pakvietimais dalyvavo po 150 eurų personai įvertintame rekonstruoto Klaipėdos ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

ELTA

Nacionalinio miškasodžio metu šalyje pasodinta daugiau nei 100 girių

Šeštadienį Lietuvoje vyko Nacionalinis miškasodis „Kad giria žaliuotų“, kurio metu visoje šalyje pasodinta daugiau kaip 100 girių. „Lietingas lietuviškas oras ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Atnaujintas Botanikos sodas laukia lankytojų

Penktadienį po beveik trejus metus trukusių rekonstrukcijų duris visuomenei atveria atsinaujinęs Klaipėdos universiteto Botanikos sodas. Lankytojus Botanikos sode džiugins pažintiniai ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This