Medicinoje kaltų nebūna?

Svarbu, Temos

Ar gali būti taip, kad nuo dviračio nukritus patirta trauma iki tol jokių problemų su širdimi neturėjusiam žmogui baigtųsi III laipsnio širdies blokada?

Su tokia situacija susidūręs klaipėdietis yra įsitikinęs, kad jo žmona vos nenumirė dėl greitosios pagalbos medikės veiksmų. Tuo metu Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties vadovas tiesiai šviesiai teigia, jog jie dažnai tampa iešmininkais dėl ligoninių medikų aplaidaus darbo.

Greitosios pagalbos medikai tikina, kad nuskausminamieji niekada nėra leidžiami per prievartą. Juolab kad nukentėjusiajam jų atsisakius greitoji netgi sutaupo. Martyno Vainoriaus nuotr.

Ši istorija darosi ne mažiau sudėtinga dėl to, kad Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vyr. gydytojas Vinsas Janušonis jau ne pirmą kartą nuo žurnalistų atsitveria tylos siena, nors  pokalbyje su juo norėjo dalyvauti ir nukentėjusieji – taip, kaip numato įstatymas, kai norima gauti duomenis apie konkretaus asmens sveikatą.

Pakenkė morfijus?

Biologo išsilavinimą turintis klaipėdietis V. (vardas ir pavardė „Atvirai Klaipėdai” žinomi) pasakojo, kad šių metų liepos 31 d. apie 13 val. važiavo su žmona dviračiais nuo Girulių, kai Labrenciškėje netikėtai jų dviračiai susiglaudė, susipynė vairai ir abu jie nukrito. Incidento metu smarkiai nukentėjo žmona – kaip paaiškėjo vėliau, jai lūžo raktikaulis ir šonkauliai.

„Iškart prasidėjo ir kiti nemalonumai bei nesusipratimai. Greitąją kvietėme paskambinę telefonu 112. Kai pusę valandos neatvažiavo, jau skambinome tiesiogiai. Ekipažas atvyko praėjus maždaug 20 minučių po antrojo skambučio”, – pasakojo vyras.

Pasak jo, nors žmona neprašė jokių nuskausminamųjų ir netgi jų atsisakė, medikė visgi paklausė, ar ji nėra kam alergiška ir suleido vaistus savo iniciatyva.

„Nuvažiavus į Klaipėdos universitetinės ligoninės priimamąjį žmona pradėjo skųstis, kad jai bloga, pykina, trūksta oro, tirpsta burna ir atrodo lyg praras sąmonę. Priimamojo daktaras pasiteiravo, ką suleido greitoji, nes atiduotame rašte nieko nebuvo užrašyta. Maždaug po valandos grįžo tas pats greitosios ekipažas, nes Priėmimo skyriuje buvo užmiršę neštuvus. Pasiteiravau, ką jie suleido žmonai. Medikė atsakė, kad „viskas parašyta” ir blogiau nebus. Tačiau žmonai darėsi vis blogiau”, – sakė klaipėdietis.

Anot vyro, jo žmoną nuvežus į Traumatologijos skyrių prasidėjo tokie traukuliai, lyg būtų ištikęs epilepsijos priepuolis.

„Atėjusi terapeutė sakė, kad nieko blogo nemato, nors tokie traukuliai pasikartojo ir jos akivaizdoje. Ėmė „šokinėti” spaudimas. Galiausiai išvežė žmoną į Reanimacijos skyrių, kuriame irgi netrūko „nuotykių”, – dėstė pašnekovas.

Pasak jo, apie 23 valandą ar vidurnaktį paskambinus į skyrių jis buvo informuotas, kad žmonos būklė „sunki, bet stabili”, o tai pasakęs medikas iškart padėjo ragelį.

Traumą patyrusios moters vyras negali atsistebėti tiek greitosios, tiek Klaipėdos universitetinėje ligoninės medikų darbu. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Paskambinau dar po valandos ar dviejų. Išgirdau tuos pačius žodžius ir dar pareiškimą, kad trukdau dirbti. Vėliau jau žmona pasakojo, kad jai vis leido raminančiuosius ir nuskausminančiuosius, nors ji nenorėjo, ją vis pykino. Tada ryte atėjęs jau aš pats paprašiau, kad neleistų jokių vaistų. Pareiškusi, kad ne „jūs nustatinėjate gydymo metodiką”, gydytoja išėjo, o vėliau žmonai dar paaiškino, kad jei vyras vėl ateis ir „trukdys dirbti”, iškvies man policiją”, – pasakojo klaipėdietis, įsitikinęs, kad žmonai buvo lašinamas ir netinkamas preparatas, ne tik kad nepadėjęs neutralizuoti morfijaus sukeltos reakcijos, bet ir apsunkinęs būklę.

Vyro tikinimu, jo žmona Reanimacijos skyriuje sulaukdavo injekcijų tada, kai būdavo prisnūdusi.

Galiausiai kitą dieną po telefoninės konsultacijos su Jūrininkų ligoninės kardiologais pacientei buvo pranešta, kad jai reikės širdies stimuliatoriaus, nes buvo diagnozuota III laipsnio širdies blokada.

„Tačiau kai atsidūrėme Jūrininkų ligoninės Kardiologijos skyriuje, jokia blokada jau nepasikartojo. Joks priepuolis nebebuvo fiksuotas”, – pasakojo vyras, pabrėžęs, jog tik vėliau žmona ir jis pats sužinojo, kad dar buvo lūžę ir šonkauliai – apie tai jie per visą laiką, praleistą KUL, nebuvo informuoti.

Vyras sakė esąs įsitikinęs, kad su širdimi susijusius negalavimus žmonai sukėlė greitosios pagalbos medikės suleistas morfijus, kurio, jo nuomone, turėjo būti ir mažesnė dozė. Apie tokias galimas reakcijas, anot jo, yra informacijos ir internete, tokia prielaida esą pasidalino ir vienas kardiologas.

„Bylinėtis tikrai neketinu. Tačiau sieksiu, kad būtų atliktas išsamus auditas tiek greitojoje pagalboje, tiek ligoninėje. Jau ne dėl savęs, o dėl kitų žmonių, kurie irgi gali pakliūti į tokią situaciją. Kol kas galiu patarti tik tiek – nutikus nelaimei niekada nepalikite savo artimųjų vienų, vien tik gydytojų žiniai”, – sakė vyras, kuriam vienas medikas esą pasakė: „likote gyvi ir tai džiaukitės”.

Daro atpirkimo ožiais?

Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties vadovas Rimvydas Juodviršis geranoriškai sutiko išdėstyti savo poziciją pagal įstatymą kartu su žurnalistu dalyvaujant nukentėjusiosios vyrui.

„Pervežus ligoninės slenkstį įstatymiškai atsakomybė iškart pereina jos medikams. O alerginė reakcija žmogui gali būti ir nuo distiliuoto vandens. Žmogus gali būti alergiškas ir vaisto skilimo produktams. Tačiau jei žmogus yra alergiškas, reakcija pasireiškia minučių laikotarpiu, o ne po kelių valandų”, – sakė 37 metų darbo stažą turintis R. Juodviršis.

Pasak jo, KUL Priėmimo skyriaus medikai iškart turėjo žinoti, kas buvo suleista nukentėjusiajai, nes viskas pildoma specialioje formoje, turinčioje ir savikopijavimo funkciją.

„Jei ligoninės turimoje kopijoje vaisto kodas yra įrašytas ranka – tada jau būtų galima konstatuoti mūsų medikės pažeidimą, kad galbūt ji duomenis įrašė kai sugrįžo pasiimti neštuvų. Tačiau kol nesu matęs to savo akimis, tol taip tvirtinti negaliu”, – teigė vadovas.

Jis tikina, kad nuskausminamieji niekada nėra leidžiami per prievartą. Juolab kad nukentėjusiajam jų atsisakius greitoji netgi sutaupo. Ir šiuo atveju formoje yra parašyta, kad nuskausminamieji suleisti pacientei sutikus.

„Dirbame pagal specialius algoritmus. Skausmas buvo įvertintas šešiais balais. Sulaukus sutikimo skirti ir atitinkami nuskausminamieji – morfijus. Į ligoninę nukentėjusioji buvo pristatyta stabilios būklės. Po pusantros valandos pasiimti neštuvų sugrįžusi medikė matė, kad nukentėjusioji išvežama į Traumatologijos skyrių, kuriame nėra nuolatinio stebėjimo. Kodėl ne į Reanimacijos skyrių, jei pavojus gyvybei? Neturiu stacionaro dokumentų – slaugos lapo, nežinau, koks gydymas buvo taikomas ar netaikomas pacientei iki jai buvo diagnozuota širdies blokada, tad dabar lieka tik prielaidos”, – dėstė R. Juodviršis.

Pasak jo, neretai pasitaiko atvejai, kai ligoninių medikai dėl aplaidaus savo darbo bando suversti kaltę greitajai pagalbai.

„Nelinkiu niekam atsidurti tokioje padėtyje, kaip ši moteris. Tačiau kai stacionaras ko nors nepadaro, bando ieškoti kaltų šone. Kartais ir dokumentai pradingsta. Šioje situacijoje tiesą gali nustatyti tik teismo ekspertai – nuo ko ir kada viskas prasidėjo. Mes esame turėję tris ieškinius dėl neva netinkamai suteiktos pirmosios pagalbos, tačiau visus teismus laimėjome”, – sakė stoties vadovas.

Ką slepia tyla?

„Atvira Klaipėda” paprašė ir KUL vadovybės, kad atvykus kartu su nukentėjusiosios vyru ji leistų susipažinti su stacionaro dokumentais bei išdėstytų savo įvykių versiją.

Tačiau po keleto dienų laukimo dar kartą pasiteiravus KUL vyr. gydytojo Vinso Janušonio (nuotraukoje) sekretorė pranešė, jog vadovas nieko nekomentuos, nes tai esą yra asmens duomenys, nors greitajai, dirbančiai pagal tą patį įstatymą, suteikti komentarą jokių problemų nekilo.

Tai, beje, jau antras atvejis, kai KUL vadovas taip elgiasi „Atvirai Klaipėdai” paprašius išsakyti savo poziciją. Spalį V. Janušonis ignoravo žurnalisto prašymą pakomentuoti konfliktinę situaciją KUL Priėmimo skyriuje.

„Atvira Klaipėda” dėl šios situacijos paklausė Klaipėdos jūrininkų ligoninės specialistų, ar, jų nuomone, III laipsnio širdies blokados priežastimi gali būti suleisto morfijaus poveikis. Visos trys šios ligoninės kardiologijos skyrių vedėjos patikino, kad morfijus negalėjo turėti įtakos širdies darbui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

COVID-19 pirkimai vis dar aidi teismuose

Teismuose dėl jos dalimi tapusios Klaipėdos universitetinės ligoninės pandeminio laikotarpio pirkimų tebesimurkdanti Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje laimėjo dar du ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This